Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε ότι «ο δρόμος προς τη σύνοδο του Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι ομαλός», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ενόψει της σχεδιαζόμενης συνάντησης του προέδρου του ασιατικού γίγαντα Σι Τζινπίνγκ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα μέσα Νοεμβρίου.
Στην Ουάσιγκτον, ο Ουάνγκ, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και εκτενείς συνομιλίες με κορυφαίους συνεργάτες του, ιδίως με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να συμφώνησε με τους συνομιλητές του να αρχίσει προετοιμασία για να γίνει η σύνοδος κορυφής στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Τους τελευταίους μήνες, οργανώθηκε σειρά επαφών υψηλού επίπεδου των δυο μεγάλων δυνάμεων, με σκοπό να κατέβει το θερμόμετρο στη θυελλώδη διμερή σχέση, που έφθασε στα ουράνια στην αρχή της χρονιάς, με την ιστορία του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό κι έστειλαν μαχητικό να το καταρρίψει, αναζητούνται πεδία και περιθώρια συνεννόησης, «διαχείρισης» του διμερούς ανταγωνισμού.
Ωστόσο χθες ο Ουάνγκ επέμεινε πως ο δρόμος προς τη σύνοδο των προέδρων ενδέχεται να είναι ανώμαλος και η ίδια η συνάντηση δεν θα γίνει «στον αυτόματο πιλότο».
Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο διεμήνυσε πως το εάν θα γίνει η σύνοδος Σι/Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο θα εξαρτηθεί από το εάν η Ουάσιγκτον θα φανεί επαρκώς «ειλικρινής».
Κατά τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Κίνα και ΗΠΑ πρέπει «να επιστρέψουν στο Μπαλί»: αναφέρεται στην προηγούμενη συνάντηση των δυο προέδρων, στο περιθώριο συνόδου της G20 στο ινδονησιακό νησί, τον Νοέμβριο του 2022, όταν συζήτησαν μεταξύ άλλων για την Ταϊβάν, για τον διμερή ανταγωνισμό, τους διαύλους διμερούς επικοινωνίας.
Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών πρέπει να εφαρμόσουν όσα είχαν συμφωνήσει τότε, να «απαλείψουν τις επεμβάσεις, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να αυξήσουν τη συναίνεση και να εξασφαλίσουν αποτελέσματα», κρίνει ο Ουάνγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο πλευρές εκπέμπουν θετικά μηνύματα, λένε πως θέλουν να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί η σχέση και κρίνουν απαραίτητο να συνεχίσουν τον διάλογο παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές τους και παρά τα πολλά ανεπίλυτα προβλήματα.
Στις επαφές του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας συζήτησε επίσης για τις διμερείς επαφές σε επίπεδο στρατών, για τα χρηματοοικονομικά, την επιστήμη και την τεχνολογία, το επενδυτικό περιβάλλον και την πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, καθώς και για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Ίμια. Μια μέρα που δημιούργησε μύθους. Ποιος δεν έχει ακούσει για τον τρίτο ξάδερφο του ή τον μπατζανάκη του περιπτερά του που ξεφόρτωνε όλμους στον Έβρο; Ή κάποιους ΕΜΘ που διηγούνταν ιστορίες σαν να πολεμούσαν στο ύψωμα 731. Κι αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα, θα σου πει με στόμφο πως “χάσαμε τεράστια ευκαιρία να διαλύσουμε τους Τούρκους”! Ή το αστείο “τους είχαμε στοχοποιήσει όλους εκείνο το βράδυ, θα τους βυθίζαμε τον στόλο κι εμείς θα χάναμε ένα Παναγοπουλάκι που είχε βγει να παρασύρει τους Τούρκους”! Λες κι οι Τούρκοι δεν μας είχαν στοχοποιήσει.
Το ότι τα αεροπλάνα μας ήταν και λιγότερα και υποδεέστερα των Τούρκων, ο Στρατός απροετοίμαστος, ο Στόλος να έχει βγει χωρίς εντολές, δείχνουν το χάλι που επικρατούσε. Το ότι ο ίδιος ο Στόλαρχος στο σήμα που έστειλε έλεγε να είναι “αντάξιοι των προγόνων τους” δείχνει πως μάλλον περίμενε Βατερλό ή πιο ναυτικά Τραφάλγκαρ.
