Η Κίνα αυξάνει και βελτιώνει τις επιλογές της για πιθανή μελλοντική εισβολή στην Ταϊβάν, με στρατιωτικούς μετασχηματισμούς και επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς, διαθέτοντας σειρά επιλογών για να “νικήσει” το αυτοδιοικούμενο νησί, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου. Οι επιλογές αυτές κυμαίνονται από τον αποκλεισμό της Ταϊβάν (από αέρος και θαλάσσης) μέχρι την πλήρη διείσδυση, αν και η τελευταία επιλογή θα απαιτούσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των αμφίβιων πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια Έκθεση Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Υπουργείο Άμυνας.
Παρόλα αυτά, η έκθεση προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στοχεύουν “να δημιουργήσουν πιο ικανές, αρθρωτές ταξιαρχίες και τάγματα”, ενώ η “επέκταση της στρατιωτικής αεροπορίας και η δημιουργία δύο νέων αεροπορικών ταξιαρχιών παρέχουν επίσης περισσότερες επιλογές για εισβολή στην Ταϊβάν».
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας καταβάλει προσπάθειες για να βελτιώσει την ικανότητά του στην “διείσδυση” αεροπορικών δυνάμεων, αναδιαρθρώνοντας το αερομεταφερόμενο σώμα και εγκαθιστώντας μονάδες εναέριας επίθεσης, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την έφοδο και κατάληψη εδάφους. Επίσης, στα τέλη του 2016 δημιουργήθηκε μια κοινή δύναμη υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας, με κύριο στόχο την υποστήριξη μιας στρατηγικής εκστρατείας όπως η εισβολή στην Ταϊβάν. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διοίκησης και του ελέγχου της κοινής εφοδιαστικής αλυσίδας, της παροχής υλικών και της διαχείρισης διαφόρων μηχανισμών υποστήριξης πολιτικο-στρατιωτικής ολοκλήρωσης.
Ωστόσο, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα ικανότητα της Κίνας να διενεργήσει μια εισβολή πλήρους κλίμακας. Παρά την πρόοδο στην ποιότητα και την ποσότητα των “επιφανειακών” σκαφών αλλά και υποβρυχίων, το Ναυτικό έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια αριθμό μικρών αμφίβιων αποβατικών σκαφών γεγονός που δείχνει ότι οι κινεζικές ναυτικές δυνάμεις επικεντρώνονται σχεδόν σε αποστολές μικρής κλίμακας και όχι μεγάλα αποβατικά σκάφη που θα ήταν απαραίτητα για μια μεγάλη άμεση επίθεση από θαλάσσης”.
Η πώληση των F-16 στην Ταϊβάν προκαλεί νέες σινο-αμερικανικές τριβές
Επίσης, η ετοιμότητα του πρόσφατα διευρυμένου σώματος Πεζοναυτών είναι επίσης αμφίβολη, με ασκήσεις που σπάνια ξεπερνούσαν την συνεργασία σε επίπεδο τάγματος και οι νεοσύστατες ταξιαρχίες δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά ικανές. Κατά συνέπεια, η έκθεση ανέφερε ότι το εύρος της εκπαίδευσης για τις εν λόγω μονάδες ήταν “στοιχειώδες και οι νέες ταξιαρχίες παραμένουν μη ικανές να εκτελέσουν αμφίβιες επιθετικές επιχειρήσεις“, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια εισβολή στην Ταϊβάν – εκτός από την ύπαρξη σημαντικού πολιτικού κινδύνου – “πιθανώς θα αποδυνάμωνε τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας”.
Πηγή: defensenews.com
Διαβάστε επίσης