Οι ΗΠΑ και η Κίνα “κοντράρονται” για μια ακόμη φορά εξαιτίας της Ταϊβάν”, με το Πεκίνο να απορρίπτει την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών να δοθεί στη νησιωτική χώρα η δυνατότητα «σημαντικής συμμετοχής» στον ΟΗΕ.
«Η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και υπόδειγμα δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν εν μέσω όξυνσης της έντασης με το Πεκίνο με θέμα την Ταϊβάν.
Με ανακοίνωσή του κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο «να υποστηρίξει την πρόταση της σημαντικής και ισχυρής συμμετοχής της Ταϊβάν στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας», θεωρώντας ότι η συμβολή της είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση πλήθους παγκόσμιων προβλημάτων.
Η αντίδραση του Πεκίνου δεν άργησε να έρθει: «Η Ταϊβάν δεν έχει κανένα δικαίωμα συμμετοχής στον ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν υπενθυμίζοντας ότι μόνο τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να ενταχθούν στον ΟΗΕ.
Η πολεμική ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του Ειρηνικού κλιμακώνεται λίγο μετά τους πανηγυρικούς εορτασμούς από το κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου της 50ής επετείου της ένταξης στον ΟΗΕ της Κίνας , η οποία κατέλαβε την έδρα που κατείχε μέχρι τότε η Ταϊβάν.
Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν «σε ορισμένους ειδικούς οργανισμούς του ΟΗΕ» είχε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος της πεντηκονταετίας αυτής, επεσήμανε ωστόσο ότι πρόσφατα αυτή η συμμετοχή έγινε αδύνατη, κυρίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον αποκλεισμό στην αντίθεση της Κίνας χωρίς να την κατονομάσει.
«Ο αποκλεισμός της Ταϊβάν εμποδίζει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του», επέμεινε.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στο σύστημα του ΟΗΕ «δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα, αλλά θέμα πραγματισμού» και είναι συμβατή με το δόγμα της Ουάσινγκτον απέναντι στο νησί και την Κίνα.
«Ευχαριστούμε κ. Μπλίνκεν για την αναγνώριση του ρόλου της Ταϊβάν ως εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών και μοντέλου δημοκρατίας», έγραψε στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρετίζοντας την «ζωτικής σημασίας αμερικανική υποστήριξη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων».
Η Ουάσινγκτον τάσσεται συστηματικά υπέρ μιας μεγαλύτερης εκπροσώπησης της Ταϊβάν στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και στις διεθνείς διασκέψεις. Ωστόσο, η δημοσίευση μιας τέτοιας ανακοίνωσης την ώρα που η ένταση με το Πεκίνο έχει κορυφωθεί, τόσο επ’ αυτού του θέματος, όσο και επί άλλων ζητημάτων, μοιάζει ότι έχει ως στόχο να απευθύνει ένα αυστηρό μήνυμα προς την Κίνα.
Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν με τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της, αποτελεί «κινεζική επαρχία», αν και δεν την ελέγχει, εν αναμονή της «επανένωσής της με την χώρα».
Ωστόσο, ο ασιατικός γίγαντας έχει πληθύνει το τελευταίο διάστημα τις εισβολές πολεμικών αεροσκαφών στην ζώνη ελέγχου της εναέριας άμυνας της Ταϊβάν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχει την πρόθεση να διαρρήξει το status quo και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να ανεβάσουν τους τόνους.
Οταν ερωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για την υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά. «Ναι, έχουμε μία δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.
Η δήλωσή του αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον βοηθά την Ταϊπέι να συγκροτήσει και να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά χωρίς να δεσμεύεται απερίφραστα ότι θα προστρέξει για την υπεράσπισή της σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.
Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου έτυχαν αρνητικής υποδοχής από το Πεκίνο, που κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει «σύνεση» για να «μην προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις σινοαμερικανικές σχέσεις».
Η αμερικανική κυβέρνηση φρόντισε στην συνέχεια να δώσει την διαβεβαίωση ότι η πολιτική της απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει μεταβληθεί.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν από το 1979 την κομμουνιστική Κίνα, εις βάρος της Ταϊβάν, ωστόσο, το αμερικανικό Κονγκρέσο επιβάλλει παράλληλα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊπέι για την άμυνά της.