16.3 C
Athens
Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
ΝΕΑΑΜΥΝΑΒρετανικές φρεγάτες για το ΠΝ; Η Babcock μάλλον έχει και χρηματοδότηση εκτός...

Βρετανικές φρεγάτες για το ΠΝ; Η Babcock μάλλον έχει και χρηματοδότηση εκτός από το μεγαλύτερο πλοίο

- Advertisement -

Η επίσκεψη χτες Βρετανών αξιωματούχων, της Babcock, της Thales, της MBDA UK, αλλά και της DSE (βρετανική ΓΔΑΕΕ) στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό σήμερα, είναι κάτι που αξίζει να συζητήσουμε. Είναι εμφανές πως οι Βρετανοί ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας επιλογής νέων πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά οι Βρετανοί δεν ήρθαν ως ναυπηγείο Babcock αυτόνομα, αλλά μαζί με τη δική τους διεύθυνση εξοπλισμών, όπως και με άλλες εταιρείες βρετανικών συμφερόντων που θα αναλάβουν τον οπλισμό και τον εξοπλισμό των φρεγατών Τype 31 που μας προτείνουν (αντί για κορβέτες που αναζητά το ΠΝ). Και όλες έχουν πολλά να συζητήσουν στη χώρα μας. Π.χ. η MBDA UK πολύ θα ήθελε να προτείνει τον πύραυλο CAMM/CAMM ER για την ελληνική αεράμυνα, και όχι μόνο ως εξοπλισμό πολεμικών πλοίων.

Για αρχή να αναφέρουμε πως ξεκαθαρίστηκε από όλα τα επίπεδα στο Πολεμικό Ναυτικό, πως η γενική απαίτηση αγοράς κορβετών, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του πλοίου, αλλά με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό. Αυτό που τώρα έρχονται να μας πουν οι Βρετανοί της Babcock είναι πως με τα χρήματα που θα αγοράζαμε τέσσερις κορβέτες, εκείνοι προσφέρουν τέσσερις φρεγάτες από πλευράς τουλάχιστον μεγέθους. Και αυτό είναι κάτι που το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να αγνοήσει.

Είναι κοινό μυστικό πως η γαλλική πρόταση για κορβέτες προηγείται για μία σειρά λόγων, διαφορετικής σημασίας. Η βρετανική πρόταση όμως δύσκολα θα αγνοηθεί μιας και φαίνεται πως θέλουν πραγματικά να πάρουν το πρόγραμμα, και είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι.

Καταρχάς οι Βρετανοί φέρνουν κάτι που σίγουρα δεν έχουν οι Γάλλοι. Επίσης, δεν έχουν και υπόλοιποι ανταγωνιστές τους, ή τουλάχιστον δεν το έχουν φανερώσει σε αυτή τη φάση. Μιλάμε για χρηματοδότηση, και όχι μέρους της συνολικής δαπάνης. Μιλούν για 100% χρηματοδότηση της κατασκευής τεσσάρων νέων φρεγατών με εκτόπισμα κοντά στους 6.000 τόνους, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούν και τις απαραίτητες επενδύσεις που πιθανότατα να χρειαστούν.

Απαντάμε στους μύθους για την Type 31HN, τη βρετανική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό

Το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει κάποιος είναι το επιτόκιο και η διάρκεια δανεισμού, καθώς και ο τρόπος παροχής αυτής της χρηματοδότησης. Όπως μαθαίνουμε, οι Βρετανοί προσφέρουν επιτόκιο ίδιο με αυτό που δανείζεται σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο από τις χρηματαγορές, και τουλάχιστον 10ετή διάρκεια αποπληρωμής. Η χρηματοδότηση έρχεται μέσω της DSE (της κρατικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης αμυντικών εξαγωγών), και ουσιαστικά θα πληρώσουν την Babcock, δανείζοντάς μας τα χρήματα για το πρόγραμμα.

EKTAKTO: H Babcock έκανε συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ για τις Type 31

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κάποια τράπεζα στην οποία θα καταφύγει Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, ούτε θα χρειαστεί νέα ομόλογα. Θα δανειστεί για εμάς η Μεγάλη Βρετανία, και θα πληρώνει για εμάς τις εταιρείες που θα υλοποιούν το πρόγραμμα. Αυτό φανερώνει όχι μόνο την εμπιστοσύνη της χώρας προς την Ελλάδα, αλλά και την πραγματική προσπάθεια που κάνουν οι Βρετανοί προκειμένου να πάρουν το συμβόλαιο. Ελπίζουμε να συνειδητοποιούν κάποιοι πως έτσι κανονικά γίνονται οι δουλειές…

ΕΞΕΛΙΞΗ: Διευκρινήσεις για τις Type 31, οπλισμός και κόστη

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας πληροφορίες, πως το σύνολο του ναυπηγικού έργου, όπως και του έργου της αναβάθμισης των φρεγατών, προσφέρεται να γίνει στην Ελλάδα. Όπως μάθαμε, δεν θεωρούν πως η κατασκευή σε βρετανικό ναυπηγείο θα είναι φθηνότερη. Ο λόγος είναι απλός, και τον έχουμε ήδη γράψει, τα ημερομίσθια στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ χαμηλότερα από ότι στη Σκωτία. Συνεπώς η κατασκευή των πλοίων στην Ελλάδα, όχι μόνο θα κάνει καλό στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην τσέπη του ΠΝ. Και φυσικά στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Η συνέχεια στο Naval Defence

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

178 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
178 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
billy

Τα πλοία του δεύτερου προγράμματος που θα πλαισιώσουν τις FDI καλούνται να επιτελέσουν ταυτόχρονα δυο κύριους ρόλους .
Ο πρώτος είναι να κυνηγούν τα Τουρκικά υποβρύχια .
Σε αυτό , τα Βρετανικά πλοία θα πρέπει να φέρουν κατ’ελάχιστο τους ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες των υπόλοιπων υποψηφίων , δηλαδή σόναρ γάστρας και Captas-2 .
Επίσης θα πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιθέσεων κορεσμού .
Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να έχουν κατ’ελάχιστα 16-24 βλήματα ανάλογα των Mica NG ή ESSM Block-2 και βεβαίως RAM .
Τέλος θα πρέπει να φέρουν αντίμετρα κατά τορπιλών και βλημάτων επιφανείας και πλήρη σουίτα ESM,ECM, links .
Αν καταφέρουν να τα προσφέρουν αυτόν τον εξοπλισμό (δηλαδή να είναι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες) και ταυτόχρονα να είναι on budget μαζί με τον εκσυγχρονισμό των Meko , τότε καλώς να ορίσουν και θα είναι άριστη επιλογή .
Αν όμως είναι ελλιπής σε αισθητήρες και οπλισμό τότε όσο καλή και να είναι η χρηματοδότηση (που είναι) , όσο μεγαλύτερο και να είναι το ποσοστό της εγχώριας ναυπήγησης , θα είναι πράγματα που δεν θα έχουν πλέον αξία.

