Στη πραγματικά ιστορική επιτυχία της Ινδίας να κάνει σήμερα προσελήνωση με την αποστολή Chandrayaan-3, να θυμηθούμε πως το διαστημικό της πρόγραμμα είχε κάνει σταθερά βήματα (όπως απαιτείται και τεχνολογικά) πριν φθάσει εδώ. Έτσι η προηγούμενη αποστολή Chandrayaan-2 είχε εκτοξευθεί το 2019, το Ιούλιο και έφθασε τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε σεληνιακή τροχιά.
Η απόπειρα όμως τότε προσελήνωσης ήταν απογοητευτική μιας και η άκατος Vikram καταστράφηκε από δυσλειτουργία λογισμικού. Παρόλη την αποτυχία οι Ινδοί επανήλθαν φέτος με επιτυχία. Το Chandrayaan-2 όμως μας είχε δώσει και αυτό πολλές πληροφορίες για τη Σελήνη με τα όργανα επισκόπησης του. Και έστειλει πίσω δύο ιδιαίτερες φωτογραφίες: Τα σημεία προσελήνωσης των 2 πρώτων αμερικανικών αποστολών, Apollo 11 και 12 του 1969! Όπου τόσα χρόνια αργότερα, οι σεληνάκατοι της δεκαετίας του 60 (το κάτω τμήμα τους που έμεινε στον δορυφόρο της Γης) είναι ευδιάκριτοι, ενώ το ίδιο και τα βήματα των πρώτων αστροναυτών που πάτησαν “ξένο χώμα”.
Οι φωτογραφίες αυτές είναι ότι καλύτερο για να διαψεύδονται οι ακόμη και τώρα επίμονοι αρνητές των πρώτων προσεληνώσεων που ισχυρίζονται πως “ποτέ δεν έγιναν και ήταν όλα σκηνοθετημένα”. Ιστορικά βέβαια, κάθε μυθολογία που “συγκρούστηκε” με την επιστήμη και την τεχνολογία πάντα έχασε, οπότε και εδώ οι παραδοξολογίες αυτές θα βρουν κάποια στιγμή τον ευτελισμό τους.