Ηγετικές εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας για την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης σχεδιασμού του προγράμματος GCAP (Global Combat Air Program), ουσιαστικά του μαχητικού 6ης γενιάς που είχε ξεκινήσει η Βρετανία ως “Tempest”. Σε αυτό ενοποιείται και το αντίστοιχο πρόγραμμα FX της Ιαπωνίας.
Η συμφωνία των ΒΑΕ Systems, Mitsubishi Heavy Industries και Leonardo αντανακλά την ισχυροποίηση της τριεθνικής συνεργασίας, και θα εμπλέξει τους βιομηχανικούς εταίρους στην ωρίμανση του προγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί προβλέπει την οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων του μαχητικού έως το τέλος του 2024, με στόχο την εμφάνιση του το 2035.
Εδώ πρέπει να πούμε πως αν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εξελίσσονται 2 σχέδια μαχητικών 6ης γενιάς, το FCAS από Γαλλία-Γερμανία και Ισπανία, και το CGAP από Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία ως “εξωευρωπαϊκό” εταίρο, το δεύτερο πρόγραμμα δείχνει μεγαλύτερη δυναμική. Καθώς η συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας ειδικά στο FCAS εμφανίζει προς το παρόν υπόκωφους “τριγμούς”. Αν αυτοί επιλυθούν μπορεί το πρόγραμμα να γίνει ανταγωνιστικό και να εξευρεθούν οι τεράστιοι πόροι που απαιτούνται. Ενδεικτικό πάντως των ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί, είναι πρόσφατη δήλωση της γαλλικής Dassault ότι “προτεραιότητα για την εταιρία είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Rafale”, μια μάλλον σαφή αποστασιοποίηση από το FCAS…