Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ένα νέο νόμο προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στοχοθετώντας ανθρώπους που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι κυρώσεις θα αποτρέψουν τον Πούτιν από το να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.
Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, που ήρθαν γρήγορα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου περί Οικονομικού Εγκλήματος, η Βρετανία κινήθηκε εναντίον αυτών που ήταν κοντά στον Πούτιν, όπως τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και το στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού Κονσταντίν Ερνστ.
Οι Ρώσοι επιχειρηματίες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Αβεν, ολιγάρχες που συγκέντρωσαν τον πλούτο τους πριν ανέλθει ο Πούτιν στην εξουσία, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο νεότερος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει ανθρώπους της ελίτ με περιουσία αξίας 100 δισεκ. λιρών (130,63 δισεκ. δολαρίων).
«Προχωρούμε παραπέρα και με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, πλήττοντας αυτούς που είναι πιο κοντά στον Πούτιν -από μεγάλους ολιγάρχες, έως τον πρωθυπουργό του, και τους προπαγανδιστές που διασπείρουν τα ψέματα και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη συνέργειά τους σε ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Συνεργαζόμενοι στενά με τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στον Πούτιν και θα αποκόψουμε τη χρηματοδότηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωση.
Η Τρας δήλωσε ότι η Βρετανία επέβαλε πάνω από 370 νέες κυρώσεις, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 1.000 από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία .
Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.
«Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ευνοηθεί από το βασιζόμενο σε κανόνες διεθνές σύστημα το οποίο δεν σέβεται», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε ανακοίνωση.
Η Ρωσία πραγματοποιεί μια «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που σύμφωνα με το Κίεβο και τους συμμάχους του είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. κατοίκων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η απαγόρευση στις εξαγωγές θα τεθεί σε ισχύ και θα ορίσει ποια προϊόντα θα επηρεάζονται, αλλά προσέθεσε ότι πιθανόν θα περιλαμβάνει ακριβά είδη μόδας, έργα τέχνης και αυτοκίνητα πολυτελείας.
Πολλές βρετανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Jaguar Land Rover και η Aston Martin καθώς και ο οίκος Burberry έχουν ήδη ανακοινώσει ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη Ρωσία ή αναστέλλουν την διανομή προϊόντων.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα, που υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 35%, επιλέχτηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη Βρετανία, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.
Τα προϊόντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον σίδηρο, τον χάλυβα, τα λιπάσματα, την ξυλεία, τα ελαστικά, το τσιμέντο, τον χαλκό, το αλουμίνιο, το ασήμι, τον μόλυβδο, τα αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, τα μηχανήματα, τα έργα τέχνης, τις αντίκες και τις γούνες.
Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι αποσύρει όλη τη χρηματοδοτική στήριξη εξαγωγών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρέχει πλέον νέες εγγυήσεις, δάνεια ή ασφάλεια για εξαγωγές.