Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες ενός κινεζικού βομβαρδιστικού Η-6Ν που έρχεται για προσγείωση με έναν μεγάλο αντι-πλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο, όπως εκτιμούν αναλυτές, κάτω από την άτρακτο. Ο πύραυλος που διακρίνεται σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο φέρεται να είναι ο CH-AS-X-13 ο οποίος συχνά σχετίζεται με τον ‘carrier killer’ DF-21D αλλά στις θολές εικόνες από το σχετικό οπτικό το άνω τμήμα του βλήματος θυμίζει το πολυηχητικό όχημα DF-ZF HGV (Hypersonic Glide Vehicle) του βαλλιστικού πυραύλου DF-17.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται βομβαρδιστικό του τύπου με πύραυλο ALBM/ASBM (Air-Launched Anti-ship Ballistic Missile) σημειώνουν Δυτικοί παρατηρητές. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ο νέος πύραυλος CH-AS-X-13 προορίζεται να δώσει δυνατότητα πλήγματος κατά Ομάδας Κρούσης αεροπλανοφόρου εν κινήσει ή ακόμη και εναντίον επιγείων κινητών εκτοξευτών πυραύλων από απόσταση ασφαλείας.
— OedoSoldier (@OedoSoldier) October 17, 2020
Η επιχειρησιακή εμβέλεια του βλήματος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 3.500-4.500 χλμ ενώ φέρεται να αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 5+ Μαχ σε μεγάλο υψόμετρο. Η ανάπτυξη του πυραύλου –με την άγνωστη μέχρι στιγμής κινεζική ονομασία– ξεκίνησε το 2016 και προβλέπεται να τεθεί σε υπηρεσία από την Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μέχρι το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος-φορέας Η-6Ν είναι η τελευταία έκδοση του στρατηγικού βομβαρδιστικού Xian H-6K, βασισμένου στο Η-6H το οποίο αποτελεί αντίγραφο του σοβιετικού Tu-16 ‘Badger’. H νέα έκδοση έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της πέρυσι τον Οκτώβριο κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο για την 70η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε ειδικά ως φορέας αεροεκτοξευόμενων βαλλιστικών βλημάτων.
Το Η-6Ν ενσωματώνει αρκετές δομικές και επιχειρησιακές βελτιώσεις εν σχέσει με τα βομβαρδιστικά της προηγούμενης έκδοσης. Εξωτερικώς διαφέρει έχοντας καταργήσει την εσωτερική αποθήκη βομβών, αντικαθιστώντας την με ημιβυθισμένες υποδοχές στην άτρακτο για την ανάρτηση όπλων μεγάλου μεγέθους όπως είναι οι ALBM ενώ η προσθήκη προβόλου εναερίου ανεφοδιασμού προσδίδει στα αεροσκάφη διευρυμένη ακτίνα δράσης και επιχειρησιακές δυνατότητες.
Αλέξανδρος Θεολόγου