O ρώσος πρόεδρος Πούτιν συγκαταλέγεται μεταξύ των – λίγων – ηγετών – οι οποίοι θα παρευρεθούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το ενδιαφέρον αυτής της επίσκεψης έγκειται στη συνάντηση με με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σε μία συγκυρία όπου η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας με τη Δύση για το ουκρανικό ζήτημα χτυπάει “κόκκινο”.
Η συγκεκριμένη συνάντηση ενδέχεται να αποτελέσει μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της νέας σχέσης την οποία σφυρηλατούν οι δύο χώρες.
Η εμπορική συνεργασία τους βρίσκεται σε διαρκή άνοδο ενώ ιδιαίτερη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα (με τη συμμετοχή και του Ιράν), δίνοντας την αίσθηση σε πολλούς ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός νέου “πόλου”, ο οποίος θα λειτουργεί ως αντίβαρο στη Δύση.
Ιράν, Κίνα και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια
Ο κινέζος πρόεδρος μάλιστα σε επικοινωνία την οποία είχε με τον κινέζο ομόλογό του τον περασμένο Δεκέμβριο, τον είχε καλέσει να συντονίσουν τη συνεργασία τους σε διεθνή θέματα και να απορρίψουν τον ηγεμονισμό των ΗΠΑ και τη νοοτροπία του “Ψυχρού Πολέμου”, την οποία το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι αμερικανοί θέλουν να εισάγουν ξανά στην παγκόσμια σκηνή.
Περίπου τα ίδια είχε πει στον Πούτιν και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί πριν λίγες ημέρες, επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να αντιτάξουμε στην αμερικανική ισχύ την ενισχυμένη συνεργασία των χωρών μας».
Η διακριτική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία και η “φιλία” με τη Μόσχα
Η κινεζική διπλωματία έχει υποστηρίξει διακριτικά αλλά ξεκάθαρα τις ρωσικές θέσεις στο θέμα της έντασης που επικρατεί στα ουκρανικά σύνορα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα, ο Γουανγκ ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της”.
Παράλληλα, η Κίνα ήταν το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ για τη σύγκληση συνεδρίασης προκειμένου να συζητηθεί η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Παρ’όλα αυτά, το Πεκίνο κρατάει την ίδια στιγμή τις αποστάσεις του και δεν φαίνεται διατεθειμένο να μπει σε μία βαθιά αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ για τη Ρωσία. Σε περίπτωση όμως νέων δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα αυξανόταν σημαντικά και το όφελος για την Κίνα θα ήταν μεγάλο.
Και δεν θα ήτανμόνο οικονομικό, καθώς ο ρόλος της του Πεκίνου ως ενός ισχυρότατου “φίλου” της Μόσχας θα γινόταν ακόμη πιο κομβικός.