Την άρνησή τους να υποστηρίξουν το αίτημα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για οπλισμό των ισραηλινών drones τύπου Heron TP τα οποία πρόκειται να παραληφθούν τους επόμενους μήνες εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD που μετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ. Η συμφωνία ύψους 600 εκατ. δολαρίων που υπεγράφη το 2018 μεταξύ γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Israel Aerospace Industries Ltd (IAI) και Αirbus προέβλεπε την εκμίσθωση πέντε μη οπλισμένων Heron TP για εννέα χρόνια.
Υποτίθεται ότι τα drones θα εξοπλίζοντο μόλις εξετάζονταν οι νομικές, συνταγματικές και ηθικές παράμετροι. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα το SPD δεν φαίνεται να έχει πεισθεί για την ανάγκη τα drones της Bundeswehr να γίνουν ‘killer drones’.
«Μαζί με ένα μεγάλο τμήμα μελών του κόμματος και άλλων ομάδων της γερμανικής κοινωνίας που ασχολούνται με την προώθηση φιλειρηνικών πολιτικών, δεν βλέπω μέχρι στιγμής να δικαιολογείται επαρκώς η συζήτηση για οπλισμό των UAV» δηλώνει ο ηγέτης του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Η γραμμή μεταξύ της προστασίας της ζωής και του φόνου με ένα joystick είναι λεπτή» λέει χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του όπως αναμενόταν προκάλεσαν αναταραχή εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την Deutsche Welled, η υπουργός Άμυνας Αννεγκρέτ Κραμπ-Κάρρενμπάουερ αντέδρασε «παγερά» στην θέση που διατύπωσε ο κυβερνητικός εταίρος, επισημαίνοντας ότι αν η Bundeswehr δεν πάρει drones μάχης «θέτουμε με την αμέλειά μας τις ζωές των στρατιωτών μας σε κίνδυνο».
Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν στο Αφγανιστάν και στο Μαλί μη εξοπλισμένα αναγνωριστικά Heron 1. Στις περιπτώσεις που γερμανικές περίπολοι ή βάσεις δέχονταν επίθεση, οι Γερμανοί απλώς παρακολουθούσαν τα δρώμενα από τα άοπλα Heron χωρίς να έχουν δυνατότητα να αντιδράσουν άμεσα.
Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να καλέσουν μαχητικά για υποστήριξη, χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο. Αντιθέτως, τα Heron TP (Block 2) αποτελούν σημαντική αναβάθμιση εν σχέσει με την προγενέστερη έκδοση, τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία ενός ευρωπαϊκού UAV ενδεχομένως στα μέσα της δεκαετίας.
Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν πέντε διαφορετικούς τύπους μικρών drones (τα γερμανικά LUNA, KZO, ALADIN και ΜIKADO, συν το Heron 1) σε αποστολές αναγνώρισης, εντοπισμού στόχων και απεικόνιση περιοχής. Όμως ο γερμανικός Στρατός ήθελε οπλισμένα drones για «ένοπλη επιτήρηση», δηλαδή να περιπολούν πάνω από μια φάλαγγα και σε περίπτωση επίθεσης η απάντηση να δίδεται άμεσα –με πυραύλους.
Το Heron TP της ΙΑΙ δίνει για πρώτη φορά αυτή την δυνατότητα. Με εκπέτασμα 26 μέτρων, επιχειρησιακή οροφή 41.000 ποδών (12.500 μ) και δυνατότητα πτήσης 36 ωρών συνεχώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό αεροσκάφος. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα των οπλισμένων drones ήταν από το 2016 στην λίστα της Bundeswehr αλλά καθυστερούσε καθώς υπήρχαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την χρήση μηχανών εναντίον ανθρώπων.
Αλέξανδρος Θεολόγου