Την περαιτέρω μείωση της δύναμης του Στρατού Ξηράς ανακοίνωσε σε ομιλία του ο υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, αποκαλύπτοντας πως μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας η παρατακτέα ενεργός δύναμη μπορεί να φτάσει και τους 72.500 άνδρες και γυναίκες. Η οροφή του Βρετανικού Στρατού Ξηράς έχει μειωθεί διαδοχικά αρκετές φορές, με σημαντικότερη την πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100.000 στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά ο Στρατός της… μένει στην Γερμανία
Ο Βρετανικός Στρατός Ξηράς αποτέλεσε πάντα τον “φτωχό συγγενή” μεταξύ των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, με το Βασιλικό Ναυτικό και μετέπειτα και την Βασιλική Αεροπορία να λαμβάνουν “τη μερίδα του λέοντος” στις προτιμήσεις της ηγεσίας, απόρροια των προτεραιοτήτων της Βρετανίας να καλύπτει στρατιωτικά πολλαπλά σημεία σε διάφορα μέρη της υδρογείου. Ο στρατός ήταν σαφώς μικρότερου μεγέθους και συχνά μονάδες και φρουρές δεν παρέτασσαν βαρέα όπλα και μηχανοκίνητες δυνάμεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ποιότητα του πεζικού του, στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην κατάρτιση των αξιωματικών όλων των βαθμών.
Βρετανία: Θα πάρουμε 48+ F-35 και ολοταχώς για μαχητικό 6ης γενιάς
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Βρετανικός Στρατός παρέτασσε σχεδόν 700 χιλιάδες άνδρες, αριθμός που είχε μειωθεί στους 160 χιλιάδες μέχρι το 1982. Σήμερα, ο Βρετανικός Στρατός αριθμεί στα χαρτιά 82.700 άνδρες και γυναίκες. Πολλοί, όμως, επισημαίνουν πως ακόμα και σήμερα, με τις αυξημένες ανάγκες επάνδρωσης των μονάδων λόγω της εμπλοκής του στρατού στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Αφρική, η οροφή των 82 χιλιάδων ποτέ δεν επετεύχθη αφήνοντας κενό 6.000 ατόμων. Η νέα αναδιοργάνωση στοχεύει να φέρει τους αριθμούς σε μια ισορροπία, ενισχύοντας τις δυνατότητες των μονάδων με επένδυση σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες, κυρίως την εισαγωγή σε μεγάλο βαθμό συστημάτων drones και αυτοματοποιημένων διαδικασιών, δήλωσε ο κ. Wallace.
Παράλληλα, με τις μειώσεις στο προσωπικό να πλήτουν σημαντικά τις δυνάμεις πεζικού, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού κυρίων συστημάτων. Ειδικότερα, η οροφή των αρμάτων μάχης μειώνεται από 227 σε 148 Challenger II που θα εκσυγχρονιστούν ριζικά, τα μαχητικά EF-2000 Typhoon II θα μειωθούν κατά 24 μονάδες και δύο φρεγάτες του στόλου θα παροπλιστούν πριν από τον προγραμματισμένο διάστημα με την οροφή να πέφτει από τις 19 στις 17 κύριες μονάδες. Μειώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί στη δύναμη των μεταγωγικών C-130 και των ελικοπτέρων Chinook.
Ο στρατός οφείλει πλέον να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει απειλές από κυβερνοεπιθέσεις και παραπλανητικές ειδήσεις, ιδίως από παίχτες έμπειρους στο νέο αυτό είδος αγώνα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, τόνισε ο υπουργός Αμύνης κ. Wallace, που προενήγγειλε αλλαγές στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των μονάδων.
Νέες φήμες περικοπών στη Βρετανία, αυτή τη φορά αφορούν C-130J
Συνοπτικά, ο κ. Wallace ανακοίνωσε:
– Την αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς σε επτά Συγκροτήματα Ταξιαρχίας
– Τη συγκρότηση μιας επικουρικής Ταξιαρχίας Εσωτερικής Ασφάλειας που θα αναλάβει καθήκοντα εκπαίδευσης συμμαχικών και φιλικών εθνών
– Την επένδυση 2 δις λιρών Αγγλίας στο πρόγραμμα Μελλοντικού Συστήματος Εναέριας Μάχης (το νέο μαχητικό 6ης γενιάς) εντός των επομένων τεσσάρων ετών
– Την επένδυση συνολικά 1,5 δις λιρών προς ενίσχυση της “ψηφιακής ραχοκοκκαλιάς” των ενόπλων δυνάμεων για τη διαχείριση και διάχυση πληροφοριών
– Τη δημιουργία μιας νέας Διοίκησης Κυβερνητικής Ασφάλειας που θα έχει έδρα στα βορειοδυτικά της χώρας
Βρετανία: Έκθεση για τις υποκλοπές και τις διαδικτυακές επιθέσεις, αλλά και “ψάρεμα” νέων στελεχών
Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμύνης έχει τη στήριξη των επιτελείων αλλά συνάντησε σημαντική κριτική από την αντιπολίτευση. Που αν και αναγνώρισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης και αντιμετώπισης των νέων απειλών, αμφισβήτησε την επιλογή μεγάλων περικοπών στην συμβατική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας σημειωθεί πως κάθε αλλαγή της αριθμητικής δύναμης του αποκλειστικά επαγγελματικού και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού της Βρετανίας γίνεται πάντα με σημαντικό κόστος, αφού συνταξιοδοτούνται πρόωρα επαγγελματίες μεγάλης εξειδίκευσης που η εκπαίδευσή τους κόστισε μεγάλα ποσά στον φορολογούμενο. Ο κ. Wallace, ωστόσο, υπεραμύνθηκε των επιλογών του και τόνισε πως η Βρετανία παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ, επενδύοντας μάλιστα το 2,2% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των πυρηνικών κεφαλών από 180 σε 260 για επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της.