Η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει BMP-3 Infantry Fighting Vehicles (IFVs) πριν από περίπου 20 χρόνια έχει συζητηθεί ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πιθανές στρατιωτικές επενδύσεις της χώρας. Και ευτυχώς που δεν υλοποιήθηκε τελικά. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα BMP-3 έχουν αποδειχθεί τόσο προβληματικά σαν ΤΟΜΑ, όσο και όλα τα σοβιετικής σχεδίασης άρματα μάχης Τ-72/Τ-80/Τ-90. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς ένα BMP-3 καταστράφηκε ολοσχερώς από ένα ουκρανικό drone FPV, χωρίς ελπίδες επιβίωσης για το πλήρωμα και την μεταφερόμενη ομάδα μάχης, αναδεικνύοντας τις ευπάθειες αυτού του μοντέλου ακόμη και σε “απλά” πλήγματα.
Donetsk Oblast, a Ukrainian FPV drone hits a Russian BMP-3, effectively vaporizing the lightly armored Russian IFV. pic.twitter.com/IxJBpmn8JQ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) November 24, 2024
Το BMP-3, αν και παρουσιάστηκε ως ένα άλμα στην τεχνολογία των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), με ικανό κινητήρα και πανίσχυρο οπλισμό που μπορούσε να αντιπαρατεθεί και με άρματα μάχης, φαίνεται να υστερεί τόσο σε θωράκιση όσο και αντοχή, σε σύγκριση ακόμη και με πολύ παλιότερα δυτικά ΤΟΜΑ, όπως το M2A2 Bradley ή το Marder 1A3. Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως η “πίεση” από κάποιους, να μην σταλούν τα περισσότερα ελληνικά BMP-1 (ο ακόμη χειρότερος “πρόγονος” του ΒΜΡ-3) στην Ουκρανία ήταν επίσης καταστροφική για τον Ελληνικό Στρατό.
Θυμίζουμε πως η Ουκρανία είχε ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, και η παραχώρηση των BMP-1, θα μπορούσε να είχε προσφέρει υποστήριξη, έστω και σαν απλά μεταφορικά για τις αχανείς ουκρανικές πεδιάδες. Η πίεση αυτή ήταν μάλλον εναντίον των ελληνικών συμφερόντων, ειδικά όταν σκεφτεί κανείς την ευκολία με την οποία μπορούν να αντικατασταθούν τα ΒΜΡ-1 με Marder 1A3.
Αν σκεφτούμε τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει με Bradley ή Marder “πληγωμένα” από ρωσικά πλήγματα, η σύγκριση του BMP-3 είναι ενδεικτική της διαφοράς στην σχεδιαστική φιλοσοφία και την ανθεκτικότητα.
H αλήθεια είναι πως δεν έχουμε δει πλήρως τη δράση του ΒΜΡ-3 στην Ουκρανία, αλλά μετά από 1.000 μέρες επιχειρήσεων, κάπου θα έπρεπε να είχαν αποδείξει την όποια αξία του. Οι σύγχρονοι πόλεμοι δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα δεν βρίσκεται μόνο στα θεωρητικά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στις “μπροσούρες”, αλλά στην επιβίωση των οχημάτων στο πεδίο της μάχης.