Η πρόσφατη παρουσία μας στη DEFEA 2021 με το σύνολο σχεδόν των συντελεστών της ιστοσελίδας μας, είχε αρκετά “χειροπιαστά” αποτελέσματα σε σχέση με διάφορες σημαντικές, μικρές ή μεγάλες ειδήσεις που αφορούν εξοπλιστικά θέματα που μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα. Ένα από αυτά, έχει να κάνει με τον πύραυλο CAMM-ER, ένα όπλο που εμφανίστηκε στην ελληνική πραγματικότητα με τις Belh@rra Helleniques (με τη Naval Group να μην τον πιστοποιεί τελικά στην Belh@rra), και συνεχίζει να είναι στο “επίκεντρο” του ενδιαφέροντος με την “αμερικανική” HF2 αλλά και την βρετανική AH140.
Οι πληροφορίες που έχει μεταφέρει η ΠΤΗΣΗ στους αναγνώστες της, έχει να κάνει με την τοποθέτηση του πυραύλου CAMM-ER στους εκτοξευτές Mk41 της Lockheed Martin. Και οι δυο εταιρείες, Lockheed Martin KAI MBDA μας επιβεβαίωσαν πως ο πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί σε 4άδες σε εκτοξευτή Mk41, και ένα 8cell Mk41 μπορεί να “φιλοξενήσει” 32 πυραύλους CAMM-ER χωρίς κανένα πρόβλημα.
Sea Ceptor CAMM model in @DEFEA2021 . Thank you @byMBDA for the detailed and professional presentation! pic.twitter.com/cBPu9eldTQ
— Flight (ΠΤΗΣΗ) (@PtisiMagazine) July 17, 2021
Στην MBDA κάναμε την ερώτηση για την τοποθέτηση των mushrooms σε κλίση προς τη θάλασσα, ενώ ο Mk41 είναι τοποθετημένος κάθετα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ξεκαθάρισαν πως η τοποθέτηση με κλίση προς τα έξω των μονών εκτοξευτών, έχει να κάνει με μια υπερβολική προφύλαξη, που δεν έχει κάποιο λόγο να παίρνεται όταν γίνεται χρήση των Mk41.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με CAMM-ER η πρόταση της Lockheed Martin για τις HF2/MMSC-HN
Υποψιαζόμαστε πως ο Mk41, μετά την εκτόξευση του CAMM/CAMM-ER ξανακλείνει, και ακόμη κι αν το πύραυλος “πέσει” πάνω στον εκτοξευτή, δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά. Αλλά η MBDA ήταν πολύ ξεκάθαρη, οι CAMM-ER μπορούν να τοποθετηθούν σε 4άδες σε κελί Mk41. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Mk41 σχεδιάστηκε με αυτή την πρόβλεψη από την αρχή, κι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να εκτοξεύει κάθετα τα όπλα του, είτε είναι ESSM, SM-2, SM-3, SM-6, VL-ASROC, είτε φυσικά CAMM ή CAMM-ER.
To πολύ ενδιαφέρον όμως της όλης συζήτησης στο περίπτερο της MBDA, είχε να κάνει με την ύπαρξη συζητήσεων αλλά και αρχικών μελετών για την ανάπτυξη ενός CAMM-EER, δηλαδή μια τρίτη έκδοση του CAMM, που θα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, και θα μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται πυραύλους όπως ο ASTER 30. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες έχουν προχωρήσει, αλλά χρειάζεται ένας πελάτης που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του όπλου, όπως ακριβώς έγινε με την Ιταλία και τον CAMM-ER. H MBDA είχε προτείνει στην Ιταλία τον CAMM-ER για την αντικατάσταση του ASTER 15, κι έτσι οι Ιταλοί, όχι μόνο χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του όπλου, αλλά συμμετέχουν πλέον στην κατασκευή αλλά ΚΑΙ τις πωλήσεις του όπλου!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και η Arrowhead 140 με CAMM/CAMM-ER στην πρόταση του Royal Navy/Babcock για το ΠΝ
Ο CAMM-EER θα διαθέτει πλέον booster, όπως δηλαδή έγινε με τον ASTER 30, που είναι ουσιαστικά ένας ASTER 15 με την προσθήκη ενός booster (2ος όροφος). Η MBDA θεωρεί πως ο CAMM/CAMM-ER…
H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