Η Βουλγαρία έχει δείξει ενδιαφέρον να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, μετά τις Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Πηγές από το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν στην ιστοσελίδα «capital.bg» πως το θέμα συζητήθηκε με Ευρωπαίους διπλωμάτες στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020, χωρίς να έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Σύμφωνα με τους Βούλγαρους, πρόκειται για ένα «μελλοντικό πρόγραμμα με άγνωστες ακόμα παραμέτρους» και δεν αποτελεί εναλλακτική στο τρέχον πρόγραμμα απόκτησης δύο πλοίων πολλαπλού ρόλου, που θα χρηματοδοτηθεί με εθνικά κονδύλια. Αν όμως προσφερθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υπάρχει μοίρασμα του κόστους, η ένταξη της Βουλγαρίας στην πρωτοβουλία ίσως συμβεί μελλοντικά.
Εφόσον η Βουλγαρία ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, θα απαιτήσει να υπάρχει ομοιοτυπία στα όπλα με αυτά που θα υπάρχουν σε υπηρεσία με το Βουλγαρικό Ναυτικό. Σε γενικές γραμμές, το βουλγαρικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να αφορά καλά εξοπλισμένες κορβέτες, που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες E-71.
Ευρωκορβέτα: Η Ελλάδα θέλει σόναρ γάστρας για τις δικές της EPC!
Το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, επίσημα «European Patrol Corvette», αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου, σχεδιασμένου με τρόπο τέτοιο που θα επιτρέπονται προσαρμογές για κάλυψη διαφορετικών απαιτήσεων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το πρώτο πλοίο θα είναι έτοιμο το 2027. Το πλοίο θα έχει μήκος 110m και εκτόπισμα 3.000t και είναι πολύ πιθανό να στηρίζεται στην κορβέτα κλάσης Doha, που ναυπηγείται από την Fincantieri για λογαριασμό του Κατάρ.
Η Doha έχει εκτόπισμα 3.250t, μήκος 107m, βύθισμα 4,2m και πλήρωμα 98 στελεχών. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 28kn και έχει αυτονομία 3.500nm με ταχύτητα 15kn. Ο οπλισμός της αποτελείται από κύριο πυροβόλο των 76mm, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Marlin WS των 30mm, 2×8 θύλακες A50 για βλήματα Aster 30, 2×4 MM40 Exocet Block 3C και σύστημα RAM Block 2. Η Doha έχει ραντάρ AESA Kronos, αλλά δεν διαθέτει σόναρ γάστρας ή συρόμενης διάταξης VDS.