Το καμάρι του Αμερικανικού Ναυτικού αντιτορπιλικό “USS Zumwalt” (DDG-1000) συνεχίζει τις επισκευές και τις προσθήκες υλικών στο λιμάνι του San Diego, με τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες να δείχνουν την εγκατάσταση δύο πυροβόλων Bushmaster των 30mm.
Σύμφωνα με το “The Drive” η τοποθέτηση των συγκεκριμένων όπλων έρχεται σε αντίφαση με τον αρχικό προγραμματισμό. Αλλά δεν είναι η μόνη διαφοροποίηση. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει προχωρήσει επίσης στην προμήθεια των προηγμένων πυρομαχικών για τα πυροβόλα AGS των 155mm, ενέργεια που οδήγησε στην αλλαγή του βασικού ρόλου του πλοίου. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, με καθένα από τα βλήματα να κοστίζει περίπου $1 εκατομμύριο. Δεν αποκλείεται, δε, να αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα πυροβόλα από τα πλοία, χωρίς να πραγματοποιήσουν έστω μία βολή.
Το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποκτήσει συνολικά τρία αντιτορπιλικά του τύπου. Τα δύο από τα τρία πλοία (“USS Zumwalt”, “USS M. Monsoor”) έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία, ενώ το τρίτο (“USS L. B. Johnson”) θα παραδοθεί μέσα στο 2019. Κάθε Zumwalt έχει μήκος 183m, εκτόπισμα 15.995t και ο κύριος οπλισμός του απαρτίζεται δύο πυροβόλα των 155mm και 80 κελιά Mk 57 VLS για ESSM, Tomahawk και VL-ASROC.
Καθελκύστηκε το τρίτο και τελευταίο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt
Το ίδιο ισχύει για τα δύο πυροβόλα Bushmaster. Αρχική επιδίωξη ήταν η χρήση πυροβόλων Mk110 των 57mm, τοποθετημένων σε ειδικές θήκες που δεν επηρεάζουν το ίχνος του αντιτορπιλικού. Η εγκατάσταση των Bushmaster είναι ωστόσο πιο οικονομική. Το Bushmaster υπηρετεί ήδη στα πλοία LCS και τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων San Antonio και είναι κατά πολύ φθηνότερο από το Mk110. Αλλά το δεύτερο έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός και μπορεί να αξιοποιήσει “έξυπνα” πυρομαχικά. Το Bushmaster δεν απαιτεί επιπλέον πιστοποίηση στο σύστημα μάχης των Zumwalt, κάτι που ισχύει για το Mk110, ενώ προσφέρει την ικανότητα καταστροφής πλωτών στόχων σε πολύ μικρή απόσταση. Επειδή το Bushmaster δεν τοποθετείται σε ειδική θήκη, μπορεί να επηρεάσει το ίχνος του Zumwalt.
Παρόλα αυτά, αυτές οι “υποβαθμίσεις” στον εξοπλισμό των πλοίων δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη γενική εικόνα. Τα Zumwalt είναι και θα παραμείνουν τα πιο προηγμένα πλοία παγκοσμίως. Αλλά γεννιούνται δύο καίρια ερωτήματα: Άξιζε να δαπανηθούν τόσα χρήματα για την άναπτυξη και κατασκευή οπλικών συστημάτων που δεν θα αξιοποιηθούν; Πώς θα ήταν τα πλοία αν καμία έκπτωση δεν είχε συμβεί;