Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στο Bloomberg πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ενώ, για τις παράνομές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ προέτρεψε την Άγκυρα να επιλύσει τις διαφορές της με την ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία. ‘Έπειτα πρόσθεσε ότι αυτές οι ευκαιρίες δεν προχωρούν λόγω της διαφωνίας με την Τουρκία στο θέμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
“Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή, και στο τέλος της ημέρας να ξαναγίνουμε φίλοι. Υπάρχουν χιλιάδες ευκαιρίες συνεργασίας, από τον τουρισμό μέχρι και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Απλά κατονομάστε το και θα δείτε ότι υπάρχει”
Η ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τότε που η κυβέρνηση του Ερντογάν προχώρησε στις έρευνες για ενεργειακούς πόρους, εντείνοντας την διένεξη με την Κύπρο. Την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Δένδια, συμφώνησαν να αναστείλουν τις περισσότερες από τις υψηλοβαθμες επαφές με την Τουρκία, καθώς και να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις στην χώρα. Παρόλα αυτά δεν επέβαλλαν ακόμη κυρώσεις που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις Τουρκικές εταιρείες που είναι αναμεμιγμένες με τις γεωτρήσεις στην περιοχή.
“Για εμάς δεν τίθεται θέμα με τον αριθμός των κυρώσεων” είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την διάρκεια συνέντευξης στην Ελληνική Πρεσβεία στις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη. “Πρέπει να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι έτσι δεν προοδεύουμε ούτε εμείς, ούτε αυτοί, ούτε η Κύπρος, αλλά ούτε και η σταθερότητα στην Περιοχή.
Πομπέο, Μπόλτον
Κατά το ταξίδι του, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μαϊκλ Πομπέο, καθώς επίσης και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζόν Μπόλτον. Το ταξίδι έγινε αμέσως μετά που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: “Το να συζητάμε καλόπιστα με την κυβέρνηση Τραμπ είναι πολύ σημαντικό για εμάς.”
Είπε επίσης ότι η νέα αυτή Ελληνική κυβέρνηση θα “τιμήσει κάθε συμφωνία” που έχει υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συνθήκης των Πρεσπών που θα μπορούσε όμως να γίνει καλύτερη μέσω της “αμοιβαίας κατανόησης” μεταξύ των δυο κρατών.
Σε αυτή την συμφωνία η βόρεια γείτονας της Ελλάδας, άλλαξε την συνταγματική της ονομασία σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, με αντάλλαγμα η Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
Οικονομική ανάπτυξη
Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται, για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά μάλιστα, καθώς η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση που κράτησε πάνω από μια δεκαετία και είχε τεράστιες επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια οικονομία που έχει αρχίσει να επουλώνεται και ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, ωστόσο αυτό συμβαίνει λόγω της δραματικής συρρίκνωσης τους στα προηγούμενα έτη.
“Η χώρα υποφέρει από χαμηλό επίπεδο επενδύσεων” Είπε ο Υπ.Εξ. της Ελλάδας και συνέχισε. “Χρειαζόμαστε πάνω απο 100 δις για να μπορέσουμε να υποστηρίζουμε την σημερινή ανάπτυξη, η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου επαρκής”
Ο κύριος Δενδιας εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τουρκία”δεν θα υπακούσει στους κανόνες” της συμφωνίας με την ΕΕ, στο να μην αφήσει οικονομικούς μετανάστες που έρχονται απο την μέση ανατολή αλλά και άλλες περιοχές, να διέρχονται μέσω της επικράτειας της και να φτάνουν τελικα στην Ευρώπη. Επίσης ο Υπ.Εξ άσκησε κριτική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν όσα τους αναλογούν σε σχέση με το μεταναστευτικό.
“Δεν μπορεί να μας βλέπουν σαν χώρα που καταλήγουν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες από την Αφρική και την Ασία. Είμαστε μια μικρή και ευπαθής χωρά που μόλις βγαίνει από την κρίση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολύ λίγοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας, βοηθούν.
Πηγη