Aegean Corsair

Ναι σε όλα. Με μοναδική ένσταση, όσο και αν ακούγεται άσχημα. Να μην γίνει η ναυπήγηση στην Ελλάδα. Υποκατασκευαστικό έργο σε εταιρείες όσον αφορά ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Γιατί αλλιώς δεν θα δούμε πλοία ούτε το 2035.

Eragon12

Εξαιρετική πρόταση. Το γεγονός ότι το πλοίο έχει επιλεγεί από το βρετανικό ΠΝ μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Η σπονδυλωτή κατασκευή σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι και περισσότερα του ενός ναυπηγεία για ταχύτερη κατασκευή.
Μεταμόσχευση όπλων από τις S αρχικά εγγυάται μικρότερο κόστος στα όπλα μαζί με τους CAMM/ER που μπορούν να προσφέρουν και λύσεις στον ΣΞ.
Προσωπικά άποψη, καλύτερα να πάμε σε ένα 3+1 της full έκδοσης παρά τα 4 της Light. Μαζί με Bel και ΜΕΚΟ θα είμαστε στα 10 με περιθώριο για 12 με τις μελλοντικές option (αν, μακάρι).
Πιστεύω η εγγύηση για τις ΜΕΚΟ πιο σημαντική από την ομοιοτυπια του CMS των Gowind. Στην τελική το Tacticos θα βάλουν.
Προσωπικά ψάχνω τα αρνητικά και δεν τα βρίσκω.
Για τα λεφτά που έχουμε ίσως από της καλύτερες επιλογές.
Για να δούμε, ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Mean_Machine

Άμα υπερτερούν των υπολοίπων προτάσεων μόνο σε βύθισμα και στην χρηματοδότηση, μάλλον δεν φτάνουν.

kleopap

Μήπως η χρηματοδότηση του προγράμματος με δεκαετή περίοδο αποπληρωμής θα επιτρέψει και αύξηση του προϋπολογισμού για τις κορβέτες – φρεγάτες;

Simos183

2 RAM 21B2 και 16 NSM συν Ένα δυνατό ASW package μας φτάνουν! Αν κοστίσει η μια 500 εκ τότε πρέπει να υπογράψουμε!!!!! Τα πλοία του 1+δις σε μια επίθεση κορεσμού θα είναι στο πάτο του Αιγαίου ενώ με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να πάρουμε Rafale Armed drones Βαλλιστικά κτλπ! Γι’αυτό τα πλοία πρέπει να είναι φτηνά και δυνατά και μια Type 31 με 42 πυραύλους RAM συν 16 NSM και ένα δυνατό ASW package μας φτάνουν για να κάνουν την δουλειά τούς! Τα type 31 είναι ότι πρέπει για το ΠΝ! Εδώ και οι Γερμανοί με τα Baden Württemberg πού κοστίζουν 800εκ βάλανε μόνο ένα RAM χωρίς κελιά! Όντως εδώ οι Γερμανοί ήξεραν κάτι!!!!! Και αν είχαν οι Super Vita ASW package θα ήταν φτηνά και δυνατά θηρία! Μία updated μεγαλύτερη SV κορβέτα με ASW package πόσο θα μας κόστιζε??? Λοιπόν ας ξεχάσουμε το ακριβό και ας πάμε στο φτηνό και έξυπνο!!!!!

Johnny

Οι Άγγλοι έκαναν κίνηση ματ.
Διακρατική συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Χρηματοδότηση μέχρι και για τις υποδομές στα ναυπηγεία που έκανε κακή εντύπωση όταν έθιξα το θέμα σε προηγούμενο άρθρο.
Βγαίνει ο κορσές του στενού προϋπολογισμού.
Αυτό θα επιτρέψει στο ΠΝ να πάρει το πλοίο που θέλει χωρίς να κάνει εκπτώσεις.
Αξίζει για την χώρα όσο πενήντα κελιά δεν υπάρχει λόγος να μετράμε πυραύλους.
Αυτή είναι πραγματικά πρόταση second to none.
Και ξεκλειδώνει τον γρίφο της τέταρτης FDI.
Τα καλύτερα έρχονται.

Digenis

Υπογραφή Now …

Frank Underwood

To πρόβλημά μας είναι οτι τα καλύτερα (συγκριτικά) πλοία που προσφέρονται έρχονται απο χώρες που δεν προσφέρουν “εγγύηση” (οτι και αν σημαίνει αυτό) και εμείς την θέλουμε την εγγύηση.
Η αγγλική πρόταση κερδίζει με τα χέρια κατεβασμένα.Πάρτε τώρα μια φρεγάτα με ελαφρύ οπλισμό και όταν μπορέσετε τον συμπληρώνετε.
Αλλά εμείς έχουμε ηδη δεσμευθεί με τις FDI οπότε…….δύσκολα. . . .

By the way όσον αφορά τις “αλλες” LCS, τι να πω. . . . Ένα μετάλλιο πρέπει να κοπεί για όλους τους σχολιαστές της Πτήσης που φωνάζαμε “οξω ο Αστραχάν !”
(ναι ξέρω οτι είναι η άλλη κλάση αλλά και πάλι. . . . )

kyrNG

“Οπότε λένε πως αν θεωρητικά είχαμε έτοιμο και λειτουργικό ναυπηγείο, και φυσικά συμφωνία, το πλοίο θα μπορούσε να αρχίσει να κατασκευάζεται άμεσα”

Καλά κρασιά!! Δηλαδή δεν έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τραγική (ενίοτε και τραγελαφική βάσει των αντιδράσεων των εργατοπατέρων και των εργατοπροστατευτικών πολιτικών χώρων) κατάσταση των ναυπηγείων; Καλές οι προθέσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματιστές.

Η αναβίωση του ναυπηγικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Όχι μόνο καλές προθέσεις. Και κυρίως χρόνο!!!

