Μια εξέλιξη στη γειτονική Βουλγαρία ανοίγει παράθυρο για την αντικατάσταση των παλιών σοβιετικών όπλων της, δωρίζοντάς τα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα σύγχρονα δυτικά συστήματα. ‘Οπως αναφέρει το Politico 175 Βούλγαροι βουλευτές υπερψήφισαν κείμενο έξι σημείων για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, δίνοντας μάλιστα και λεπτομερή κατάλογο αυτών που θα μπορούσαν να δωθούν άμεσα στην σπαραζόμενη χώρα. Το αίτημα καταψήφισαν 49. Το συγκεκριμένο κείμενο καλεί την κυβέρνηση να εκκινήσει άμεσα συνομιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την αντικατάσταση παλιών σοβιετικών συστημάτων με ισάξια ή ανώτερης απόδοσης δυτικά.
Ελληνικά όπλα στην Ουκρανία: Η χώρα μας στην πρώτη δεκάδα υποστηρικτών του Κιέβου
Η μέθοδος αυτή υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και διαθέτουν ακόμα μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού της σοβιετικής εποχής. Η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν ήδη προσφέρει παλιά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) στην Ουκρανία, όπως βέβαια έκανε πρόσφατα και η Ελλάδα με τα BMP-1, όπως και πυρομαχικά σοβιετικών διαμετρημάτων.
ΕΚΤΑΚΤΟ: H Τσεχία παίρνει γερμανικά Leopard 2A4 αφού έστειλε όπλα στην Ουκρανία, έπεσαν υπογραφές
Στο οπλοστάσιό του ο βουλγαρικός στρατός διαθέτει 90 άρματα T-72M1/M2+, 160 ΤΟΜΑ (90 BMP-1 και 70 BMP-2) καθώς και 120 ΤΟΜΠ (100 MT-LB και 20 BTR-60). Σε σύσκεψη στις 16 Φεβρουαρίου, η βουλγαρική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει έναν αναθεωρημένο σχέδιο αναβάθμισης των αρμάτων T-72. Το σχέδιο ερχόταν ως συνέχεια παλιότερης διετούς σύμβασης που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση με την εταιρεία Terem για τον εκσυγχρονισμό 44 αρμάτων T-72 έναντι 78,7 εκατ. λέβα (περί τα 40,2 εκατ. ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παραμένει ακόμα μετέωρο. Η Βουλγαρία όμως έχει στείλει έμμεσα οπλισμό και πυρομαχικά αξίας τουλάχιστον 1 δις στο Κίεβο μέσω άλλων χωρών, που τα αγόρασαν και τα έστελναν στο όνομά τους, γεγονός που έδωσε σημαντική ώθηση στην τοπική αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Rumen Radev, όσο και ο υπουργός Αμύνης, Dimitar Stoyanov, έχουν εκφραστεί ενάντια στο ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι ο βουλγαρικός στρατός δεν μπορεί να στερηθεί αυτών των όπλων ενώ οι συμμαχικές και φίλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν παρέχουν όπλα δωρεάν.