24.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ελληνικός Στρατός πολύ κοντά στους SPIKE SR και στους SPIKE...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ελληνικός Στρατός πολύ κοντά στους SPIKE SR και στους SPIKE LR2

- Advertisement -

 

Latvian Armed Forces Soldiers, assigned to the Combat Support Battalion, prepare a defensive position armed with a Spike anti-tank weapon during training exercise Allied Spirit at Hohenfels, Germany, on January 27, 2022.
(U.S. Army photo by Sgt. Rene Rosas)

Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, αναφέρουν πως ο Ελληνικός Στρατός ετοιμάζεται να μπει σε μια άλλη, νέα εποχή, στον αντιαρματικό αγώνα. Πρέπει να ομολογήσουμε, πως από τη στιγμή που οι πληροφορίες μας είναι σωστές (που είναι, ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας), γίνεται αντιληπτό πως ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ έδειξαν αντανακλαστικά, μετά την προσπάθεια αγοράς πυραύλων… MILAN 2 εν έτει 2021. Έτσι “έβαλαν στην άκρη” παλαιές υπαρκτές λύσεις όπως ο MILAN, καθώς και και εκείνες που έδειξαν απόδοση στην Ουκρανία όπως οι Javelin και NLAW και κινήθηκαν προς μια πρώτη προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς fire and forget (κι όχι μόνο).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εξετάζονται οι αντιαρματικοί πύραυλοι SPIKE SR/LR2 από τον Ελληνικό Στρατό!

Έτσι, ξεκίνησε μια σκληρή διαπραγμάτευση για την αγορά μικρού αλλά ικανού αριθμού όπλων, που αφορά τα αντιαρματικά συστήματα SPIKE SR και SPIKE LR2. Και για τα δυο έχουμε ήδη γράψει αρκετές φορές, καθώς δεν κρύβουμε πως είχαμε εντυπωσιαστεί από την παρουσίαση των δυνατοτήτων τους στην DEFEA 2021. Εκεί είχαμε λύσει αρκετές από τις απορίες που είχαμε για την τακτική τους χρήση, π.χ. που φθάνει και σε επίπεδο μικρής ομάδας πεζικού με SPIKE SR, να κινείται ανεξάρτητα ως κυνηγός αρμάτων. Μια ιδέα που έγινε πράξη στην Ουκρανία, όχι όμως με SPIKE, αλλά με πολλά διαφορετικά βλήματα Α/Τ.

ThinkOutOfTheBox: Αγορά SPIKE SR άμεσα, ας “ξεχάσουμε” τους Javelin και NLAW

Ο SPIKE SR είναι ένα πύραυλος fire and forget, ιδανικός αντικαταστάτης των παλαίμαχων MILAN 2 του Ελληνικού Στρατού. Ακόμη, ο SPIKE LR2, είναι ένας διαφορετικός και επίσης πολύ προηγμένος πύραυλος, που μπορεί είτε να βληθεί αυτόνομα, είτε με καθοδήγηση από χειριστή, ακόμη και σε διαμόρφωση Non Line of Sight (NLOS) δηλαδή για στόχο εκτός οπτικού πεδίου, π.χ. πίσω από κάποιο λόφο, με βοήθεια από κάποιο drone ή άλλο μέσο. Τα δυο αυτά όπλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια, και φυσικά ολοκληρώνουν την προμήθεια των SPIKE NLOS που επίσης προχωρά (μένει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, για ευνόητους λόγους).

