Η Πολωνία συνεχίζει να εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς έπειτα από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα από ότι φαίνεται, θέλει να δίνει και τη δέουσα δημοσιότητα, ως ενδεικτικό των προθέσεών της σε περίπτωση που απειληθεί.
Έτσι, σύμφωνα στις 5 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της Αμυντικής Έκθεσης που διεξάγεται στο Κιέλτσε, ο υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak, παρουσία και του Προέδρου Andrej Duda, υπέγραψε μια σειρά από συμβάσεις και συμφωνίες που αφορούν το πολυστρωματικό σύστημα αεράμυνας που έχει προγραμματίσει η Πολωνία. Έχουμε λοιπόν με τη σειρά:
Για το πρόγραμμα Wisla, που είναι αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, θα αγοραστούν 6 πυροβολαρχίες Patriot με συνολικά 48 εκτοξευτές, και πάνω από 600 πυραύλους PAC-3 MSE, μαζί με 12 ραντάρ LTAMDS και συνοδευτικές υπηρεσίες και υλικά. Η εκτιμώμενη αξία είναι 15 δις δολάρια, αλλά η τελική τιμή δεν έχει διασαφηνιστεί. Αυτή είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, η πρώτη έχει δρομολογηθεί από το 2018, επίσης με 2 πυροβολαρχίες Patriot.
Για το πρόγραμμα NAREW, το οποίο περιγράφεται ως μικρού βεληνεκούς, αλλά στην πράξη θα είναι και μεσαίου, συμφωνήθηκε η προμήθεια 138 κινητών εκτοξευτών πυραύλων CAMM οι οποίοι θα συγκροτήσουν 23 πυροβολαρχίες, όπως και πάνω από 1.000 πυραύλων CAMM-ER (!). To πρόγραμμα θα εξελιχθεί και σε επόμενες φάσεις με προμήθειες ραντάρ ελέγχου κ.λπ. Σε αυτή την προμήθεια μετέχουν και πολλές πολωνικές αμυντικές εταιρίες, όπως οι Mesko, WZE, PIT-Radwar που θα κάνουν συμπαραγωγή, με έναρξη παραδόσεων το 2027. Με αυτή την αγορά η οικογένεια πυραύλων CAMM, καθιερώνεται ως το διακλαδικό αντιαεροπορικό όπλο των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων μιας και θα αποτελεί το βασικό όπλο αεράμυνας και των τριών φρεγατών T-31 που έχει παραγγείλει το Πολωνικό Ναυτικό. Θυμίζουμε πως η Πολωνία συμμετέχει επίσης και στην ανάπτυξη της νέας έκδοσης CAMM-MR, εμβέλειας 100 χιλιομέτρων.
Τα παραπάνω θα συνδεθούν στο ενοποιημένο σύστημα διοίκησης αεράμυνας IBCS της Nortrop Grumman, που επίσης έχει αποφασίσει να επενδύσει η Πολωνία, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα και διαχείριση εναέριου πεδίου μάχης και να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλές, από πυραύλους cruise, μη επανδρωμένα έως μαχητικά.
Επίσης για το τρίτο πρόγραμμα, το PILICA+ το οποίο είναι η εγγύς αεράμυνα σε μικρές αποστάσεις, συμφωνήθηκε η αγορά 22 σταθμών διοίκησης και ελέγχουν Zenit MP+ κόστους 155 εκατ. δολαρίων. Αυτοί θα κατασκευαστούν τοπικά από κοινοπραξία που έχει συστηθεί με τις παραδόσεις να ξεκινούν από το 2025.
Επιπλέον υπογράφηκε και μια συμφωνία πλαίσιο για την αγορά άνω των 1.700 μονάδων μέχρι το 2035, του mini UAS Flyeye, της πολωνικής εταιρείας WB GROUP.
Πολωνία: Νέα γιγάντια παραγγελία Patriot για ολοκληρωμένη αεράμυνα $15 δις
Μια ακόμη παραγγελία αφορούσε και την παράκτια άμυνα, με πυραύλους NSM, αλλά για αυτό γράφουμε σε ξεχωριστό άρθρο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας ”…πριν από λίγο ενέκρινα τη σύμβαση για τη δεύτερη φάση του συστήματος Patriot… Η δεύτερη σύμβαση αφορά το σύστημα Narew… Το μεγάλο μας επίτευγμα είναι επίσης ότι ο Πολωνικός Στρατός θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ ενεργού διάταξης φάσης – αυτό είναι μια καινοτομία. Έχουμε αποκτήσει και ενεργοποιούμε το IBCS, το πιο σύγχρονο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου στον κόσμο που μας δίνει δικτυοκεντρικότητα. Οι Patriot θα συνδεθούν σε ένα κοινό δίκτυο μαζί με τα i-Launchers (ήδη υπάρχοντες εκτοξευτές για CAMM) και μαζί με το σύστημα Narew. Η κατασκευή ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία… Επιπλέον, στο δίκτυο αυτό θα διασυνδεθούν εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού, καθώς και τα αεροσκάφη F-35, τα οποία θα παραδοθούν τον επόμενο χρόνο.”
Θυμίζουμε πως μόλις μερικούς μήνες πριν, στις 28 Απριλίου συγκεκριμένα, είχε υπογραφεί με την MBDA η σύμβαση για την προμήθεια 22 πυροβολαρχιών PILICA+, ή αλλιώς Little Narew και πυραύλων CAMM, κόστους 2,4 δις δολαρίων.
Πέρα από το εντυπωσιακό της προμήθειας άνω των 1.600 αντιαεροπορικών πυραύλων σε πολλαπλά επίπεδα άμυνας που φανερώνει σε πόσο βάθος αναπτύσσει η Πολωνία τον συγκεκριμένο τομέα, υπάρχει και ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, αυτό της ανάπτυξης της Πολωνικής πολεμικής βιομηχανίας. Καθώς αυτή συμμετέχει μέσω προγραμμάτων συνανάπτυξης ή συμπαραγωγής, σε κάθε προμήθεια, ενώ παράλληλα στηρίζονται και τα εγχώρια προϊόντα όπως το UAS FLYEYE. Όπως ειπώθηκε οι παραπάνω συμφωνίες αυτές εκτιμώνται σε κάπου 24 δις δολάρια και “τα μισά θα πάνε στην Πολωνική βιομηχανία”. Παράγοντας εγχώρια προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.