Κινέζοι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει σήματα από την αμερικανική διαστημοσυσκευή Juno, η οποία περιστρέφεται γύρω από τον Δία, για να δοκιμάσουν τις ικανότητες του δικού τους δικτύου επίγειων σταθμών.
Όπως αναφέρει το «Space News», η πληροφόρηση για τις δοκιμές των Κινέζων ήρθε στο φως πέρυσι, με άρθρο στην κινεζική επιστημονική έκδοση «Journal of Deep Space Exploration». Το άρθρο γράφτηκε από Κινέζους επιστήμονες αποσπασμένους στο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.
Η Κίνα φιλοδοξεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος την πρώτη διαστημική αποστολή στον Άρη, που θα αποτελέσει την αφετηρία για μακρινές αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης. Άλλες φιλοδοξίες της είναι μια σειρά από σεληνιακές αποστολές, μια αποστολή στον Δία, η ασφαλής επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη και από ένα κοντινό προς τη Γη διαστημικό αντικείμενο και μια αποστολή σε κομήτη.
Για να στεφθούν τέτοιες προσπάθειες από επιτυχία, η Κίνα θα πρέπει να μπορεί πρώτα να εντοπίζει και να επικοινωνεί με τα διαστημόπλοιά της, που θα βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη, και να λαμβάνει σήματα δεδομένων και τηλεμετρία. Αυτό τον σκοπό είχαν οι δοκιμές με το Juno. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, η NASA απαγορεύεται να αναπτύξει διμερή συνεργασία με την Κίνα. Σχολιάζοντας το περιστατικό, η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του διαστημοπλοίου.
Οι πιο πρόσφατες εκπληκτικές εικόνες του Δια από τη διαστημοσυσκευή Juno
Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό Juno είναι η μοναδική διαστημοσυσκευή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιον εξωτερικό πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Η αποστολή άρχισε το 2011 και εισήλθε στην τροχιά του Δία το 2016, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Για τον εντοπισμό, οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν τον επίγειο σταθμό Kashi, στη ΒΔ Κίνα. Λειτουργικός είναι επίσης ένας δεύτερος σταθμός στη ΒΑ Κίνα και δύο σταθμοί σε άλλες χώρες: ένας στην Αργεντινή και ένας στη Ναμίμπια. Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ διατηρούν παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια, την Ισπανία και την Αυστραλία, απολαμβάνοντας απρόσκοπτη επαφή με διαστημόπλοια.