Οι εικόνες στα κινεζικά κοινωνικά μέσα εμφανίζονται να δείχνουν ένα πολυηχητικό δοκιμαστικό όχημα που είναι πιθανά πρωτότυπο για ένα οπλικό σύστημα. Ο πύραυλος Jia Geng No. 1, που φέρεται να κατασκευάστηκε για πολυηχητική έρευνα, μοιάζει πολύ με μια αμερικανική ιδέα για έναν υπερηχητικό διηπειρωτικό πύραυλο.
Οι εικόνες, οι οποίες εμφανίστηκαν πρόσφατα στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν τον πύραυλο Jia Geng No. 1, μια συνεργασία μεταξύ της Xiamen University Aerospace Academy και της Beijing Lingkong Tianxing Technology Co., Ltd. Οι εικόνες δείχνουν έναν πύραυλο μήκους 8,7 μέτρων και 2,5 μέτρα πλάτος (πιθανότατα περιλαμβάνει τα πτερύγια του οχήματος). Ο πύραυλος ζυγίζει 3700 κιλά.
Ο πύραυλος διαθέτει είσοδο αέρα στο μπροστινό μέρος και θύρα εξαγωγής στο πίσω μέρος και έχει την τυπική εμφάνιση ενός οχήματος ramjet ή scramjet. Οι Ramjets παράγουν ώθηση με το να απορροφούν αέρα σε υποηχητικές ταχύτητες, αναμιγνύοντας οξυγόνο με καύσιμο. Τα καυτά αέρια που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία ωθούνται στη συνέχεια μέσω της θυρίδας εξάτμισης, δημιουργώντας ώθηση. Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός πολύ γρήγορου κινητήρα, προωθώντας εύκολα τα οχήματα στα Mach 3+.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα φυσικό όριο για την προωθητική κίνηση ramjet: Τα κρουστικα κύματα που παράγονται στην είσοδο αέρα αυξάνουν ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος ramjet, στο σημείο όπου πέρα από τα Mach 5, το ramjet δεν παράγει πλέον καθαρή ώθηση. Η λύση: υπερηχητικοί καυστήρες ramjet, ή αλλιώς scramjets, που εισάγουν αέρα σε υπερηχητικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα πολύ υψηλότερους αριθμούς Mach. Το Scramjet μπορεί θεωρητικά να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα έως Mach 15.
Ο πύραυλος Jia Geng No. 1 είναι πιθανό να έχει σχεδιασμό ramjet ή scramjet για να μελετηθεί το θέμα του κρουστικού κύματος. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος φτάνει σε μέγιστο υψόμετρο 81.000 ποδιών. Τα Ramjets και οι scramjets είναι και οι δύο κινητήρες «αναπνοής» και πάνω από αυτό το ύψος μπορεί να μην υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά ο κινητήρας. Το άρθρο επίσης ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος “εκτοξεύθηκε επιτυχώς” σε “μια ερημική περιοχή στη Βορειοδυτική Κίνα”, η οποία ακούγεται σαν το συγκρότημα δοκιμών πυραύλων Korla στο Xinjiang. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες πολιτικές χρήσεις για υπερηχητική πρόωση, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους, όπως προτάθηκε από Κινέζους ερευνητές, η πιθανή χρήση του Korla συνεπάγεται υποστήριξη στρατιωτικών σχεδίων.
Βίντεο από τις θαλάσσιες δοκιμές του πρώτου εγχώρια κατασκευασμένου αεροπλανοφόρου της Κίνας
Είναι αυτή η ρουκέτα λειτουργικό σύστημα όπλων; Όχι, είναι σαφώς ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και η αυξανόμενη θερμότητα που συνδέεται με υπερηχητικά όπλα υψηλής ταχύτητας σημαίνει ότι ο πύραυλος Jia Geng No. 1 πιθανότατα δεν επιτυγχάνει τους πραγματικά πολύ μεγάλους αριθμούς Mach που σχετίζονται με τους ramjets και τους scramjets. Είναι ακριβέστερο να πούμε ότι είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού συστήματος όπλων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα σπεύδουν να αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα. Τα υπερηχητικά όπλα ταξιδεύουν πολύ ταχύτερα από τα παραδοσιακά όπλα: Ενώ πολλοί μεγάλοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ταξιδεύουν σε υποηχητικές ταχύτητες και προσπαθούν να πετάξουν κάτω από το ραντάρ, τα υπερηχητικά όπλα θα προσπαθούσαν να νικήσουν την άμυνα του εχθρού βάσει μεγάλης ταχύτητας. Αυτό όχι μόνο δίνει στον εχθρό πολύ μικρότερο χρόνο για να αντιδράσει, αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολο για να καταρριφθούν από τα σύγχρονα μέσα άμυνας – προς το παρόν. Πολλά – εάν όχι όλα – τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να παρεμποδίσουν ένα βλήμα που ταξιδεύει στο Mach 5+.
Ένας άλλος λόγος για τον πύραυλο Jia Geng No. 1 να είναι πιθανώς όπλο; Ο στρατός των Η.Π.Α. εργάζεται για κάτι παρόμοιο. Η DARPA αναπτύσσει το σχέδιο του Όπλου Υπερηχητικής Αναπνοής (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) ή HAWC. Τροφοδοτούμενο από κινητήρα scramjet, το HAWC προγραμματίζεται να πετάξει φέτος.
πηγή και φωτογραφίες: (Popular Mechanics)