C-130 της Βασιλικής Αεροπορίας της Μαλαισίας που πραγματοποίησε χθες προσγείωση με την κοιλιά στο αεροδρόμιο Labuan μετά την αστοχία έκτασης και «κλειδώματος» του συστήματος προσγείωσης.
C-130 της Βασιλικής Αεροπορίας της Μαλαισίας που πραγματοποίησε χθες προσγείωση με την κοιλιά στο αεροδρόμιο Labuan μετά την αστοχία έκτασης και «κλειδώματος» του συστήματος προσγείωσης.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
Εξαιρετικό άρθρο. Εν αναμονή για το δεύτερο μέρος!
Εκπληκτικό άρθρο!
Θερμή παράκληση να καθιερωθεί αυτό το είδος αρθρογραφίας!
Από τα άρθρα που ανεβάζουν το επίπεδο πληροφόρησης που προσφέρει η ιστοσελίδα!
-Πολυ ωραιοαρθρο…..
Κ. Ευσταθιου ευχαριστουμε πολυ για το αρθρο σας μου με ευκολα κατανοητο τροπο παραθετει τα τεχνικα ζητηματα που πραγματευεται
Καποιες παρατηρησεις στο κειμενο
>>Τα πλέον σύγχρονα AESA χρησιμοποιούν τεχνολογία Gallium Nitride (GaN) η οποία επιτρέπει τουλάχιστον 30πλάσια ισχύ εξόδου από το κάθε στοιχείο
Ο ισχυρισμος για 30πλασια ισχυς των GaN ειναι υπερβολικος. Σε επιπεδο ημιαγωγου η αυξηση ισχυος ξεκινα απο 2-3 φορες για GaN on SiC σε σχεση με Si LDMOS στην L band και κλιμακωνεται στις 8-10 φορες σε σχεση με GaAs στην Χ band. Ακομη κι αυτη η αυξηση ειναι θεωρητικη γιατι υπεισερχονται σχεδιαστικοι περιορισμοι οπως το προβλημα της ψυξης και παροχης ισχυος ιδικα σε airborne RADAR ή το προβλημα της περιορισμενης αποστασης των στοιχειων στις C και ιδικα X Bands που μειωνουν σημαντικα την επιτυγχανομενη αυξηση ισχυος
>>Όμως τα πλέον σύγχρονα AESA (όπως π.χ. το SPY-6), αν και έχουν χαμηλώτερη συνολική ισχύ εξόδου, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία (~15db) από τα PESA
Η ευαισθησια του RADAR για σταθερο Antenna Aperture και dwell time εξαρταται απ την εικονα θορυβου του δεκτη και την επεξεργασια σηματος. Η εικονα θορυβου των AESA ειναι χαμηλοτερη κατα 2-5 dB σε σχεση με των PESA λογω της αμεσοτερης συνδεσης του LNA σε καθε στοιχειο αλλα και αυτο το κερδος ειναι θεωρητκο σε περιβαλλον ECM. Η αναφερομενη καλυτερη ευαισθησια μπορει να οφειλεται κατα κυριο λογο στην ψηφιακη επεξεργασια σηματος των πιο συγχρονων RADAR και λιγοτερο στην τεχνολογια beamforming (AESA/PESA)
>>Εντούτοις έχει και την δυνατότητα εκπομπής πολλών δεσμών σε διαφορετικές συχνότητες αλλά με καταμερισμό της ισχύος εξόδου (τεχνική Butler).
Ο ρολος του Butler Matrix ή BFN ειναι να δημιουργει με οικονομικο τροπο (αντιστοιχο του FFT) πολλαπλες δεσμες σε προκαθορισμενες γωνιες. Για να γινει αυτο απαιτουνται οσοι ενισχυτες ισχυος (PAs) οσος ο αριθμος των ταυτοχρονων δεσμων. Για σταθερο μοντελο PA η ισχυς της καθε δεσμης δεν επιρρεαζεται απ τον αριθμο των ταυτοχρονων δεσμων (αν δεν υφιστανται περιορισμοι ψυξης και παροχης ισχυος)
Επισης θα ηταν καλο καθ ολο το κειμενο να χρησιμοποιειται μια σταθερη ορολογια σχετικα με τις συχνοτικες μπαντες (frequency bands) ειτε βαση του IEEE (L, S, C, X, Ku,…) ειτε βαση του NATO (D, E, F, G, H, I, J,…)
Επί τέλους, ας αναστηθεί ο θεσμός του ένθετου στην έντυπη έκδοση με περιεχόμενο σαν το εν λόγω διαμάντι!
Και κάποιοι επιμένουν να απαξιώνουν το seafire.
Πόσο μικροί είμαστε μέσα στην άγνοιά μας.
Ευχαριστούμε για το άρθρο την Πτήση και το συντάκτη.