Η κρίση έδειξε όλες τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους, ελάχιστες εκ των οποίων πρέπει να έχουν αλλάξει. Η αντικατάσταση του ΠΘ έκανε την χώρα να σταματήσει, λες και η ιδέα της συνέχειας της κυβέρνησης που έχει όλος ο δημοκρατικός κόσμος να είναι άγνωστη έννοια. Α/ΓΕΕΘΑ που επανήλθε από την αποστρατεία με βάση τα κομματικά του κριτήρια και την πίστη στην κυβέρνηση. Ελπίδα πως κάποιος ξένος θα σπεύσει να μας σώσει και φυσικά κόκκινες γραμμές που μετακινούνται διαρκώς.
Ακόμα και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΝ στο ιστορικό της φρεγάτας δεν υπάρχει ΟΥΤΕ λέξη για τη συμμετοχή της φρεγάτας εκείνο το βράδυ -το ελικόπτερο ανήκε στη φρεγάτα ….ούτε φυσικά στα φυλλάδια που μοιράζει το πλήρωμα σε γιορτές ναυτικής εβδομάδας και ανοιχτές μέρες για το κοινό …τόσο πολύ ντρεπόμαστε ή κρυβόμαστε ;
Τα ίδια με την Κύπρο …έπρεπε να περάσουν πόσα χρόνια για να προστεθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η λέξη Κύπρος …
Έτσι τιμάει αυτή η χώρα τους νεκρούς της ….
Είναι η μέρες που κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να γράφουν βιβλία. Δεν πήγε δεύτερη ομάδα στην δυτική βραχνονησίδα γιατί δεν είχαν μπαταρίες στους ασυρμάτους !!!
Σαν να έλεγαν στους τούρκους ελάτε.
Τα πληρώματα των ελικοπτέρων που αρνήθηκαν να πετάξουν για να αναγνωρίσουν την δυτική βραχονησίδα.
Μπορεί να έπαθε βέρτιγκο ο Βλαχάκος αλλά ήταν ο μόνος που προς τιμή του υπάκουσε τις διαταγές. Δεν γνωρίζω το στρες τους όταν είδαν πως πράγματι η νησίδα έχει καταληφθεί.
Αν μη τι άλλο κάποιοι που γράφουν βιβλία θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει αν είχαν δείγμα ευθιξίας.
Δεν γνωρίζω τι διδάχθηκαν όλοι από εκείνη την κρίση, αλλά θα πρέπει να την διδάσκουν στην σχολή πολέμου.
Άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού.
Τουλάχιστον από αυτή την ιστορία καταλάβαμε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό διακλαδικό όπλο, αυτό των Ειδικών Δυνάμεων και αυτό το καταφέραμε μόλις 25 χρόνια μετά την εν λόγω Κρίση.
Πληροφοριακά, οι Τούρκοι κατάφεραν ό,τι κατάφεραν στα Ίμια με χρήση της δικής τους Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.
Όσο είδατε φάκελο της Κύπρου άλλο τόσο θα δείτε το ελικόπτερο με γαζωμένη την άτρακτο …ακόμα τα συντρίμμια είναι στο Κοτρώνι…
Ας βγει ένας και να πει τι ακριβώς εξυπηρετεί το να φυλάσσονται εκεί τα συντρίμμια …για να τα εξαφανίσουν μια ωραία μέρα ;ή να καεί όλως τυχαίως η βάση και να χαθούν
Η λέξη Κύπρος γράφτηκε στον Άγνωστο Στρατιώτη το 1994….κι ακόμα ο φάκελος αγνοείται ….
Μια χώρα που τους πολεμιστές της τους έχει για τα σκουπίδια και οι προϊστάμενοι τους αξιωματικοί γίνονται πολιτικοί ή λαλίστατοι όταν βγουν στη σύνταξη ….