Δεν τα βρίσκουν Βερολίνο και Παρίσι στην από κοινού ανάπτυξη νέου άρματος μάχης, ως πρόγραμμα MGCS. Και πλέον η Γερμανία συνεχίζει με άλλους εταίρους, υποστηρίζει σε σημερινό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι Γάλλοι επιθυμούσαν ένα νέο άρμα μάχης, το οποίο θα ήταν ελαφρύτερο και ικανό να μεταφέρεται από αέρος ώστε να αναπτύσσεται στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα στην Αφρική, όπου το Παρίσι διατηρεί δυνάμεις σε αρκετές χώρες. Αντιθέτως, επιθυμία των Γερμανών ήταν να φτιάξουν βαρύτερο άρμα μάχης, καθώς εκτιμούν ότι τυχόν μελλοντικές απειλές θα έλθουν εξ’ ανατολών, οπότε οι βασικές προδιαγραφές ήταν διαφορετικές για τις δύο πλευρές.
Έτσι η Handelsblatt αναφέρει ότι ήδη το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία στην κατασκευή ενός νέου άρματος μάχης, που θα αντικαταστήσει τα Leopard 2.
Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής σύμπραξης είναι να εμπλέξει μεγάλες αμυντικές εταιρείες – πέρα από την Krauss-Maffei Wegmann και τη Rheinmetall από γερμανικής πλευράς – όπως η SAAB και η Leonardo από τη Σουηδία και την Ιταλία αντίστοιχα, δίχως να έχει γίνει γνωστό ποιά ισπανική εταιρεία θα συμμετέχει στο κονσόρτιουμ που θα κατασκευάσει τα νέα άρματα. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αναμένεται να αναζητηθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος της εξέλιξης του συγκεκριμένου έργου.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, η γαλλογερμανική διάσταση στο θέμα είναι γνωστή από καιρό και δεν περιορίζεται μόνο σε διαφωνίες σε τεχνικό/επιχειρησιακό επίπεδο όπου και οι δύο προσπαθούν να “επιβάλλουν” λύσεις που εξυπηρετούν τη βιομηχανική βάση του καθενός. Για παράδειγμα η Γαλλία θέλει το πυροβόλο 140 χιλιοστών που εξελίσσει η δική της βιομηχανία Nexter, οι Γερμανοί θέλουν το νέο άρμα να μην θίξει τις προοπτικές του Leopard 2A8 (του τελευταίου μοντέλου τους) που τώρα αρχίζει και κερδίσει παραγγελίες κ.ο.κ. Το ζήτημα όμως είναι γενικότερο για το ποιός θα διατηρήσει ηγετικό ρόλο στα αμυντικά δρώμενα της Ευρώπης, σε πλαίσιο πάντα συνεργατικό. Αν λοιπόν Βερολίνο και Παρίσι σπάσουν τη μεταξύ τους συμφωνία για το MGCS, θα πρέπει να δούμε τι άλλο θα θιχθεί από αυτή τη διάσταση, π.χ. πως θα εξελιχθεί η Γαλλογερμανική συνεργασία για το νέο μαχητικό 6ης γενιάς;