Ο Στρατός της Λευκορωσίας θα κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις εφέδρων στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκινώντας από τις 10 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, ως παράγοντα αποστροπής μια πιθανής ρωσικής εισβολής.
Οι πληροφορίες που αποδεσμεύει το Λευκορωσικό υπουργείο Αμύνης έρχονται με το σταγονόμετρο, αφού η ηγεσία των δυνάμεων της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε μεν την πρόθεση κινητοποίησης των εφεδρειών αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για τον σκοπό ή την έκταση που αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Meanwhile, Belarus declares limited military mobilization near the Russian border.
What can I say.
???— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) August 4, 2020
Τοπικές πηγές, ωστόσο, ανεβάζουν τους αριθμούς των προς κινητοποίηση εφέδρων στρατιωτικών σε 3,000. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Belaruspartisan.by, οι κάτοικοι των περιοχών στα σύνορα με τη Ρωσία δέχτηκαν κλήσεις και φύλλα επιστρατεύσεως από τα τοπικά στρατολογικά γραφεία. Οι αρχές καλούν κατά κανόνα τους άνδρες κάτω των 35 ετών με προηγούμενη υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
To προσωπικό καλείται να παρουσιαστεί στους χώρους συγκέντρωσης στις 10 Αυγούστου, μία μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη χώρα, για μια μετεκπαίδευση διάρκειας 25 ημερών.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουσες δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με τη Ρωσία φοβούμενες πιθανή εισβολή. Ειδικοί στην πρωτεύουσα Μινσκ ανησυχούν πως η πολιτική αστάθεια και ένα πιθανό αβέβαιο αποτέλεσμα μπορεί να δώσουν την πρόφαση στη Ρωσία να εφαρμόσει ένα σχέδιο εισβολής κατά το “Ουκρανικό πρότυπο”.
Οι φόβοι αυτοί έρχονται μετά τη σύλληψη 32 Ρώσων σε σανατόριο έξω από το Μινσκ και τη δήλωση του προέδρου Λουκασένκο πως το Κρεμλίνο έστειλε 200 μισθοφόρους του Οργανισμού Wagner για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ο Λουκασένκο κατηγόρησε πρόσφατα τη Μόσχα για “βρώμικες προθέσεις” και ζήτησε τη μεσολάβηση των μυστικών υπηρεσιών για να δοθεί μια εξήγηση.
Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι ένας δικτάτορας με περιβολή δημοκρατικού προέδρου. Πρώην στρατιωτικός στις σοβιετικές δυνάμεις συνοριακής προστασίας, ανήλθε στο αξίωμα του προέδρου της Λευκορωσίας το 1994. Από τότε διευθύνει τη χώρα με συντηρητικό πνεύμα και διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών διαδικασιών που οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αμβλύνει. Οι εκλογές στη χώρα, όποτε έχουν γίνει, διακρίνονται από ανελευθερία και νοθεία, όπως άλλωστε και η μεταχείριση της ελευθεροτυπίας.
Οι εκλογές του 2020 σηματοδοτούν το τέλος της πέμπτης προεδρικής του θητείας και πολλοί στη χώρα περιμένουν την αντικατάστασή του και το πέρασμα της χώρας στην δημοκρατία.