Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Ντράγκομιρ Ζάκοφ.
Παρόντες στην τελετή υποδοχής ήταν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης.
Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίστηκε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν ισχυρή και μακρόχρονη φιλία, είναι στενοί εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και μοιράζονται το ίδιο όραμα, αξίες και προοπτική για τη σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι δύο χώρες ήταν πρωτοπόροι στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας και υποστηρίζουν σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρωπαϊκό μέλλον όλων των γειτονικών τους χωρών. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.
Όσον αφορά την Ουκρανία, τονίστηκε ότι η ρωσική εισβολή υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και εκφράστηκε η ακλόνητη δέσμευση των δύο χωρών για υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε δυνατό τρόπο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι αναθεωρητικές ενέργειες αποτελούν μείζονα απειλή για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών, στις οποίες έχει βασιστεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρόσφατα αυξήθηκαν οι εντάσεις λόγω προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά της Ελλάδος, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως σύμμαχος της Βουλγαρίας, θα συνεισφέρει στο βουλγαρικό συγκρότημα μάχης μια αντιαρματική διμοιρία. Επιπροσθέτως, θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την σημασία της επέκτασης του συστήματος αγωγών του ΝΑΤΟ, ώστε να μεταφέρονται καύσιμα από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.