Σε συνέντευξη που βγήκε στη δημοσιότητα χθες, ο Πρόεδος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έκανε μια αποκάλυψη: Πως η Σαουδική Αραβία έχει διατυπώσει ένα πλαίσιο πλήρους αναγνώρισης από την πλευρά της του Ισραήλ, αλλά αυτό θα γίνει με σειρά ανταλλαγμάτων, τα οποία θα παρέχουν οι ΗΠΑ.
Έτσι, οι Σαουδάραβες ζητούν “διασφαλισμένη παροχή” αμερικανών όπλων (ουσιαστικά εγγυήσεις ασφαλείας) ώστε να ενισχύσουν την άμυνα τους, σε πιθανή απειλή, κυρίως έχοντας υπόψη τους το Ιράν. Το αίτημα έχει περιεχόμενο, καθώς επί Μπάιντεν τέθηκαν και περιορισμοί εξαγωγής “επιθετικών όπλων” στη Σαουδική Αραβία (π.χ. κατευθυνόμενες βόμβες), κάτι που δεν εφαρμόστηκε πλήρως αλλά σίγουρα πάγωσε πωλήσεις όπλων.
Ένα δεύτερο αίτημα είναι η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας στην Σαουδική Αραβία από αμερικανικές εταιρίες και το οποίο θα λειτουργεί υπό αμερικανική διοίκηση, ώστε η χώρα να έχει εναλλακτική από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο (τα οποία όμως παράγει σε αφθονία!).
Τα παραπάνω βέβαια έχουν ξανακουστεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ο Μπάιντεν, όπως το διατύπωσε υπονόησε πως η όλη συζήτηση είναι πρόσφατη. Βέβαια μια τέτοια συμφωνία και εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς θα απαιτούνταν η έγκριση του Κογκρέσου. Το οποίο περιλαμβάνει πολλούς σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Ισραήλ, που θα ήθελαν να παρέμβουν σε μια τέτοια “κοσμογονική” για τη Μέση Ανατολή τριμερή τακτοποίηση. Επίσης δεν είναι καθόλου γνωστό αν και το Ισραήλ αυτή την περίοδο είναι σε φάση συνομιλιών με αραβικές χώρες.
Πάντως οι σχέσεις Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας παραμένουν ενεργές, κυρίως όμως παρασκηνιακές. Καθώς το ξέσπασμα του νέου κύκλου βίας στην Παλαιστίνη έχει φρενάρει την διαδικασία σύγκλισης που είχε ξεκινήσει με τις “Συνθήκες του Αβραάμ”, με τις οποίες το Ισραήλ είχε εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, οπότε υπήρχε ελπίδα για κάτι ανάλογο με το Ριάντ.
Στην ίδια συνέντευξη ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να παραμείνει “ασφαλής χώρα για όλους τους Εβραίους”, ενώ ο ίδιος δήλωσε χαριτολογώντας “σιωνιστής” με την έννοια πως πιστεύει στην παραπάνω συνθήκη. Αλλά τόνισε πως έχει κάνει και πολλά για τους Παλαιστινίους, και πιστεύει στην λύση των “δύο κρατών” (Ισραήλ και Παλαιστινιακού) καταδικάζοντας όμως τους “φονιάδες της Χαμάς”.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!