Όταν ο Σερ Άρθουρ Έβανς ανέσκαψε τα απομεινάρια του Μινωικού Πολιτισμού το 1900, θεώρησε ότι οι κάτοικοι του νησιού ήταν πιθανότατα πρόσφυγες από την Αφρική και συγκεκριμένα την Αίγυπτο και τη Λιβύη Ο λόγος για αυτή τη παρανόηση ήταν το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν ευρήματα, η τεχνοτροπία των οποίων έμοιαζε ως ένα βαθμό με αυτή της Αιγύπτου. Όμως οι ανάλυση του DNA από οστά εκείνης της εποχής, κατέρριψε την εν λόγω θεωρία.
Ο Μινωικός Πολιτισμός άνθισε στη Κρήτη από τον 27ο έως τον 15ο αιώνα πΧ. Ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος ανεπτυγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Για δεκαετίες όμως, οι αρχαιολόγοι διαφωνούσαν για την αρχική προέλευση των αρχαίων Κρητών. Τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων όμως, δείχνουν ότι ο Μινωικός Πολιτισμός προήλθε από τους κατοίκους που πρωτοκατοικήσαν το νησί πριν 9.000 χρόνια. Μάλιστα τα γενετικά ευρήματα έδειξαν τη μεγάλη ομοιότητα αυτών των ανθρώπων με τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς λαούς.
Οι Μίνωες μοιράζονται πολλά γενετικά χαρακτηριστικά με τους νεολιθικούς πληθυσμούς της νότιας Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σημερινοί κάτοικοι του οροπεδίου του Λασιθίου, έχουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια γενετικά χαρακτηριστικά με τους μακρινούς προγόνους του. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δειγμάτων μιτοχονδριακού DNA που περνά από τη μητέρα στους απογόνους, από 37 σκελετούς που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στο οροπέδιο του Λασιθίου. Κατόπιν τα ευρήματα συγκρίθηκαν με 135 δείγματα προερχόμενα από διάφορους σύγχρονους και αρχαίους πληθυσμούς. Κανένα από τα 37 δείγματα δεν έφερε γενετικά γνωρισματα που απαντούνται σε αφρικανικούς πληθυσμούς. Αντιθέτως υπηρχαν ομοιότητες και με τους σύγχρονους Κρήτες, αλλά και με τους σύγχρονους πληθυσμούς της Ευρώπης στο σύνολό τους.
Η ιστορία του Μινωικού Πολιτισμού με βάση τα γενετικά ευρήματα έχει ως εξής: Πριν από 9.000 χρόνια, μεγάλοι πληθυσμοί μετακινήθηκαν από την ανατολή προς τη δύση, μέσω Ανατολίας και Μέσης Μνατολής. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στη Κρήτη και δημιούργησαν τους πρώτους νεολιθικούς οικισμούς.
Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, καταδεικνύει ότι η μελέτη του αρχαίου γενετικού υλικού DNA υποδηλώνει ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα είναι πράγματι οι απόγονοι των αρχαίων Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα καταδυκνύει επίσης ότι οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες, τον άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.
Οι έρευνες διεξήχθησαν από ελληνοαμερικανική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και γενετικής Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Οι μελέτες αυτές, καταρρίπτουν οριστικά θεωρίες όπως αυτή της Μαύρης Αθηνάς (Black Athena) του Μάρτιν Μπερνάλ, που υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είναι απόγονοι αποίκων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη δίνει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων: απορρίπτει για πρώτη φορά τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέραν του Αιγαίου, καθώς και τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Επιπροσθέτως καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας από την εποχή των πρώτων γεωργών έως και σήμερα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε πρόσμιξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς και πως οι προσμίξεις έλαβαν χώρα τόσο πριν όσο και μετά από την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων».
(Διευκρίνιση: Οι όροι “Καυκάσιοι” ή “καυκάσια φυλή“, χρησιμοποιούνται για τους ανθρώπους με καταγωγή από Ευρώπη, Δυτική Ασία (Μέση Ανατολή), Νότια Ασία ( Ινδική υπο-ήπειρος), μέρη Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται ως διάκριση βασισμένη αόριστα στο χρώμα του δέρματος (λευκό), ή σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.