Το επαναλαμβάνω. Μήπως τελικά είναι πιο δόκιμο να επικεντρωθούμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ-200ΗΝ, να (ξανα)αποκτήσουν τα ναυπηγεία μας πολύτιμη εμπειρία στους εκσυγχρονισμούς πλοίων, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και κυρίως ανθρώπινους πόρους, και μετά να εμπλακούν – έτοιμα και έμπειρα πλέον – σε ναυπηγήσεις φρεγατών ή κορβετών;

Μήπως να ξαναδούμε την πιθανότητα να αποκτηθούν κάποια μεταχειρισμένα πλοία (π.χ. Type 23, φρεγάτες Μ, ή οποια τελοσπάντων είναι πιο άμεσα διαθέσιμα) να “κερδίσουμε” λίγο χρόνο, ώστε μετά να πάμε στα πλοία EPC, με σημαντική ελληνική συμβολή και σχεδιασμένα για τις δικές μας ανάγκες;

Χρονικά, μια η άλλη ερχόμαστε. Αν αναλάβουν τα ναυπηγεία μας τώρα σε αυτή την κατάσταση ναυπηγήσεις, θα δούμε πρώτο πλοίο, το 2030!

Όσο αισιόδοξοι και να είμαστε οι πρόσφατες πληγές EAB/C-130, πυραυλάκατοι Ρουσσέν, πρέπει να μας προβληματίζουν και να είμαστε πιο επιφυλακτικοί για το τι είναι εφικτό.

massey-ferguson-65

Θα ήθελα πάρα πολύ αυτό το ΜΕΓΆΛΟ “ΜΟΡΟ” ΝΑ ΠΛΈΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΊΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΌΛΕΥΚΗ!!!

AnastasG

Πολύ καλή εξέλιξη!
Καλά τα γαλλικά πλοία αλλά οι Type31 είναι εξίσου καλά πλοία αλλά και πολύ φθηνότερα!
Άποψη μου να πάμε για 4 Type 31 και αντί για 4η Belh@ra να δώσουμε €1δις για 2 επιπλέον Type 31

ikaros

1) Έρχονται με φρεγάτα κοντά 6000 τόνων

2 )Έρχονται με χρηματοδότηση

3) Έρχονται με τον αέρα της εμπειρίας αναβάθμισης των Meko 200

4) Έρχονται με 100% εγχώρια ναυπήγηση

Και ακόμα δεν έχουμε υπογράψει ?

Ποιό ΠΝ θέλουμε, των 3 FDI και 4 Gowind όπου και οι 2 τύποι έχουν εξαντλήσει με το καλημέρα τα όποια περιθώρια πρόσθετου μελλοντικού εξοπλισμού ή το ΠΝ των 3 FDI και 4 Type 31 που θα έρθουν με κατώτερο οπλισμό αλλά με τέράστια περιθώρια μελλοντικών προσθηκών ?

Epidauriotis

Ωραία θα ήταν ενεργοποιούσαμε και την προαίρεση για την 4η FDI και να πηγαίναμε σε 4+4+4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ (MEKO200+FDI+AH140) + EPC κορβέτες, αντί για λίγες φρεγάτες και πολλές κορβέτες. Κάτι μου λέει ότι μια συμφωνία για επιπλέον φρεγάτες και μάλιστα από την (σχετικά φιλική προς την Τουρκία), Μ.Βρετανία θα τάραζε γερά τους Τούρκους που σκοπεύουν να γεμίσουν το Αιγαίο με κορβέτες και θεωρούν ότι σε πόλεμο κορβετών θα έχουν το πάνω χέρι.
[Δεν ξέρω όμως, και αν γίνεται θα ήθελα μια γνώμη από την Πτήση που έχει καλύτερη πληροφόρηση εκ του ΓΕΝ, αν το 4ΜΕΚΟ200+4ΑΗ140ΗΝ+3(4)FDIHN ΦΡΕΓΑΤΕΣ σχήμα είναι αποδεκτό από το ΠΝ όσον αφορά τα κόστη συντήρησης και εκπαίδευσης λόγω 3 τύπων]

zop

Αμαν με αυτα τα λομπυ…διολου τυχαιως τωρα παρομοια αρθρα για την badcock και σε αλλα αμυντικα σαιτ..δεν κρατατε ουτε τα προσχηματα…

Poirot

Με CAPTAS 2 και σόναρ γάστρας, ένα μεγάλο ναι.

JorgosF

Αυτο το πλοιο επρεπε να ειχε γινει φρεγατα ΑΑΠ και η Sigma ASW/ASuW, mr.
Αλλωστε 4 Sigma τοσο εβγαιναν, 2 δις.

killpete

Μπορείτε να μας ενημερώσετε ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους προηγείται η γαλλική πρόταση κ πώς ζυγίζονται σε σχέση με αυτά που προσφέρουν ή που δεν προσφέρουν;

ICON

Ενδιαφέρουσα πρόταση και θα γινόταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εάν οι 4 Type 31 συνοδεύονταν άμεσα κι από 4 Type 23. Το μόνο που μας ενδιαφέρει στις Type 23 είναι να παραμείνουν μόνο οι 32 CAMM και το sonar Ultra Electronics Type 2150 (ούτε το Radar Artisan, ούτε το πυροβόλο των 4.5). Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να μετακομίσουν από τέσσερις εκσυγχρονισμένες S, δηλ. OtoMelara 76, Phalanx, CMS Tacticos, Mirador, Scout, ESM κτλ. Θα χρειαστεί μόνο η προμήθεια τεσσάρων αξιόπιστων radar πιστοποιημένων και σε παλιές εκδόσεις Tacticos όπως π.χ. Sea Giraffe AMB ή TRS-3D (μάλλον χαμηλού κόστους). Περισσεύει εξοπλισμός και για τις Type 31, καλό είναι βέβαια να χρησιμοποιηθεί νέος.

petroskk

Από μία ερώτηση σε Άγγλους και Έλληνες:
Οι Άγγλοι γιατί δεν έκαναν αυτές τις κινήσεις και τις προσφορές στον διαγωνισμό για τις φρεγάτες;
Εμείς πώς αισθανόμαστε που πήραμε τρία πλοία σχεδόν στη διπλάσια τιμή από τα τέσσερα που μάς προσφέρονται τώρα; Γιατί δεν ξέρω πόσο κατώτερο της FDI είναι αυτό το πλοίο.