ΑΠΟΨΗ: To ΠΝ γράφει εκ νέου Ιστορία με τους SPIKE NLOS στις κανονιοφόρους του

Οι ανάγκες του Ελληνικού Στρατού σε τέτοιου είδους όπλα είναι πραγματικά τεράστιες. Είναι τόσο η μορφολογία της γραμμής αντιπαράθεσης (πολλά νησιά, που μόνο κάποια θα συγκεντρώσουν το εχθρικό ενδιαφέρον, με πολλούς στόχους διαθέσιμους), είναι οι αριθμοί αρμάτων μάχης που διαθέτει ο αντίπαλος, είναι οι τεράστιοι αριθμοί MRAP, AIFV, αυτοκινούμενων πυροβόλων, αντιαεροπορικών συστημάτων, για τους οποίους χρειαζόμαστε κρούση. Με λίγα λόγια, έχουμε ανάγκη και πολλά όπλα, και απόθεμα τους κοντά στην πρώτη γραμμή. Σημειώνουμε πως την ίδια «οικογένεια» πυραύλων έχει επιλέξει και η Κύπρος!

ThinkOutOfTheBox: SPIKE SR για το Στρατό αντί για MILAN/Fagot, σε συνδυασμό με ελληνικό UCAV

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, οι ανάγκες δεν είναι για έναν και μόνο τύπο πυραύλου, αλλά για μια οικογένεια όπλων που θα καλύψει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι αξιωματικοί του ΕΣ δεν «θαμπώθηκαν» από «πρόσκαιρες» ανακαλύψεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ο Javelin της Lockheed Martin, αλλά ούτε και ο υποδεέστερων επιδόσεων NLAW. O SPIKE και η «φαμίλια» του είναι αυτό που θέλει τελικά ο ΕΣ, κι από πλευράς επιδόσεων, κι από πλευράς κάλυψης επιχειρησιακών αναγκών.

ΒΙΝΤΕΟ: Ο “πολυπόθητος” Spike της Rafael στην DEFEA 2021

Συνέβη κάτι που το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα να αγοράζει μικρές ποσότητες οπλικών συστημάτων, αλλά σε πολύ καλές τιμές. Έχουμε την υποψία πως οι Επιτελείς του ΓΕΣ πίεσαν για τιμές, καθώς είναι σαφές πως το όπλο, σε όλες τις εκδόσεις του, μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει τα «πάντα» σε υπηρεσία στον ΕΣ, αρχικά MILAN, AT-4 Fagot, TOW, TOW II αλλά στο μέλλον και τους Kornet. Συνεπώς, από το ΓΕΕΘΑ έπαιξαν το χαρτί των μελλοντικών αναγκών, προκειμένου να πετύχουν τις τιμές που επιθυμούσαν.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των M110A2 της ΑΣΔΕΝ με πυραύλους SPIKE NLOS και των RM70 με … MiniHarpy/HAROP

Πρέπει να σημειώσουμε πως συνεχώς εμφανίζονται νέοι χρήστες του SPIKE SR/LR2/ER2/NLOS (ίσως υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν ανακοινωθεί) και η αλήθεια είναι πως ο ΕΣ είναι εδώ και πολύ καιρό εστιασμένος στις μελέτες για τις δυνατότητες του ισραηλινού όπλου. Με την ευκαιρία να πούμε πως εδώ στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, υπεύθυνη εταιρεία διανομής είναι η Eurospike GmbH, θυγατρική της Rafael αλλά και της γερμανικής Diehl.

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR

Το ενδιαφέρον όμως την όλης συζήτησης, είναι πως παρά τη μικρή αρχική παραγγελία που θα κάνει ο Ελληνικός Στρατός, το ΓΕΕΘΑ ζήτησε… ελληνική συμμετοχή. Και προς έκπληξη πολλών, οι Γερμανοί εμφανίζονται θετικοί στην παραχώρηση κατασκευαστικού έργου σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Δηλαδή, και τιμή για 10πλάσια ποσότητα, και εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η Εσθονία αγοράζει κατευθυνόμενα βλήματα SPIKE LR

