Την εκτίμηση ότι η επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας θα λειτουργήσει προς όφελος των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στήριξη για την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας υπό το πρίσμα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ουάσινγκτον μαζί με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη, καθώς δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε λόγο για ιδεοληψίες που εμποδίζουν τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες αγκυλώσεις στοιχίζουν χρόνο και χρήμα στις ΗΠΑ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς να κυρωθεί η σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως το ενδιαφέρον του Άντονι Μπλίνκεν για το δίκαιο της θάλασσας, φυσικά στοχεύει στην αντιμετώπιση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά -εφόσον υιοθετηθεί- κατά μια έννοια, θα “δεσμεύσει” την στάση των ΗΠΑ απέναντι στις παράνομες επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για λόγους νομιμότητας αλλά και “φαίνεσθαι”, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να υιοθετήσει πολιτική ευνοϊκή προς Ελλάδα και Κύπρο, διαφορετικά θα δώσει νομιμοποίηση στο Πεκίνο να συνεχίσει την πολιτική του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