Με συμφωνία 151 βουλευτών και διαφωνία επτά εγκρίθηκε στις 8 Ιουνίου 2018 από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας η εκκίνηση του προγράμματος προμήθειας ΝΜΑ. Συνολικά θα εξεταστούν 12 υποψηφιότητες από επτά χώρες. Όπως πρόσφατα αναφερθήκαμε, σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα F-16C/D Block 30.
Πιο συγκεκριμένα, οι τελικές υποψηφιότητες αφορούν:
- Καινούρια και μεταχειρισμένα F-16 από τις ΗΠΑ.
- Μεταχειρισμένα F-16 από το Ισραήλ.
- Μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία.
- Καινούρια και μεταχειρισμένα F/A-18 από τις ΗΠΑ.
- Καινούρια EF-2000 Typhoon από τη Γερμανία.
- Μεταχειρισμένα EF-2000 Typhoon από την Ιταλία.
- Καινούρια και μεταχειρισμένα Rafale από τη Γαλλία.
- Καινούρια και μεταχειρισμένα Gripen από τη Σουηδία.
Η αποστολή RfP θα γίνει εντός 14 ημερών, με την τελική επιλογή να συμβαίνει εντός 194 ημερών. Η Βουλγαρία επιθυμεί την απόκτηση οκτώ μαχητικών και θέλει τα δύο πρώτα να παραληφθούν μέσα σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Στη μη ύπαρξη βουλγαρικού ενδιαφέροντος για τα F-16C/D Block 30 αναφερθήκαμε πρόσφατα, με το μοναδικό δημοσίως υπαρκτό ενδιαφέρον για τα μαχητικά να προέρχεται από τη Ρουμανία. Σε υπηρεσία με την ΠΑ υπάρχουν 32 F-16C/D Block 30, 12 από τα οποία προσφέρθηκαν ανεπιτυχώς το προηγούμενο έτος στην Κροατία. Η ιδέα παραχώρησης μέρους των μαχητικών ανήκει πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας, με την ΠΑ να στοχεύει στη συγκρότηση μοίρας OCU με τα εναπομείναντα αεροσκάφη.