Για σταδιακά μεγαλύτερη ανάμιξη της Βόρειας Κορέας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλάνε ουκρανοί αξιωματούχοι, αναφέροντας πως διαθέτουν πληροφορίες για παρουσία βορειοκορεατικών αξιωματικών και μηχανικών κοντά στην γραμμή του μετώπου. Προς το παρόν ως παρατηρητές των συγκρούσεων (δηλαδή στο “μεγάλο σχολείο” του πολέμου), αλλά και ως μηχανικοί, για παροχή βοήθειας στην χρήση των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων ΚΝ-23, εμβελείας κάπου 500 χιλιομέτρων ή και περισσότερο. Το τελευταίο είναι ένα νέο όπλο της Πιονγκιάνγκ, που έχει καταγραφεί να χρησιμοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Ουκρανία, χωρίς μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά σαφώς σε διαδικασία εξέλιξης και βελτίωσης.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Kim Yong-hyun, δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει ήδη εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις με “αρκετούς νεκρούς βορειοκορεατές στρατιώτες”. Πάντως η ρωσική πλευρά, δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας της ως “fake news”.
Το σίγουρο είναι πως η Ρωσία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό βλήματα πυροβολικού από το τεράστιο απόθεμα της Βόρειας Κορέας, τα οποία αποστέλλονται τόσο με εμπορικά πλοία όσο και με τραίνα. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό που έχει ήδη δοθεί, κυμαίνονται από 2 έως 3 εκατ. βλήματα, κυρίως για πυροβόλα 152 και 122 χιλιοστών (τυπικά σοβιετικά διαμετρήματα), όπως και ρουκέτες των 122 χιλιοστών.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τα συγκεκριμένα καθώς είναι παλαιά, μέτριας έως κακής κατασκευής, με μεγάλο ποσοστό αστοχίας και δυσλειτουργιών, με μη τυποποιημένα γεμίσματα ανά παρτίδα, ενώ προκαλούν αυξημένες φθορές στους σωλήνες των πυροβόλων, καθώς δεν είναι απόλυτα συμμετρικά τοποθετημένα τα προωθητικά γεμίσματα. Παρόλα αυτά παραμένουν χρήσιμα, καθώς ο μεγάλος αριθμός τους, που πλέον αναλογεί και σε σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας χρήσης, επιτρέπει να συνεχίζονται τα μπαράζ πυροβολικού σε μεγάλη έκταση, έστω και με μειωμένη ακρίβεια.
Μια άλλη συμμετοχή βόρειοκορεατών στην Ουκρανία η οποία έχει συζητηθεί είναι αυτή μονάδων Μηχανικού, η οποία όμως θα είναι για να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των κατεχομένων από τη Ρωσία περιοχών. Εκεί δηλαδή που γίνεται έντονη προσπάθεια από τη Μόσχα για απάλειψη των καταστροφών, ώστε να δημιουργηθεί αίσθηση ευημερίας για τον εναπομείναντα πληθυσμό, καθώς πολλοί και κυρίως οι ουκρανόφωνοι έχουν φύγει πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη δράση των Βορειοκορεατών θα γίνει και με παροχές προς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, είτε χρηματικές, είτε με μεταφορά τεχνογνωσίας.
Για τη Βόρεια Κορέα η συνεργασία με τη Ρωσία έχει πολλά πλεονεκτήματα: καθώς λαμβάνουν για τα πυρομαχικά ανταποδοτική βοήθεια σε τρόφιμα και τεχνογνωσία (ειδικά τα τρόφιμα είναι κρίσιμα σε μια χώρα που συνεχώς πασχίζει να αποφύγει την πείνα), εξελίσσουν τα δικά τους όπλα στο πεδίο της μάχης, ενώ καλλιεργούν και την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, ως “εναλλακτικής πατρωνίας”, πέρα δηλαδή από την Κίνα που παραδοσιακά ασκεί αυτό το ρόλο. Έτσι η Βόρεια Κορέα βλέπει πως διευρύνεται η διεθνή της στήριξη, κάτι που της προσφέρει και μεγαλύτερη αντοχή να διεξάγει την επιθετική της πολιτική σε ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και μεγάλου βεληνεκούς.
Σε περίπτωση πάντως που δούμε και βορειοκορεατικά στρατεύματα να δρουν στην Ουκρανία, σε οποιοδήποτε ρόλο, είτε στην πρώτη γραμμή, είτε ως βοηθητικά, αυτό θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη του πολέμου. Καθώς κάτι τέτοιο και θα διεθνοποιήσει απότομα την σύγκρουση, αλλά και θα επιτρέψει στη Μόσχα να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της σε μάχιμους, τους οποίους τώρα αναζητά με συνεχή αύξηση των αμοιβών και των μπόνους, για κατάταξη επαγγελματιών στρατιωτών.