Lakedaemon

Κατεβαίνουν οι Άγγλοι με:

  • 1,5 φορά μεγαλύτερο πλοίο
  • Χρηματοδότηση
  • Επιτόκιο της Αυτού Μεγαλειότητος
  • Ναυπήγηση στο Σκαραμαγκά
  • ΜΕΚΟ στη Σαλαμίνα
  • Πύραυλο για όλα τα γούστα

Οι Γάλλοι από σιγουράκι που ήταν, ξαφνικά πληρώνουν αποδόσεις στο θεό.

Παίζεις τα ρέστα σου Γαλλία στο bet365.

Παίρνει τηλέφωνο ο Μακρόν, κλείνει τη δουλειά, γίνεσαι πλούσιος.

koukouroukou

Δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι όσοι έχουν τουλάχιστον σώα τα φρένα, οι Βρετανοί έχουν το καλύτερο “πακέτο”, τώρα και με χρηματοδότηση.
Κρίμα που δεν επενδύσαμε αποκλειστικά στο συγκεκριμένο πλοίο, έστω σε δύο διαφορετικές εκδόσεις/εκδοχές αυτές της γενικής χρήσης φρεγάτας και της AAW φρεγάτας. Τουλάχιστον ας μην χάσουμε την δεύτερη ευκαιρία που μας δίνεται, να αποκτήσει το ΠΝ πραγματικές φρεγάτες, και όχι “βαπτισμένες” φρεγάτες.
Τέλος μια ερώτηση: Ως γνωστόν, οι Aster υπηρετούν και στο Royal Navy με την ονομασία “Sea Viper”. Θα μπορούσαν για λόγους ομοιοτυπίας η MDBA (UK) αντί να μας προσφέρει τους CAMM ER, να προσφέρει τους Aster 30 ?

Voltron

Παμε στην αγορα τεσσαρων Type 31 εστω και με υποδεεστερo οπλισμο και με την παροδο του χρονου οταν ερθει η στιγμη της αποσυρσης των S ας προβει το ΠΝ στην αναβαθμιση του οπλισμου τους. Και το κενο των S μπορει καλυφθει με ευρωκορβετες η’ καποιο αλλο αναλογο σκαφος.

teo_v2

Μερικές παρατηρήσεις..

α)Η κατασκευή γίνεται σε modules. Άρα ακόμα και αν δεν φτιαχτούν στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου τα πλοία, θα μπορούν να φτιαχτούν κάποια τμήματα τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη μπαίνουν σε υπηρεσία σε Αγγλία και Πολωνία, θα μπορούσε να εξειδικευτεί κάθε χώρα σε κάποια τμήματα και η τελική συναρμολόγηση να γίνεται στην Αγγλία.. λιγότερο κόστος και χρόνος κατασκευής για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες…

β)Η εισαγωγή του camm-er και η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αλλάζει ολόκληρη την αεράμυνα της χώρας..

γ)αντί για 4 Ligth καλύτερα 3 Full…

δ)το μόνο που θα πρόσθετα θα ήταν 2 x mk41 και προεγκατάσταση για άλλους 2. Εκεί η ΙΗ έχει 4 x mk41, άρα χωροταξικά και ως προς το βάρος το σκάφος δεν θα έχει πρόβλημα..

ε)αυτά τα πλοία σε δεύτερη φάση θα αντικαταστήσουν και τις ΜΕΚΟ!!!

Μακράν η καλύτερη λύση…

Bridger

Η Babcock είναι αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση στο τραπέζι που προσφέρει συγχρόνως:

1) Κανονικές φρεγάτες και όχι κορβέτες. Δεν θα επανέλθω στην τεράστια εγγενή αξία που ενσωματώνει το δωρεάν διπλάσιο εκτόπισμα από τις άλλες υποψηφιότητες, καθώς έχει αναλυθεί εξαντλητικά.

2) Διακρατική συμφωνία με πλήρη χρηματοδότηση και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Δηλαδή είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρόταση που προσφέρει όλα τα καλούδια των FMS και μπορεί να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ.

3) Υπαρκτό πλοίο που έχει ήδη επιλεγεί να υπηρετήσει σε άλλα 2 (3 με τους Δανούς) Νατοϊκά ναυτικά (Βρετανικό & Πολωνικό).

4) 100% εγχώρια ναυπήγηση, χωρίς αστερίσκους και απίθανα καπέλα στην τιμή και μάλιστα με μειωμένο ρίσκο λόγω της δυνατότητας διαμοιρασμού της κατασκευής.

5) Εξασφάλιση έργου ΚΑΙ στα 2 μεγάλα ναυπηγεία με το ίδιο πρόγραμμα, αλλά και σε πολλά μικρότερα.

6) Εκσυγχρονισμό και των 4 ΜΕΚΟ και μάλιστα στη Σαλαμίνα (άμεση επίβλεψη από το ΠΝ = μειωμένο ρίσκο και κόστος) και μάλιστα με εγνωσμένη σχετική εμπειρία στο εγχείρημα.

7) Πρόταση διακλαδικής αξιοποίησης του νέου MRSAM Camm /-ER και συνακόλουθης οικονομίας κλίμακας καθώς και ρεαλιστικής προοπτικής εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στην κατασκευή και εν συνεχεία υποστήριξη του όπλου.

8) Δυνατότητα ενίσχυσης στο άμεσο μέλλον εύκολα και οικονομικά των ΑΑW και ASW δυνατοτήτων του στόλου με μόνη την αντικατάσταση του βασικού ραντάρ, του VDS και την απροβλημάτιστη προσθήκη VLS για LRSAMs (Π.χ. επιπλέον Α50 για Aster 30). Ο αφαιρούμενος κατά την αναβάθμιση εξοπλισμός (NS110, Captas 2) θα αποτελέσει προίκα νέων μικρότερων σκαριών (ΕPC), μειώνοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος του επόμενου προγράμματος.

9) Απόκτηση ενός χαρισματικά ευέλικτου σχεδίου από τα ελληνικά ναυπηγεία, από το οποίο μπορεί να παραχθεί σειρα παραλλαγών πλοίων ειδικών ρόλων που έχει με βεβαιότητα ανάγκη το ΠΝ (Π.χ. τύπου Absalon κ.α.).

10) Μοναδικές ASuW δυνατότητες, όντας το μοναδικό πλοίο που μπορεί να φέρει απροβλημάτιστα 16 NSSMs και πυροβόλο 127mm.

