To βρετανο-ιταλο-ιαπωνικό πρόγραμμα για την κατασκευή ενός μαχητικού 6ης γενιάς (GCAP), με τους ομίλους BAE Systems, Leonardo και Mitsubishi Heavy Industries ως επικεφαλής, βρίσκεται σαφώς πιο μπροστά στο ευρωπαϊκό πεδίο αμυντικής καινοτομίας από ότι το αντίστοιχο Γαλλίας-Γερμανίας-Ισπανίας.
Έτσι η BAE σε συνεργασία με την Rolls Royce και την MBDA UK ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την κατασκευή ενός επανδρωμένου πρωτοτύπου “επίδειξης τεχνολογίας” για το όλο πρόγραμμα, το οποίο “προβλέπεται να πετάξει εντός της επόμενης τριετίας”. Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται ως ιπτάμενα δοκιμαστήρια πολλών τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν στο τελικό αεροσκάφος, οπότε η παράγωγή τους και κυρίως τα αποτελέσματα που θα δώσουν στις δοκιμές, είναι πολύτιμα.
Το “επίδειξης τεχνολογίας” βέβαια δεν πρέπει να θεωρηθεί και ως “πρωτότυπο Tempest” καθώς μάλλον θα διαφέρει σε αρκετά σημεία ως σχέδιο και μέγεθος. Περισσότερο θα δράσει ως ένα ενδιάμεσο βήμα εξέλιξης, που θα προσφέρει και ιπτάμενη πλατφόρμα πειραματισμών. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε δοκιμάζονται στην κατασκευή του και εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μερών, αλλά και η Hot Isostatic Press (Ισοστατική πρέσα για κατεργασία εν θερμώ), όπου μεταλλική πούδρα διαμορφώνεται σε συμπαγή κομμάτια μεγάλης αντοχής, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας.
ΦΩΤΟ: Πως θα είναι το μαχητικό 6ης γενιάς, Βρετανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας
Το αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσει 2 κινητήρες EJ200 (από Eurofighter), ενώ ήδη γίνονται πολλές δοκιμές για την διαμόρφωση του, με βάση προσομοιώσεις, τόσο ψηφιακές όσο και με κατασκευή δοκιμαστικών απαρτιών.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!