Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικολάου Τσούνη είχαν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μέλλον των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, επιβεβαίωσε απόρρητη πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει, που ανέφερε για το ενδιαφέρον του ΠΝ να εξοπλίσει τις υπό συζήτηση αγοράς, φρεγάτες Belh@rra με πυραύλους CAMM-ER.
Όσο κι αν αυτό πέρασε στα “ψιλά”, είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για το μέλλον του ΠΝ. Η επιλογή ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου, και μάλιστα του επιπέδου του CAMM-ER, είναι κομβικής σημασίας για το πως θα επιχειρεί το ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες. Οι εποχές έχουν αλλάξει, για παράδειγμα κάποτε θεωρούσαμε πως ο Standard SM-1 προσέφερε αεράμυνα περιοχής, σήμερα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τους NSSM που φέρουν οι φρεγάτες μας κλάσης Kortenaer, ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τους Sea Aspide.
O CAMM ER (Extended Range) βασίζεται στον αρχικό CAMM (CAMM, Common Anti-Air Modular Missile), έναν εξαιρετικά προηγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο, που δημιούργησε η MBDA για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πύραυλος βασίζεται στον πύραυλο αέρος-αέρος ASRAAM (όσοι θυμούνται, ο ASRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-9, όπως ο AMRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-7). O ASRAAM, μπήκε σε υπηρεσία τελικά με την RAF, ενώ άλλες αεροπορίες επέλεξαν δικές τους λύσεις (IRIS-T, AIM-9X κοκ).
Ο τελικός πύραυλος φέρει ενεργή κεφαλή καθοδήγησης χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας, ενώ μπορεί να δέχεται δεδομένα από αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων. Το όπλο, με ονομασία συστήματος Sea Ceptor, έχει εξοπλίσει τις φρεγάτες κλάσης Type 23 του Royal Navy, αλλά όχι μόνο. Το όπλο επιλέχτηκε από τη Νέα Ζηλανδία για τις φρεγάτες της κλάσης ANZAC αλλά και τη Βραζιλία και τη Χιλή.
Φρεγάτα Te Kaha (MEKO 200 ANZAC) της Νέας Ζηλανδίας – Τουλάχιστον αυτοί τις αναβαθμίζουν…
Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε την έκδοση CAMM-ER για να εξοπλίσει τα νέα πολεμικά του πλοία. Εκεί που το βασικό μοντέλο επιτυγχάνει εμβέλειες της τάξης των 25 χιλιομέτρων, ο CAMM-ER μπορεί να φτάσει τα 45, έχει επιχειρησιακή οροφή της τάξης των 10.000 μέτρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές πως η εμβέλειά του μπορεί να φτάσει τα 60 χιλιόμετρα! Αυτός είναι και ο λόγος που η Ιταλία “αγκάλιασε” το όπλο, καθώς είναι ανταγωνιστικό του ASTER 15, απλά εκεί που “μπαίνει” ένας ASTER 15, μπορούν να χωρέσουν 4 CAMM-ER!
O CAMM/CAMM-ER είναι ιδανικά όπλα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού αφού το όπλο δεν απαιτεί την καταύγαση του στόχου όπως απαιτούν οι πύραυλοι προηγούμενης γενιάς σαν τους ESSM Block 1. Αντίθετα, το όπλο μπορεί να εκτοξευτεί μαζικά, αντιμετωπίζοντας όσους στόχους χρειάζονται αντιμετώπιση άμεσα.
H MBDA παρουσίασε το όχημα εκτόξευσης του Α/Α πυραύλου CAMM EMADS
Επίσης, είναι ανώτερο και όπλων σαν το RAM, καθώς μπορεί να δέχεται εντολές ανα/κατεύθυνσης και μετά την εκτόξευση, κάνοντας έτσι χρήση όλων των διαθέσιμων όπλων που μπορεί να έχει ένα πλοίο σε πτήση. Αρκεί φυσικά να έχει ενσωματωθεί το λογισμικό του σε ένα προηγμένο CMS, αλλά και να διαθέτει το πλοίο ένα ικανό και προηγμένο ραντάρ 3D με ικανή εμβέλεια.
Σε σχέση με τον ESSM Block II, πιστεύεται πως ο CAMM/CAMM-ER έχει ανώτερες επιδόσεις σε επιθέσεις κορεσμού (αναγκαίο για πολλά ναυτικά του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορούν να έχουν την αντιαεροπορική κάλυψη που απολαμβάνει το USN), ενώ είναι αποκλειστικά ενεργούς καθοδήγησης, ενώ ο ESSM Block II μπορεί να είναι ημιενεργούς καθοδήγησης. Υπάρχουν πληροφορίες πως ο ESSM Β2 χρειάζεται την ημιενεργό καθοδήγηση για την βέλτιστη απόδοσή του. Σε κάθε περίπτωση, ο CAMM φαίνεται να έχει ανώτερες κινηματικές επιδόσεις, αλλά και να είναι πολύ πιο ευέλικτος.
ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές Belh@rra!
Το ΠΝ, έχει ορθά κατά την άποψή μας εστιάσει στην έκδοση CAMM-ER αφήνοντας στην άκρη τους πολύ ακριβότερους αλλά αντίστοιχων επιδόσεων ASTER 15. Στη θέση ενός ASTER 15, ο Sylver μπορεί να φιλοξενήσει 4 CAMM-ER κάνοντας έτσι τις ελληνικές φρεγάτες ικανές να αντιτωπίζουν επιθέσεις κορεσμού πολύ ευκολότερα. Φυσικά θα φέρουν και ASTER 30, ίσως στις νεότερες και πλέον εξελιγμένες εκδόσεις, που με την σειρά τους είναι ανώτεροι πύραυλοι από τους περισσότερους Standard SM-2.
Νέο αντιαεροπορικό με βάση τον πύραυλο CAMM από τις MBDA και PGZ
Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως ο Sea Ceptor έχει δυνατότητα να πλήττει και ελαφρά σκάφη επιφανείας, αυξάνοντας τις δυνατότητες αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ενώ έχει σχεδιαστεί να μπορεί να καταρρίπτει και υπερηχητικά βλήματα εναντίον πλοίων.
Φυσικά, το όπλο πρέπει να ολοκληρωθεί στο CMS των Belh@rra Helleniques, και εργασίες αυτού το είδους απαιτούν χρήματα. Επίσης πρέπει να γίνει πιστοποίηση, που με τη σειρά του έχει ένα κόστος, αφού θα πρέπει να γίνουν και βολές των όπλων. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές φρεγάτες, στην περίπτωση που αγοράσουμε τους CAMM-ER αντί των ASTER 15, υπάρχει περίπτωση οι πύραυλοι να μην είναι πλήρως επιχειρησιακοί, και να απαιτούν δοκιμαστικές βολές.