12) Μοναδικές δυνατότητες ασσύμετρου πολέμου, με την υποστήριξη πλειάδας VTOL UAV, USV από τα διπλά boat bays, το υπόστεγο ελικοπτέρων και το τεράστιο ελικοδρόμιο που υποστηρίζει ακόμη και Chinook.

13) Ομοιοτυπία συστημάτων με το 70% της υποδομής του στόλου Tacticos, Thales) και ακομπλεξάριστη ολοκλήρωση και συνεργασία με το inventory όπλων και αισθητήρων του ΝΑΤΟ.

14) Όλα αυτά μέσα ή έστω κοντά στα 2 δις του προϋπολογισμού που άφησαν ελεύθερο (με κάμποσους αστερίσκους) οι 3 FDI HN.

Ξέχασα κάτι;…

Tango.Alpha

Αν εξασφαλίσουμε την κατασκευή τους οπουδήποτε αλλού εκτός από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεωρίου και οι Εγγλέζοι εγγυηθούν χρόνο και κόστος ναι να προχωρήσουμε άμεσα.

Αναρωτιέμαι γιατί ξέχασαν τι έγινε με τις SV.

Γιάννης Μ.

Μήπως ο λόγος που θεωρεί η Βρετανία ότι το κόστος ναυπήγησης θα είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα έχει σχέση με την ισοτιμία Ευρώ και Λίρας οπότε αυτό τους δίνει περιθώρια να χρηματοδοτήσουν 100% την πρόταση; Δεν είναι κακή ιδέα ένα πλοίο 6000 τόνων με την προοπτική σε δεύτερο χρόνο να “φουλάρει” οπλικά συστήματα. Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα η έννοια του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού δεν υπάρχει γιατί πάντα η λογική είναι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας μη τυχόν και “κόψει την κορδέλα” άλλη κυβέρνηση, οπότε επικρατεί το “βλέποντας και κάνοντας”. Πχ με τις FDI έπρεπε να είχε υπογραφεί και η 4η που και τα κοστολόγια ήταν μικρότερα. Με τόσες αυξήσεις παντού, αποκλείεται να συγκρατηθεί το κόστος στα ίδια επίπεδα με τις άλλες. Η εμπειρία με τα Mirage που δεν έγιναν -5 (και όχι μόνο) έδειξε ότι στην Ελλάδα πρέπει η έννοια option να απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αμυντικών συμβάσεων με option. Ή που δεν τις εκτελούμε ή που τις χρυσοπληρώνουμε…

Michalizzz

Εφόσον έχουν την εμπειρία για τις Μεκο θα μπορούσαμε να τους δώσουμε και αυτό το πρόγραμμα για τις type 31. Αν το κόστος της ελληνικής διαμόρφωσης ανεβεί πολύ θα μπορούσαμε να κάνουμε συμβόλαιο για 3 με προαίρεση για άλλη μια ή για 2 με προαίρεση για άλλες 2. Κι αυτό το λέω γιατί η παγκόσμια οικονομική συγκυρία ίσως δεν ευνοεί. Πιστεύω πως και το ίδιο το ΠΝ θα ρίξει και τον αριθμό της οροφής μεγάλων μονάδων που πολλοί επικαλούνται. Μην ξεχνάμε πως αργότερα έρχονται και οι EPC.

poupol

Πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ και εντελώς τυχαία …. βέβαια

–     έχουμε την «τελική ευθεία» για κατάθεση νομοσχέδιου στην Βουλή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που αφού έχουμε δεσμευτεί για 3 EPC είναι πάρα πολύ πιθανόν να δοθούν στην Onex/Fincantieri.

–     ήρθαν οι Γάλλοι στο Μαξίμου (Naval Group, η Safran και η Thales )… και

–     ήρθαν οι Βρετανοί στην ΓΔΑΕΕ με 100% χρηματοδότηση…

 

Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ξεκαθαρίσουν πάρα πολλά θέματα….

Πάντως με 100% χρηματοδότηση …είναι πάρα πολύ δελεαστική η βρετανική επιλογή για 3+1 Type 31HN + 4 ΜΕΚΟ UP  εάν έρθουν δε και με ESSM2 και πλήρεις ASW δυνατότητες (Captas-2, Kingklip).

Ενεργοποιώντας την option για 4η FDI-ΗΝ θα έχουμε τις 12 εν δυνάμει φρεγάτες και προς το 2030 πάμε και για το κτίσιμο των 6 EPC …

Alcibiades

Τα λόγια είναι περιττά.

Εφόσον μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ήπιο οπλισμό, ικανά συστήματα αλλά και την τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος στη ναυπήγηση, ένα μεγάλο Ναι.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Η όλη διαδικασία εξοπλισμού του ΠΝ πάντως είναι η ετυμολογία του complicated.

Η χρηματοδότηση της πρότασης ήταν ένα μεγάλο αγκάθι. Αν δεν υπάρχει πρέπει να χαμογελάμε. Έστω και συγκρατημένα.

Meanwhile κάπου στην Loriant πρέπει να τραβάνε τα φρύδια τους.

Πέρα από ότι έχει ο καθένας στο κεφάλι του, είναι ένα εξαιρετικό σενάριο.

Hollywoodιανο μάλιστα.

zap

Συγνωμη Πτηση, απλα οικονομικα λενε οτι εφοσον ερχονται με χρηματοδοτηση, τοτε ο προυπολογισμος για τις κορβετες υπαρχει ως ειναι και μπορουν να αγοραστουν ΚΑΙ κορβετες.

κανω καπου λαθος;

billy

Επειδή μπορεί να παρασύρθηκα παραπάνω για την χρηματοδότηση θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση .
Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται αν θυμάμαι καλά με επιτόκιο 2,5% για δεκαετές ομόλογο .
Δηλαδή αν εκδώσει ένα δεκαετές για να καλύψει αυτή την αγορά το επιτόκιο θα είναι περίπου αυτό .
Η Αγγλία που βρίσκεται εκτός Ε.Ε με τι επιτόκιο δανείζεται ?
Με ποιο επιτόκιο θα χρεωθούμε ?
Θα είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο του 2,5% ?

ANTONIS

Νομίζω η καλύτερη πρόταση ( 8 φρεγάτες = 4 καινούργιες + 4 εκσυχρονισμένες ). Επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψη η εμπειρία που θα αποκτήσουν τα Έλληνικά ναυπηγεία ( για ναυπηγήσεις, αναβαθμίσεις, προσθήκη νεων όπλων, συντήρηση). Είπαμε χρειαζόμαστε και αριθμούς. Απο τις 11 συνολικά φρεγάτες που θα έχουμε στο μέλλον (ελπίζουμε 12 μαζί με την 4η FDI) πόσες θα είναι ετοιμοπόλεμες at any given time? Προτείνω λοιπόν παραγγελία type 31 4+2 option!

Peiratis

Κρατήστε χώρο στο υπόστεγο του ελικοπτέρου να φορτώσουμε και τα μάρμαρα του Παρθενώνα!

ShadowMan

με βάση τα πρόσφατα δεδομένα θεωρώ πως η συγκεκριμένη πρόταση έχει πλέον προβάδισμα επειδή δεν θα μας αναγκάσει να βγάλουμε ζεστό χρήμα από το ταμείο. Μη ξεχνάμε οτι ψιλοξεκινά η προεκλογική περίοδος (στην οποία όλα τα ελληνικά κόμματα δίνουν παροχές) και τα 2 δις του προγράμματος θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δεη και λοιπά επιδόματα ακρίβειας. Προσωπικά πιστεύω πως οι 3-4 κορβέτες πάνε για ακύρωση λόγω οικονομίας (ίσως φάνηκε κάπως και σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού) και η παροχή δανείου για αυτές σώνει τη κατάσταση.

Σχετικά με το πλοίο είμαι φαν της ομοιοτυπίας μιας και εχω ζήσει τα προτερήματα της (εχω πάρει 2 ίδια αμάξια, επειδή τα επισκευάζω μόνος κυρίως βολεύει στα ανταλλακτικά οντως, έχω ίδια σετ εργαλείων, μέχρι και ιδιο τυπο 5 ups και παίρνω μπαταρίες χοντρικής και πολλά αλλα ψιλοπράγματα. δεν φαντάζεστε πόσο βολεύει) οπότε θα προτιμούσα μόνο Τype 31 (6 πχ) αντι για 3-4 γαλλικές και κάποιες άλλες αλλά αυτό εχει να κάνει και με το τι δυνατότητες θα μας πρόσφεραν…. (σοναρ, ρανταρ και πυραυλος των fdi ειναι μεγάλο deal παραδεχτείτε το).
Αν σκοπέυουμε να χάσουμε λοιπον αυτό το προτέρημα θα πρεπει να γίνει για πολύ ικανό πλοιο το οποιο να ειναι ετοιμο απο την αρχή για σοβαρά πολεμικά σενάρια και να μην περιμένουμε τυχόν εξυχρονισμό μεσης ζωής (που εδώ γινεται στο τέλος αυτης συνήθως) για να γίνει σοβαρό πλοίο.

Επίσης να σταματήσουμε καλύτερα να υπολογίζουμε στην δυναμη του ΠΝ μας οποιαδήποτε φρεγάτα S παραμεινει σε υπηρεσία. τα συστήματα τους ειναι παρωχημένα και δεν προσφέρουν κατι ιδιαιτερο απεναντι στα πλοια και αεροπλάνα του αντιπάλου ούτε περισσότερο απέναντι στα 214ΤΝ (που θα λέω συνέχεια ότι πρέπει να τα σεβόμαστε πολύ). Για απλή επειδιξη σημαιας και εμβολισμους ειναι μόνο πλέον δυστυχώς.
Αν λοιπόν ερθει το πλοιο απο την αρχή με 24 πυράυλους, καπτας2 (το λιγότερο), ραμ και οτι αλλο πρεπει, θα μπορουσε να αποτελέσει περισσότερο βοηθημα παρά πονοκέφαλος! Γιατι λογω διαφορετικών συστημάτων, διαφορετικου πυραυλου κτλπ ο πονοκέφαλος θα υπάρχει και 100 πυράυλους να φέρει μη γελιόμαστε.

ShadowMan

πρόσθετη σημειωση, αν τα παρουμε τελικά θα ειναι τουλάχιστον χαζό να μην τους μεταφέρουμε και 2 φαλανξ απο το περισσευμα που θα προκύψει. εχουν τους χώρους που χρειαζεται (φαντάζομαι, ας πει καποιος που ξέρει) για 2 φαλανξ και ραμ. να έρθουν τα πλοία απο την αρχή με τις προεγκαταστάσεις και πιστοποιήσεις για φαλανξ. Να εκμεταλλευτούμε το επιπλέον εκτόπισμα αφού χάνουμε την ομοιοτυπία.

harval

Αν θα ισχύσουν τα σημερινα νεα σταματαμε να ασχολουμαστε αν η Γαλλικη ειναι καλυτερη απο Ολλανδικη, αν η Τ31 θα ειναι υπο-οπλισμενη, αν τα κελια ειναι πολλα ή λιγα, αν η Ισραηλιτικη ειναι μικρη χωρις σοναρ. Κανενα νοημα δεν εχει. Αλλο να παιρνεις δικα σου, ζεστα, λεφτα απο προυπολογισμο , και να τα δινεις και μαλιστα με πολυ μεγαλη προκαταβολη και ισως εξαιρετικα μεγαλη γκρινια απο ΕΕ (που θα χτυπησει καιρια την κινηση λογω υπερβασης, δηθεν, των δεδομενων της επιτηρησης) και αλλο να σου δανειζουν , με Βρετανικο επιτοκιο, με δεκαετια εμπρος σου, εκτος προυπολογισμου και η ΕΕ να μην μπορει να βγαλει αχνα. Αν οντως κατατεθει τετοια προταση , καθε αλλο σεναριο που συζηταμε εδω μεσα , δεν εχει λογο υπαρξης. Εγω δεν εχω υποστηριξει ποτε την Τ31, δεν την θεωρω την καλυτερη επιλογη. Αλλα ειναι ανουσιο να επιμενω. Τα δεδομενα συνιστουν, μας αρεσει ή οχι, Αγγλικο μονοδρομο.
Ελπιζω και οι αρμοδιοι να συνειδητοποιήσουν τον μονοδρομο και το γελοιο (ή το υποπτο) του πραγματος να προτιμήσουν οτιδηποτε αλλο.
Εφοσον βεβαια επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του αρθρου.

ndial

Αντε επιτελους να πεσουν συντομα οι υπογραφες, να κλησει η ιστορια των κορβετων (ή μαλλον, των επιπλεον φρεγατων, γιατι φρεγατα ειναι η Τ31). Διακρατική συμφωνία με χρηματοδότηση, οτι καλυτερο. Προβληματιζει βεβαια αυτη η κατασκευη στην Ελλαδα… Που ρε παιδια, σε τι ναυπηγεια να γινει; Και σε τι χρονους παραδοσης; Και…προχθες τα λεγαμε πχ για την ΕΑΒ… Το δε προγραμμα των SV, ακομα αναμενεται να ολκληρωθει μετα απο 15+ χρονια. Οχι αλλες …”ομηριες”! Ελπιζω αυτη την φορα, εαν δωσουν εδω το εργο, να υπαρχουν αλλα μετρα και αλλα σταθμα σε σχεση με την υφισταμενη κατασταση.

