Τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση όταν δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες στην Λιβύη, αποτελώντας εύκολο στόχο σε αντιαεροπορικά πυρά.
Έτσι τουλάχιστον αναφέρει πόρισμα ερευνητών του ΟΗΕ με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2021, που εκπονήθηκε από τους ειδικούς ερευνητές Lipika Majumdar, Roy Choudhury, Alia Aoun, Dina Badawy, Luis Antonio de Alburquerque Bacardit, Yassine Marjane και Adrian Wilkinson.
Σύμφωνα με το πόρισμα, τα Bayraktar TB-2 «καταρρίφθηκαν εύκολα από το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1». Τα Pantsir παραδόθηκαν αρχικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπειτα και από τη Ρωσία. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα διαπίστωθηκε ότι τα τουρκικής προέλευσης «ήταν ευάλωτα σε επιθέσεις στο έδαφος όταν βρίσκονταν στις προωθημένες βάσεις τους στα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα». Πόσα αεροσκάφη του τύπου χάθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη δεν είναι επίσημα γνωστό, όμως έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένες καταρρίψεις Bayraktar TB2 μόνο τον Ιούνιο του 2019.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έχουν χαθεί ακόμα περισσότερα TB2, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αναγκαστεί να στείλει δεκάδες άλλα για αναπλήρωση απωλειών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αναγκάστηκε να διαθέσει και συστήματα πυροβολικού Firtina T155 και ΠΕΠ T-122 Sakarya για την άμυνα των αεροδρομίων όπου στάθμευαν Bayraktar, καθώς επίσης και φρεγάτες για την παροχή αεράμυνας και επίγεια συστήματα Korkut βραχείας αεράμυνας (SHORADS).
Σύμφωνα δε με το Nordicmonitor, Ρώσοι στρατιωτικοί θεωρούν πλέον ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα την απειλή που αντιιπροσωπεύουν τα TB2 σε μία συμβατική αναμέτρηση, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα συστήματα anti-drone, τα οποία έχουν αναπτύξει χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από πρόσφατες επιχειρήσεις στη Λιβύη, τον Καύκασο και τη Συρία.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός ισχυρού περιβάλλοντος ηλεκτρονικού πολέμου, με ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και με αντιαεροπορικά θα εξουδετερώσει τις επιθέσεις με drone κατά των ρωσικών δυνάμεων ή των συμμάχων τους σε μια μελλοντική σύγκρουση.
“ΒURN THEM ALL” αλληλοκατηγορίες για καταρρίψεις Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών στη Λιβύη
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα του ΟΗΕ που επικαλείται το Nordicmonitor στην σελίδα του, ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο.
Σημειώνεται πως ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας, κανένα όπλο και καμία τεχνολογία δεν είναι ανίκητα. Λύσεις κι αντίμετρα υπάρχουν ή μπορούν να αναπτυχθούν για κάθε επιχειρησιακή απαίτηση, πλην όμως απαιτείται η έγκαιρη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό. Σε άλλη περίπτωση, όπως δυστυχώς διαπίστωσαν πρόσφατα οι Αρμένιοι, ο αμυνόμενος μπορεί να βρεθεί προ τετελεσμένων αν δεν έχει πάρει έγκαιρα τα μέτρα του και δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ενάντια στα όπλα του αντιπάλου του.
Καταρρίφθηκαν τουρκικά drones ANKA-S και Bayraktar TB2 σε Συρία και Λιβύη