Η Κίνα υποδέχεται σήμερα Άραβες ηγέτες μία ημέρα πριν την έναρξη φόρουμ το οποίο ελπίζει ότι θα της επιτρέψει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την περιοχή αλλά και να παρουσιάσει μαζί με τις αραβικές χώρες κοινή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα.
Μεταξύ των ηγετών που θα μετάσχουν σε αυτό το φόρουμ το οποίο θα διεξαχθεί στο Πεκίνο είναι οι πρόεδροι της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχια και της Τυνησίας Κάις Σαγέντ.
Το Πεκίνο ενισχύει τα τελευταία χρόνια τους εμπορικούς και διπλωματικούς του δεσμούς με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας παραδοσιακά βρίσκεται υπό αμερικανική επιρροή.
Η Κίνα εργάστηκε και διευκόλυνε πέρυσι τη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, δύο αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων.
Στηρίζει εξάλλου εδώ και δεκαετίες τον παλαιστινιακό σκοπό και τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Στα τέλη Απριλίου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι φιλοξένησε εκπροσώπους της Χαμάς και της Φάταχ, δύο αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων, για «σε βάθος και ειλικρινείς συζητήσεις αναφορικά με τη προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Πέμπτη ομιλία κατά την έναρξη της υπουργικής διάσκεψης του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας- Αραβικών Χωρών.
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών θα βρεθεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Σι έχει προτείνει τη διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης και το Πεκίνο ελπίζει ότι το φόρουμ αυτό «θα επιτρέψει να ακουστεί μια κοινή σινοαραβική φωνή» για το θέμα.
Η Κίνα βλέπει σε αυτό το φόρουμ «μια στρατηγική ευκαιρία να ενισχύσει τη φήμη της και τη θέση της στον αραβικό κόσμο», βοηθώντας στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα μπροστά στην αμερικανική αδράνεια, εκτίμησε ο Άχμεντ Αμπούντου αναλυτής του βρετανικού ινστιτούτου Chatham House.
«Αυτό επιτρέπει στο Πεκίνο να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή», πρόσθεσε.
Χθες Τρίτη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Υεμένης και του Σουδάν και δήλωσε ότι ελπίζει «να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός» με τον αραβικό κόσμο.
Μάλιστα εξέφρασε στον Υεμενίτη ομόλογό του Σαγέα Μόχσεν αλ Ζιντάνι τις ανησυχίες του αναφορικά με τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι δηλώνουν ότι ενεργούν σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Κίνα ζήτησε να σταματήσουν οι παρενοχλήσεις των μη στρατιωτικών πλοίων και να διατηρηθεί η ασφάλεια των οδών ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.