Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (STRATCOM) παραδέχθηκε δημόσια πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα δύο ισάξιων σε πυρηνικές δυνατότητες δυνάμεων -της Ρωσίας και της Κίνας- μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η παραπάνω δήλωση έγινε στο Φόρουμ Πυρηνικής Αποτροπής που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Mitchel της Αμερικανικής Αεροπορίας από τα χείλη του καθ’ ύλην αρμοδίου, ναυάρχου Charles A. Richard.
Ο ναύαρχος Richard αναφέρθηκε στις ταχείς κινήσεις εκσυγχρονισμού της Ρωσίας και της Κίνας τόσο στον τομέα των πυρηνικών όπλων όσο και των συμβατικών και τις προκλήσεις που θέτουν αυτές για τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Κίνα είναι στη φάση ολοκλήρωσης της πυρηνικής της τριάδας, με την ανάπτυξη του στρατηγικού της βομβαρδιστικού να είναι το τελευταίο κομμάτι στη σκακιέρα. Τα άλλα δύο σκέλη της τριάδας, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και τα πυρηνικά υποβρύχια έχουν ήδη ολοκληρωθεί και είναι επιχειρησιακά.
Επιπλέον αυτών, συμπλήρωσε ο ναύαρχος Richard, η Κίνα έχει αναπτύξει όλους τους άλλους τομείς του συμβατικού της οπλοστασίου, από νέα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και νέα συμβατικά όπλα και αναβαθμίσεις παλιότερων συστημάτων.
Σε θέματα αναβάθμισης των ικανοτήτων του πολεμικού της οπλοστασίου, σημείωσε ο Richard, η Κίνα κινήθηκε σε κάθε τομέα πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, είπε, το 2013 η Κίνα δεν διέθετε καν ακτοφυλακή ενώ σήμερα παρατάσσει 255 ακταιωρούς, στην ουσία ένα δεύτερο ναυτικό, άριστο εργαλείο όπως σημείωσε ο ναύαρχος για να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα δυναμικά με μέσα άλλα εκτός πολέμου.
Στον αντίποδα, η Ρωσία είναι σε μια φάση γενικού εκσυγχρονισμού όλων των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών της τα τελευταία 15 χρόνια και αυτή τη στιγμή η προσπάθεια αυτή έχει ολοκληρωθεί κατά 70%. Σε αυτά περιλαμβάνονται συστήματα διοίκησης και ελέγχου, μέσα έγκαιρης προειδοποίησης, δόγμα και τακτικές καθώς και τακτική ετοιμότητα και απόδοση με την πραγματοποίηση μεγάλων και συχνών ασκήσεων.
Η προειδοποίηση του διοικητή της STRATCOM θέτει ένα σοβαρό ζήτημα για την αμερικανική ηγεσία. Για 30 περίπου χρόνια οι ΗΠΑ δεν χρειάστηκε να ανησυχούν για την πιθανότητα κρίσης και πολεμικής αναμέτρησης με χώρα ισάξια σε πυρηνική και στρατηγική ισχύ με εκείνες. Αυτό από μόνο του έχει μεγάλες συνέπειες.
Το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ έχει το κατάλληλο προσωπικό και τις δομές για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά στην Στρατηγική Εθνικής Αμύνης (National Defense Strategy – NDS), είπε ο ναύαρχος Richard. H NDS περιγράφει πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση, όλες οι δομές σε αέρα, θάλασσα, ξηρά, διάστημα και κυβερνοχώρο τίθενται σε κίνηση για να την αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, συνέχισε ο Richard, με τα νέα δεδομένα η στρατηγική αποτροπή «θα δοκιμαστεί σε βαθμό και έκταση όπως δεν έχει (δοκιμαστεί) ποτέ ξανά». Παρόλα αυτά, κατέληξε και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του Covid-19, η STRATCOM παραμένει σε ετοιμότητα.
Οι ΗΠΑ θέλουν να περιλάβουν την Κίνα στις συνομιλίες τους με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα