Σαφές μήνυμα στη Δύση στέλνουν οι κοινές αεροπορικές περιπολίες που πραγματοποίησαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες χρησιμοποιούνται για να υπογραμμίσουν ότι η αμυντική σχέση που χτίζουν το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες είναι ισχυρή, ενώ υπενθυμίζουν παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον τους για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.
Κατά την τελευταία κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας-Ρωσίας τον Σεπτέμβριο η Νότια Κορέα αναχαίτισε ξένα μαχητικά αεροσκάφη καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στην Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνας της Κορέας (KADIZ).
Η Ιαπωνία έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας είναι μια περιοχή όπου οι χώρες απαιτούν από τα ξένα αεροσκάφη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ταυτοποίησή τους.
Σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο μιας χώρας –την περιοχή δηλαδή πάνω από το έδαφος και τα χωρικά ύδατά της– δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες που να διέπουν τις ζώνες αντιαεροπορικής άμυνας.
Από την περασμένη εβδομάδα οι ακτοφυλακές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή ναυτική άσκησή τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.