George

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να ναυπηγήσουν στις δικές τους εγκαταστάσεις έτσι κι αλλιώς, Εκτός κι αν πήγαιναν και άλλο πίσω τις Τ31 του RN.
Οπότε δεν είναι μόνο τα εργατικά. Μάλλον δεν γίνεται κι αλλιώς.
Που δεν είναι θέμα αν αυτοί αναλάβουν τη διαχείρηση του προγράμματος με ελληνικά ναυπηγεία να είναι subcontractors. Αν το πρόγραμμα όμως το αναλάβουν Ελληνικά ναυπηγεία απλά ξεχνάμε τη παραλαβή πλοίων από τώρα.

Yanis83

Το μόνο τσιμπημένο για το οποίο παρακαλώ αν επιλέγουν είναι αυτό το 127αρι Oto melara με βλήματα Vulcano για βολές στα 100km. Ιδανικό εκτόπισμα για τέτοιο πυροβόλο

gdmast

Έχει υπολογίσει κανένας ότι εάν το μεροκάματο στην Αγγλία είναι π.χ. 100 ευρώ και στην Ελλάδα 50, είναι πράγματι στην Ελλάδα φθηνότερο, αλλά για να τελειώσει ένα πλοίο στην Αγγλία θα πληρώσεις 100 μεροκάματα και στην Ελλάδα 400? Δηλαδή δεν θα γίνει στον ίδιο χρόνο, οπότε ο χρόνος θα μεταφραστεί σε χρήμα και μεροκάματα και θα βγει το πλοίο στη 2πλάσια+ τιμή? Δεν μάθαμε τίποτα από τις SV που ακόμα δεν έχει αποπερατωθεί η ναυπήγησή τους? Καλά τα σχέδια και τα προγράμματα και τα κόστη, αλλά έχουν υπολογιστεί όλες οι παράμετροι?

axinosp

Με Σόναρ γάστρας ,Captas-2 , Mark 41 VLS για συνδυασμούς πυραύλων (CAMMER, ESSM, ASTER 30, VL-ASROC) με πυροβόλα 127/76 με RAM και 1+1 Phalanx στο μεσόστεγο, 16 Harpoon/ Exoset γίνεται άλλο πλοίο πάντως αν μπει και ένα πιο AAW Radar αντί για το NS110 3D, δίκαια θα μπορούσε να ονομαστεί και Type 32 !!
Πότε υπογράφουμε για τις 5 νέες φρεγάτες του ΠΝ ;

massey-ferguson-65

για αυτό που λες δεν είπε κάνεις ότι θα κοστίσει 400 εκατ.Καπου στα 450 με 470 με 16 harpoon αναβαθμησμενους, απο 2 κανονια αναβαθμησμενα και απο 1 με 2 phalanx απο καθε παλια S που θα αποσειρετε για να κρατησουμε το κοστος ωσο γινεται ποιο χαμηλα

Johnny

Αφού υπάρχει μεγάλη επιθυμία των Άγγλων για συνεργασία έχω να προτείνω ξανά και εναλλακτική.
Αύξηση του προϋπολογισμού στα 3,5 δις με εγγυημένη χρηματοδότηση από ΗΒ για ναυπήγηση έξι Type 31 και εκσυγχρονισμό στις δύο νεότερες ΜΕΚΟ με σταδιακή απόσυρση των δύο πρώτων λόγο παλαιότητας.
Για αύξηση της οικονομικής απόδοσης στην Ελλάδα και δημιουργία ενός υπερσύγχρονου στόλου με ολοκαίνουργιες φρεγάτες 4 FDI AAW, 6Type 31 GP,2 ΜΕΚΟ την επόμενη δεκαετία.

Makbyron

Ναυπήγηση στη χωρα μας , μονο ΕΑΝ το ναυπηγείο ειναι καθολοκήρου ιδιωτικό με υπαλληλους που επιλέχθηκαν μειδιωτικο-οικονομικα κριτηρια. Και πάλι με φοβίζει η υπόθεση. διοτι δεν βλέπω καμια προθεση να μαζευτεί απο καμια κυβέρνση το πράγμα με το “κανω οτι θελω” διαμαρτυρωμαι όπως θέλω.

p270

Δεν βλεπω τον λογο να παμε παλι σε γαλλικό πλοιο ,δεν βλεπω τον λογο να πανε σε πλοιο το οποιο θα ερθει μισο οπως οι δυο πρωτες μπελαρες και κυριως χωριςΚΑΜΙΑ να εχει σύστημα ηλεκτρονικου πολεμου και να μη υπαρχει καν στον ορίζοντα απο τους γαλλους κατασκευή τετοιου
Η προταση ετσι οπως παρουσιάζετε ειναι εξαιρετική και περιέχει και τον εκσυγχρονισμό των μεκο και κατασκευη εδω
Για το τελευταίο δεν ειμαι σίγουρος οτι ειναι καλο
Ας ξεκολλήσουμε λιγο απο το γαλλια μονο και ας δουμε τι πραγματικα θελει το ΠΝ και οχι αλλη επιλογη με πολιτικη αποφαση
Μακαρι να υπάρχει το χρήμα και να προχωρησουμε γρηγορα και χωρις καθυστερησεις

Erik

Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο!

Αυτό που μετράει σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού δεν είναι το μέγεθος. Απλά κοιτάξτε τις ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 6. Έχουν τόσους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όσο και οι φρεγάτες FDI. Στην πραγματικότητα, έχουν πολύ περισσότερους πυραύλους από τις φρεγάτες FREMM και FDI. Επιπλέον, διαθέτουν ένα σύστημα ραντάρ που είναι τουλάχιστον τόσο καλό όσο το Sea Fire των φρεγατών FDI, αν όχι καλύτερο. Πρόκειται για πλοία κάτω των 1.900 GRT, ενώ το T31 είναι περίπου 6.500 GRT.