Οι αριθμοί των εκτοξευτών SPIKE LR2 και των πυραύλων δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά θα είναι αρκετοί για να ενισχύσουν τοπικά κρίσιμα σημεία σε Έβρο και στα νησιά. Στα τελευταία ο SPIKE LR2 αποδίδει ιδιαίτερα εναντίον πλωτών στόχων, καθώς δεν παρουσιάζει τα προβλήματα των MILAN 2, Fagot, TOW πάνω από νερό (όπου όταν ακουμπά το καλώδιο καθοδήγησης στην επιφάνεια του, τότε αρχίζουν… οι στροφές). Επίσης, μπορεί να βληθεί Non Line of Sight, με το χειριστή καλυμμένο, και το βλήμα να μεταφέρει εικόνα επιτρέποντας και την εμπλοκή στόχων ευκαιρίας (για παράδειγμα, εκτοξεύεται για να χτυπήσει ένα ΤΟΜΑ, αλλά εν πτήσει εντοπίζεται ένα αντιαεροπορικό σύστημα υψηλής αξίας και φυσικά ο χειριστής το επιλέγει επιτόπου).

Βολή Spike ER2 από Airbus Η145Μ

O SPIKE SR από πλευράς του δεν χρειάζεται εκτοξευτή, και έχει την τακτική χρήση ενός  εκτοξευτή ρουκετών μιας χρήσης, όπως οι LAW. Έτσι, οι πύραυλοι θα διατεθούν σε μονάδες πρώτης γραμμής, επιτρέποντας στο Πεζικό να αποκτήσει δυνατότητες εναντίον αρμάτων σε επίπεδο ακόμη και διμοιρίας ή και ομάδας μάχης, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σε επίπεδο Τάγματος. Για παράδειγμα, αν ένας λόχος έχει 10 βλήματα, μπορεί να τα εκτοξεύσει όλα μαζί, πλήττοντας ταυτόχρονα πολλούς στόχους και αλλάζοντας τη ροή της μάχης.

Αντιαρματικοί πύραυλοι Spike SR για την Εσθονία

Καθώς το όλο πρόγραμμα προχωρά πολύ προσεκτικά από πλευράς ΕΣ, ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, αλλά με μέγιστη προτεραιότητα, υποθέτουμε πως θα είναι από τα προγράμματα που θα περάσουν άμεσα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο τρόπος απόκτησης μάλλον θα είναι εξίσου γρήγορος, πιθανότατα με εντολή την όλη προμήθεια να «τρέξει» η NSPA, η νατοϊκή υπηρεσία που που αγοράζει οπλικά συστήματα για κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Εμβέλεια 50 χιλιόμετρα; Το επόμενο στοίχημα για τον SPIKE NLOS

Μια μικρή παρατήρηση. Μπορεί οι SPIKE SR/LR2 να μην είναι τόσο εντυπωσιακοί όπως πχ το πρόγραμμα ρουκετών για τα RM70. Αλλά θεωρούμε πως είναι μια προμήθεια που έπρεπε να γίνει, και σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα σε Έβρο και Αιγαίο.

Σερβία και Πολωνία θεωρούνται υποψήφιοι αγοραστές του πυραύλου Spike LR2

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
59 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

68
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 1987: Προσγείωση στην Κόκκινη Πλατεία

7
Ο 19χρονος Γερμανός, ερασιτέχνης πιλότος, Ματίας Ρούστ προσγειώνει το αεροσκάφος του Cessna 172 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκαλώντας αμηχανία και αναστάτωση στη σοβιετική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πομπέο: Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος

Στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας, την οποία αποδοκίμασε με έντονο τρόπο, αλλά και στον πόλεμο στη...

Συνάντηση Μητσοτάκη-Εμίρη του Κατάρ: Επενδύσεις και περιφερειακές εξελίξεις στην ατζέντα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Εμίρης του Κατάρ, Σεϊχης Tamim bin Hamad Al Thani, μόλις μερικούς μήνες (σ.σ τέλος Φεβρουαρίου)...

«Πτήση» Nο 48, Μάιος-Ιούνιος 2024

Το  καινούργιο μας Τεύχος Μαΐου-Ιουνιου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ Το τεύχος, εξ’ αιτίας της έκτατης...