Το ιρανικό καθεστώς έχει πολλές φορές επιδείξει την αμετροέπεια και τον υπερβολικό του ζήλο στο να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα της βιομηχανίας του, “επιτεύγματα” που χάρισαν πολλές φορές το γέλιο στους απανταχού γνώστες της αμυντικής τεχνολογίας και αεροναυπηγικής όπως και εραστές της αλήθειας.
Δεν κρύβεται επίσης η προπέτεια στην ανακοίνωση διαστημικού προγράμματος και μάλιστα με επανδρωμένες πτήσεις. Σε αυτό το πνεύμα ο υπουργός πληροφοριών και τεχνολογίας επικοινωνιών έκανε tweet μια φωτογραφία που παρουσίασε τη νέα στολή των Ιρανών αστροναυτών. Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να επισημάνουν πολλοί διεθνείς χρήστες πως η στολή ήταν αποκριάτικη, ελάχιστα αλλαγμένη και μάλιστα μπορούσε να την προμηθευτεί για $25 διαδικτυακά.
لباس فضانوردان#آینده_روشن✨ pic.twitter.com/DBVCgaMnkl
— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) February 4, 2020
Ο 38χρονος υπουργός Mohammad-Javad Azari Jahromi, είναι το νεώτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Χασάν Ρουανί. Πριν από τη θέσει που κατέχει, εργάστηκε σε θέσεις διοίκησης στο γραφείο πληροφοριών μεταξύ 2002 και 2009. Το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα των ΗΠΑ με κατηγορούμενους του ιρανικού καθεστώτος για το κλίμα λογοκρισίας που επέβαλε η ιρανική κυβέρνηση στη χρήση του διαδικτύου τον Νοέμβριο του 2019.
Το tweet ήταν τηλεγραφικό: “Στολή αστροναύτη #bright_future” (ΣτΜ “λαμπρό μέλλον”) στα Φαρσί.
Οι χρήστες του διαδικτύου αποκάλυψαν ταχύτατα την πηγή της “στολής” ειδικά καθώς στην ιρανική φωτογραφία έφερε καθαρά κάποια “ανεξήγητα” σημάδια από ταμπελάκια στο στήθος. Μια σύγκριση με την αποκριάτικη στολή εξηγεί αμέσως το γιατί…
Mohammad-Javad Azari Jahromi, the former intelligence officer, who is currently Minister of Information & Communications Technology in #Iran claimed that it's the Iranian #astronaut suit image. While it's a kids costume which available at #amazon for $23.https://t.co/oeGp9ugC7F https://t.co/0uoi0RkHg0 pic.twitter.com/qijZbYBA9G
— Ahmad Batebi (@radiojibi) February 4, 2020
Δεν είναι γνωστό γιατί το ιρανικό καθεστώς πίστεψε πως ήταν καλή ιδέα να διαφημίσει το διαστημικό του πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο ούτε εάν η κίνηση ήταν καθαρά πρωτοβουλία του υπουργού. Γεγονός είναι πως μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (9/2/2020) το tweet δεν έχει κατέβει παρά τα σχόλια που έχει “μαζέψει”.
Το αστείο είναι πως το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει όντως διαστημικό πρόγραμμα και μάλιστα αρκετά εκτεταμένο. Είναι τόσο ανεπτυγμένο που οι ΗΠΑ κι άλλες χώρες κατηγόρησαν την Τεχεράνη πως το χρησιμοποιεί ως άλοθι για την ανάπτυξη μέσων μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής.
Παρόλα αυτά, το Ιράν συνεχίζει να μας εκπλήσει διαχρονικά και να μας χαρίζει στιγμές γέλιου. Έτσι, μετά το “μαχητικό stealth” Q313 που έμοιαζε με κακοφτιαγμένη μακέτα παιχνιδιού για “νάνους πιλότους” και άλλα, ήρθε το διαστημικό πρόγραμμα που με διαφημιστική πλακέτα που θύμιζε παλιές “καλές” σοβιετικές εποχές, ενημέρωνε τον λαό πως το Ιράν ανέπτυξε το διαστημικό λεωφορείο (ποιά NASA και χαζομάρες…), έστειλε με επιτυχία (;) μια μαϊμού σε τροχιά και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ να δηλώνει πως θα γινόταν εθελοντικά ο πρώτος Ιρανός αστροναύτης.
Μια άλλη ανάγνωση των γεγονότων θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Όπως δηλώνει ο αναλυτής Fabian Hinz, ξεκινώντας από το γεγονός πως το Ιράν έχει ενεργό διαστημικό πρόγραμμα, θα έπρεπε να είμαστε πιο συνετοί. Ένας τρελός που λέει τρέλες μπορεί να είναι ακίνδυνος αλλά ένας τρελός με πυρηνικά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Πίσω από τα κωμικοτραγικά της ιρανικής προπαγάνδας, κρύβεται ένα αργό και σε πρώιμο στάδιο πρόγραμμα πυραυλικών δοκιμών μέσου βεληνεκούς με σημαντικές προοπτικές.
Η Τεχεράνη μπορεί να μην κερδίσει τίποτα στέλνοντας μαϊμούδες ή ανθρώπους στο διάστημα αλλά έχει να κερδίσει πολλά στέλνοντας δικούς της δορυφόρους και να εισέλθει στην ιδιαίτερα μικρή λέσχη κρατών με διηπειρωτικά βλήματα. Αν και το πυραυλικό όχημα Souroush -μοντέλα και φωτογραφίες του οποίου έχουν παρουσιαστεί- δείχνει να είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η ουσία παραμένει πως είναι υπαρκτό και αληθινό. Πιο αληνθινό τουλάχιστον από τις διαστημικές στολές των Ιρανοναυτών.
Πηγή: the Drive.com