«Είμαστε και εμείς εδώ» δηλώνουν οι Βρετανοί, επιστρέφοντας εντυπωσιακά σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό με ένα μεγάλο στόλο που φθάνει σχεδόν το ένα τρίτο της ισχύος του Ναυτικού της χώρας. Συγκεκριμένα μια αρμάδα με το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth επικεφαλής, τα αντιτορπιλικά αντιαεροπορικής προστασίας HMS Defender και HMS Diamond (Type 45 και τα δύο), τις ανθυποβρυχιακές φρεγάτες HMS Kent και HMS Richmond (Type 23), ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute και δύο πλοία υποστήριξης, τα RFA Fort Victoria (κλάσης Fort) και RFA Tidespring (κλάσης Tide) τα οποία θα συνοδεύονται από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke, το USS Sullivans και την ολλανδική φρεγάτα Evertsen (κλάσης De Zeven Provinciën), θα κάνει μια επτάμηνη περιοδεία στην περιοχή.
Η κίνηση αυτή έχει διπλό στόχο. Ο διπλωματικός είναι να τονίσει η Βρετανία το ενδιαφέρον της για μια ζώνη υψηλής έντασης στην οποία έχει παραδοσιακές ισχυρές σχέσεις (πριν κάποιες δεκαετίες ήταν κυρίαρχη στην περιοχή ως αποικιοκρατική χώρα, κατέχοντας τις σημερινές Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μαλδίβες, Μαλαισία, Μιανμάρ, Μαυρίκιο, Σεϋχέλλες, Μπρουνέι, δεκάδες νησιά στον Ειρηνικό, ενώ στην Βρετανική Κοινοπολιτεία ανήκουν ακόμη οι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Η βρετανική παρουσία βέβαια συνδυάζεται και μια -όχι διακριτική- υπενθύμιση στην Κίνα πως όλες οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης παραμένουν επεμβατικές στη σφαίρα επιρροής της. Κίνηση που ταυτίζει -για ακόμη μια φορά- την βρετανική με την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Νότια και Ανατολική Ασία, μόνο που εδώ η βρετανική διπλωματία (και η στρατιωτική εκδοχή της) κράτα τα σκήπτρα λόγω εμπειρίας.
Συνολικά η αρμάδα, η μεγαλύτερη βρετανική από την εκστρατεία στα Φώκλαντς, θα επισκεφθεί πάνω από 40 χώρες στην περιοδεία και ανά διαστήματα θα κάνει ασκήσεις με όλα τα (φιλικά) ναυτικά της περιοχής. Στη διαδρομή μάλιστα προς Σουέζ προβλέπεται και αντίστοιχη δραστηριότητα με το Ελληνικό Ναυτικό.
Ο δεύτερος στόχος είναι ο στρατιωτικά πιο σαφής, να δοκιμαστεί -επιτέλους σε επιχειρησιακές συνθήκες- το ανανεωμένο βρετανικό δόγμα για ναυτικές επιχειρήσεις μεγάλης εμβελείας με αεροπορική κάλυψη, από τα νέα αεροπλανοφόρα της. Εδώ βέβαια το HMS Queen Elizabeth έχει ακόμη να αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς στην αεροπορική του δύναμη θα περιλαμβάνονται μόνο 8 βρετανικά F-35B, οπότε θα υπάρξει συμπλήρωση από άλλα 10 των Αμερικανών Πεζοναυτών.
Έστω και έτσι, το ελλειμματικό αεροπλανοφόρο θα κληθεί να αποδείξει την αξία του πολύ μακριά από τα βρετανικά λιμάνια, σε μια μάλλον τολμηρή κίνηση από πλευράς προγραμματισμού. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η περιοδεία θα έχει συνέχεια, καθώς η Βρετανία έχει εξαγγείλει πως θα συνεχιστεί η παρουσία της στον Ειρηνικό και πως από τα μέσα της δεκαετίας θα έχει μόνιμα εκεί σε περιπολία μια φρεγάτα.