Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να δοθεί τέλος στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίζει εάν το Πεκίνο, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο, θα στηρίξει το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός
«Η Κίνα στηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να λάβει το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω υπεύθυνα και ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να καταβληθούν χωρίς καθυστέρηση προσπάθειες για να δοθεί γρήγορα τέλος στις συγκρούσεις στη Γάζα», δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Οι ΗΠΑ, ιστορικά σύμμαχος του Ισραήλ, έχει ήδη ασκήσει βέτο σε αρκετά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν κατάπαυση πυρός, κρίνοντας ότι θα ήταν προς όφελος της Χαμάς.
Μετά το τελευταίο βέτο της Ουάσινγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανέπτυξαν ένα εναλλακτικό κείμενο που επικεντρώνεται σε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Η τελευταία εκδοχή του κειμένου, στην οποία είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζει την «ανάγκη για μια άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός για να προστατευθούν οι άμαχοι όλων των πλευρών και να επιτραπεί η παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ωστόσο αβέβαιο, καθώς η Ρωσία ζητά μια πιο σαφή «έκκληση» για κατάπαυση πυρός.
Ερωτηθείς σήμερα για το ποια θα είναι η στάση της χώρας του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. «Η διεθνής κοινότητα αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα εκπληρώσει με σοβαρότητα τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Λιν Τζιαν.
Η Κίνα ζητά τακτικά κατάπαυση πυρός στη Γάζα από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Πιστεύουμε ότι για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα, πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία και τα γεγονότα, να ακούσουμε και να σεβαστούμε τη θέση και τη φωνή της πλειονότητας των αραβικών χωρών, να εφαρμόσουμε κατάπαυση πυρός και να δώσουμε τέλος στις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατόν, να περιορίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να προωθήσουμε την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», τόνισε ο Λιν Τζιαν.
«Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο αξιολογούμε τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε.