Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Ρωσικός Στρατός Ξηράς παρέλαβε τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης αρμάτων ‘Terminator’ συγκροτώντας την πρώτη επιχειρησιακή ίλη τεθωρακισμένων. Η μονάδα ενεργοποιήθηκε 1η Δεκεμβρίου 2021 στην περιοχή της Στρατιωτικής Διοίκησης Κεντρικών Ουραλίων, ως τμήμα της 90ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Φρουρών. Οι μονάδες της 90ής ΤΘΜ των Φρουρών σταθμεύουν στις περιοχές των Sverdlovsk και Chelyabinsk.
Τα νέα τεθωρακισμένα αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα να αξιοποιούνται εκπαιδευτικά ώστε να λάβουν μέρος στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του επομένου έτους.
Το ‘Terminator’ έφτασαν στα Ουράλια τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους για επιχειρησιακή αξιολόγηηση και για να γνωρίσει το προσωπικό τον τρόπο λειτουργίας και συντήρησης των νέων μέσων. Το υπουργείο Αμύνης παρήγγειλε τα BMPT (‘Boyevaya Mashina Pjehoty Terminator’-τεθωρακισμένο όχημα μάχης) τον Αύγουστο του 2017. Μέχρι το 2018 είχαν παραδοθεί συνολικά 10. Κάποιες αναφορές δείχνουν τα BMPT ‘Terminator’ να έχουν αναπτυχθεί με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία τα προηγούμενα χρόνια όπου “αξιολογήθηκαν” σε κανονικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.
Το “Terminator” ανήκει στην κατηγορία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (AFV). Βασισμένο στο πήγμα του άρματος Τ-72, έχει αποβάλει τον πύργο και τον βαρύ οπλισμό του για έναν μικρότερο που φέρει ελαφρύτερα αλλά ιδιαίτερα φονικά συστήματα. Έχοντας την ίδια ευκινησία και θωράκιση με τα άρματα μάχης που θα συνοδεύει, εξοπλίζεται με 4 σωλήνες εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων 9M120 Ataka-T των 130 mm, δύο πυροβόλα 2A42 ταχείας βολής των 30 mm με 850 βλήματα, δύο πολυβομβιδοβόλα των 30 mm G-17D ή AGS-30 με 600 βομβίδες έκαστο και πολυβόλο PKTM των 7,62 mm με 2.000 φυσίγγια για αυτοπροστασία. Το όχημα εδράζει αυτά τα όπλα σε έναν ελαφρύ, μη επανδρωμένο πύργο και μπορεί να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα εκτοξεύοντας κατασταλτικά πυρά σε ρυθμούς και σε γωνίες βολής που τα άρματα μάχης αδυνατούν.
Το ‘Terminator’ αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από την Uralvagonzavod. Η σύλληψη του σχεδίου και του δόγματος χρήσης ήρθε μετά τις καταστροφικές για τα ρωσικά τεθωρακισμένα εμπλοκές τους στους δύο πολέμους της Τσετσενίας, όπου άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα (BMP, BTR) γνώρισαν φριχτές απώλειες στις ενέδρες εντός κατοικημένων κυρίως περιοχών, αδυνατώντας να εντοπίσουν άμεσα και να εμπλέξουν μικρές, ταχείες ομάδες πεζικού με αντιαρματικά όπλα.
Έτσι η ανάγκη για ένα όχημα με θωράκιση άρματος μάχης και οπλισμό ελαφρού τεθωρακισμένου που θα μπορούσε να ανατινάζει φωλεές βαρέων όπλων σε ψηλούς ορόφους πολυκατοικιών, ισόγεια ή ακόμα και ψηλές απότομες πλαγιές βουνών, οδήγησε στη σχεδίαση του ‘Terminator’. Όταν αναπτύσεεται σε αστικό περιβάλλον, κάθε άρμα μάχης θα συνοδεύεται από δύο ‘Terminator’, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον μάχης οι αναλογίες αντιστρέφονται, με ένα ‘Terminator’ να προστατεύει δύο άρματα μάχης.
Η ένταξη σε υπηρεσία ενός μοναδικού οχήματος αυτής της κατηγορίας στο ολοένα και πιο συχνό και θανάσιμο αστικό πεδίο μάχης, κάνει το είδος αυτού του αγώνα λιγότερο επικίνδυνο για τα πληρώματα των αρμάτων μάχης, με τα νέα οχήματα να αναλαμβάνουν την εκκαθάριση αφήνοντας τους αρματιστές απερίσπαστους στο έργο της εμπλοκής εχθρικών αρμάτων και άλλων “σκληρών” στόχων.