Μαχητικά Typhoon της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν σήμερα δύο ρωσικά αεροσκάφη εναέριας περιπολίας/ανθυποβρυχιακά, σε διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Σκωτίας, εντός της βόρειας περιοχής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Λονδίνο.
«Πιλότοι απογειώθηκαν με αεροσκάφη Typhoon για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά μεγάλου βεληνεκούς σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τα καθώς περνούσαν βόρεια από τους Νήσους Σέτλαντ, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ.
Τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν ένα Tu-142 Bear-F και ένα Tu-142 Bear-J. Τα βρετανικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση Lossiemouth στη Σκωτία, που είναι μια από τις δύο εγκαταστάσεις ταχείας αντίδρασης της RAF.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νομίζω ότι θα χρειαστούμε τον ROCKS, υπάρχει ένα παλάτι για κατεδάφιση σε μεγάλη απόσταση:
https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Complex_(Turkey)
Ερώτημα: Αν χρησιμοποιήθηκαν F-15, γιατί η αεράμυνα Ιορδανίας και Ιράκ δεν αντέδρασαν καθόλου;
Τους χορεύουν όπως θέλουν οι Ισραηλινοί…. και οι άλλοι βγάζουν ανακοινώσεις περί εκδίκησης σε μια χώρα η οποία διαθέτει τουλάχιστον 90 κομμάτια παραγωγής πιλαφιού άριστης ποιότητας.
Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Πάντως i) ομάδα ειδικών επιχειρήσεων (Ισραηλινοί; σύμμαχοι Κούρδοι; σκιώδης αντιπολίτευση;) με ii) ισραηλινό εξοπλισμό βαρέων όπλων (Spike NLOS) που iii) αναπτύχθηκε σε θέση βολής έπειτα από διείσδυση τόσο βαθιά στο εχθρικό έδαφος με iv) ελικόπτερο (το οποίο θα πρέπει να φτάσει αθέατο, να αποβιβάσει προσωπικό και εξοπλισμό και ίσως πρέπει να παραμείνει για να παραλάβει το προσωπικό) το οποίο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε αναχαίτιση (τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο) και χρειάζεται μεγάλο χρόνο για να διανύσει τα 600+χλμ nap of the earth (2+ ώρες) μέσα στο Ιραν έχει εξαιρετικά υψηλό ρίσκο. Πιθανό το σενάριο εισόδου ομάδας (συνεργατών, όχι ισραηλινών, και εξοπλισμού οδικώς και προώθηση επίσης οδικώς) ή το πλήγμα από F-35 Adir με SDB ( ή άλλο όπλο το οποίο έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί). Το τελευταίο σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό με μόνη επιχειρησιακή δυσκολία τους εναέριους ανεφοδιασμούς που θα χρειαζόταν το F-35 πάω από άλλες χώρες (βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ επιχειρεί εδώ και καιρό πάνω από τη Συρία και δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να προωθήσει αφ εναέριου ανεφοδιασμού και πάνω από το Ιράκ το οποίο δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα αναχαίτισης).