Με τον γνωστό κινεζικό πραγματισμό, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες πως είναι πρόθυμο να αναπτύξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν. Η κινεζική πρόθεση δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το Αφγανιστάν, όπως και το Πακιστάν αλλά και το γειτονικό Ιράν (προς τα δυτικά) ως χώρες που ανήκουν στη δική του σφαίρα επιρροής. Η Κίνα άλλωστε ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη μακροχρόνια αμερικανική παρουσία στην περιοχή, και είναι σίγουρη πως μπορεί να εμφανιστεί, σε πολύ πιο ήπιο βαθμό όμως, ως αντικαταστάτης της, αλλά με χρήση «ήπιας ισχύος», μέσω δηλαδή διπλωματίας και οικονομικών σχέσεων.
Άλλωστε οι δύο χώρες έχουν και κοινά σύνορα, σε μια στενή λωρίδα γης, μεταξύ Πακιστάν και Τατζικιστάν, σε μια ζώνη ιδιαίτερα ευαίσθητη για το Πεκίνο καθώς εκεί κατοικούν οι Ουγούροι, μια μουσουλμανική μειονότητα η οποία είναι σε καθεστώς έντονης κινεζικής καταπίεσης. Έτσι το Πεκίνο θέλει να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει από πλευράς Ταλιμπάν «διάχυση» φονταμενταλισμού στην δική της μεθοριακή ζώνη.
Ακόμη, για την Κίνα, η διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης εμπορευμάτων μέσω Αφγανιστάν, μπορεί να ενταχθεί στο γενικότερο εξωστρεφή οικονομικό σχεδιασμό του Πεκίνου που επιχειρεί εδώ και χρόνια να «στήσει» ένα νέο άξονα, τον γνωστό «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», με επενδύσεις σε όλο το μήκος του, επηρεάζοντας δεκάδες χώρες. Ήδη η Κίνα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα παρόμοιο εμπορικό διάδρομο στο Πακιστάν και μπορεί να τον συνδέσει με κάτι αντίστοιχο με το Αφγανιστάν, σε συνεργασία με το Καράτσι που επίσης θεωρεί ότι το Αφγανιστάν είναι δική του ζώνη επιρροής.