Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάρριψης πυραύλων που εκτόξευσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι. «Οι βρετανικές δυνάμεις διαδραμάτισαν σήμερα το απόγευμα τον ρόλο τους στις προσπάθειες να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χίλι ενώ παράλληλα ευχαρίστησε «όλο το βρετανικό προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις λέγοντας «ανησυχώ βαθιά που η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ανησυχώ βαθύτατα για τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού», στήριξε το Ισραήλ τονίζοντας πως «στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενόψει αυτής της επιθετικότητας».
Ο Στάρμερ επανέλαβε την έκκληση που κάνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες η βρετανική κυβέρνηση προς στους Βρετανούς πολίτες που ζουν στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Η κατάσταση στον Λίβανο γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή… Πρέπει να φύγετε τώρα… Μην περιμένετε», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν ο Κιρ Στάρμερ βρισκόνταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία «ολοκληρώθηκε εσπευσμένα», σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Στάρμερ αργότερα μίλησε τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μια προσπάθεια να συντονιστούν «για να βρεθεί πολιτική λύση», όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Παράλληλα οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ «σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο επεδίωκε τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006 μέσω της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας, σημειώνει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.