Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, που θα επιτρέψει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρότασης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Φεβρουάριο του 2025, η οποία είχε καλέσει για αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Η Ελλάδα, που ήδη ξοδεύει το 2,6% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2022, υπερβαίνει τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028, η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως , εκ των οποίων 500 εκατομμύρια αφορούν τις προγραμματισμένες δαπάνες για το 2026. Αυτή η εξαίρεση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προϋπολογισμού, χωρίς να παραβιάζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ήδη πριν το 2021, απορρίπτοντας την άποψη ότι η αύξηση αυτή είναι τεχνητή. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα πρόσφατα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής έχουν συμβάλει στη δημιουργία σημαντικού δημοσιονομικού περιθωρίου, ενισχύοντας τη θέση της χώρας. Με αυτό τον επίσημο τρόπο, ο ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει πιθανές ανησυχίες για περικοπές σε άλλα κρίσιμα Υπουργεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα και αναμένεται να εκδώσει τις συστάσεις της τον Ιούνιο, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός παρέπεμψε στις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι κυβερνητικές προτεραιότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης και τη μείωση της φορολογίας.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα επιχειρεί να ισορροπήσει τις αμυντικές της ανάγκες με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αβεβαιότητας και δημοσιονομικών προκλήσεων. Αλλά δεν χωράει αμφιβολία, πως ο νέος ΥΠΟΙΚ στηρίζει ξεκάθαρα το ΜΠΑΕ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.