Οκτώ ημέρες μετά την πανηγυρική εκτόξευσή του το κινεζικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Chang’e 5 έκανε το δεύτερο μεγάλο βήμα για την επίτευξη ενός διαστημικού άθλου, την προσσελήνωση, συλλογή δειγμάτων, αποσσελήνωση και επιστροφή για ανάκτηση στη Γη.
Κίνα: Εκτοξεύτηκε η ρομποτική αποστολή Chang’e 5 προς τη Σελήνη
Το Chang’e 5 είχε εκτοξευτεί στις 22 Νοεμβρίου (23 Νοεμβρίου με την Ώρα Γκρήνουιτς, UTC) από το διαστημικό κέντρο Wenchang, στη νοτιοανατολική Κίνα, για να εισέλθει στο μεσοδιάστημα σε τροχιά περισσελήνιας μετάπτωσης και τελικά τροχιακή θέση γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο.
Το όχημα προσεδάφισης του διαστημοπλοίου ξεκίνησε την διαδικασία τελικής καθόδου στις 14:58 UTC, χθες 1η Δεκεμβρίου και πάτησε με επιτυχία στην σεληνιακή επιφάνεια, στην αποκαλούμενη Θάλασσα των Καταιγίδων (Oceanus Procellarum) κοντά στο Mons Rümker, στις 15:11 UTC.
Το όχημα προσεδάφισης του Chang’e 5, έχει δυο ορόφους, με τον κατώτερο να ενσωματώνει διατρητικό βραχίονα που θα συλλέξει δείγματα σεληνιακού εδάφους τόσο από τον επιφανειακό ρεγόλιθο, όσο και από το (αδιατάραχτο) υπέδαφος σε βάθος έως 2 μέτρων. Στη συνέχεια το σεληνιακό υλικό, βάρους δυο κιλών, θα μεταφερθεί στον ανώτερο όροφο και θα σφραγιστεί πριν ο τελευταίος επιχειρήσει αποσσελήνωση στις 5 Δεκεμβρίου, είσοδο σε τροχιά όπου θα συναντήσει και θα συνδεθεί με το μητρικό σκάφος για επιστροφή στη Γη και ανάκτηση στην Εσωτερική Μογγολία στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εάν η επιχείρηση εξελιχθεί με επιτυχία, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα φτάσουν στη Γη σεληνιακά δείγματα από το 1976, όταν το σοβιετικό σκάφος Luna 25 επέστρεψε από τη Σελήνη με 170 γραμμάρια δειγμάτων.