Βασικά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πόσο καλό είναι ένα πλοίο και σε τι θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Οι περισσότεροι αναγνώστες είναι τυφλοί στο μέγεθος του πλοίου και όχι στο τι μπορεί να κάνει. Το πόσο καλό είναι λοιπόν ένα πλοίο εξαρτάται από τον εξοπλισμό του. Απλά κοιτάξτε το Moskva, είχε ένα πολύ ξεπερασμένο σύστημα ραντάρ αλλά ήταν ένα πλοίο 12.000 GRT! Το Moskva είναι πλέον υποβρύχιο!

Από όσο είναι γνωστό, το Type31HN ή το AH140HN δεν θα λάβει σόναρ και θα έχει πολύ περιορισμένο αριθμό αντιαεροπορικών βλημάτων.
Αν έρχονται στην ίδια διαμόρφωση με την Πολωνία τότε έχετε πολύ καλό εξοπλισμό. Διαθέτει σόναρ και πολύ καλό σύστημα ραντάρ. Εάν δεν κάνουν την ίδια προσφορά όπως για την Πολωνία, τότε είναι πολύ συνετό να επιλέξετε άλλη προσφορά!

Yanis83

Ερώτηση προς Πτήση ή οποιονδήποτε γνωρίζει, θα μπορούσε όποιο CSM επιλέξουμε να συνδυάσει 2 τύπους αντιπλοικών πυραύλων? Αν επιλέξουμε δλδ τους Exocet block 3 να κουμπώσει και μια 8άδα Harpoon από τις αποσυρώμενες S?

TTA

Μια μικρη εκτιμηση απο μερους μου, βασισμενη σε ελαχιστους βασικους παραγοντες. Δεν βλεπω πως τα ελληνικά ναυπηγεια θα μπορεσουν να παραδωσουν πλοια (κορβετες, φρεγατες κλπ) στον χρονο που απαιτει το ΠΝ αλλα και γενικα απο τις αναγκες οπως προκυπτουν σημερα. Αυτο ηταν θεμα εξ αρχης και τον θεωρω εναν απο τους λογους που επελεξαν ναυπηγηση των fdi, στα γαλλικα ναυπηγεια φυσικα. Το προβλημα αυτο συνεχιζει να υπαρχει σε πολλα επιπεδα (οικονομικα και τεχνικα) στην ελλαδα, βλεπε ΕΑΒ. Ελλειψεις τεχνικου προσωπικου (απαιτει χρονια , εμπειρικα ας πουμε 3, ωστε ενας νεοπροσληφθεις τεχνικος να φτασει σε ενα επιπεδο παραγωγικο ωστε να τηρει χρονους παραδοσης κλπ), ελλειψεις υποδομων κ.α. Αυτα δεν θελουν μονο χρημα αλλα και χρονο. Αυτην την παραμετρο φαινεται να την λαμβανουν αυστηρα υπ’ οψην στο ΠΝ, απ’ οτι φανηκε.Η γαλλικες προτασεις επισης το ελαβαν σοβαρα και ακολουθως επραξαν. Αυτος νομιζω ηταν και ενας λογος που ανακοινωθηκαν και οι Gowind στο τραπεζι μετα απο την επισκεψη του κ. Μητσοτακη στη Γαλλια. Ταχυτητα. Θεωρω οτι θα επιλεξουν 3-4 Gowind και την τεταρτη fdi, οπως και τους υποσχεθηκαν. Κατασκευη πλοιων στην Ελλαδα εφοσον τα ναυπηγεια ειναι ετοιμα, πιστευω οτι θα ειναι σε 5 χρονια αν ξεκινησουν τωρα, και το ναυτικο θα τους εμπιστευτει κορβετες EPC και ισως υποβρυχια.Για αυτους τους “μεταπολιτικους” λογους (καθως αυτοι προηγουνται καθως φανηκε), με κορβετες στο εγγυς μελλον (EPC) και τηρηση συμφωνιων μεταξυ Μακρον και Μητσοτακη, δεν θα ξαφνιαστω εαν δω τις Gowind με aster-30. Εικασιες θα πειτε, αλλα αφου δεν βλεπω και κατι αλλο απο αυτες στον δημοσιο λογο-ε, ας χορεψουμε.

B-2SpiritPilot

Γιατι δεν δωσαμε τα λεφτα να παρουμε 10 πλοια και πηραμε 3 fdi;

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Diehl Defence προτείνει 10 πυροβολαρχίες IRIS-T SLM για Ελλάδα με 1,9 δις– Συμπαραγωγή, επιτυχίες στην Ουκρανία και στρατηγική σύνδεση με την πρωτοβουλία...

Η ελληνική αεράμυνα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής αναβάθμισης, καθώς η γερμανική Diehl Defence κατέθεσε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση για την προμήθεια 10 πυροβολαρχιών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

1920px-Nave_Bergamini_2.jpg

ΕΚΤΑΚΤΟ: 2 Bergamini επίσημα για το Πολεμικό Ναυτικό

46
Στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνεται πρόγραμμα προμήθειας δύο φρεγατών FREMM (Bergamini) για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως σημειώνουν πηγές του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Απριλίου 1945: Μάχη των υψωμάτων Ζέελοβ, αγώνας...

0
Σε μια από τις τελευταίες μάχες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ρώσος στρατάρχης Ζούκωβ εξαπολύει ένα εκατομμύριο άνδρες, 3.000 άρματα μάχης και 17.000...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Diehl Defence προτείνει 10 πυροβολαρχίες IRIS-T SLM για Ελλάδα με 1,9 δις– Συμπαραγωγή, επιτυχίες στην Ουκρανία και στρατηγική σύνδεση με την πρωτοβουλία...

Η ελληνική αεράμυνα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής αναβάθμισης, καθώς η γερμανική Diehl Defence κατέθεσε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση για την προμήθεια 10 πυροβολαρχιών...

Δένδιας: Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ήξεραν για την 4η φρεγάτα FDI

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, προέβη στην εξής...

Η Άγκυρα απαντά – ανεπίσημα- με δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό “Γαλάζιας Πατρίδας” – τι δείχνει αυτός

Ανεπίσημος αλλά ήδη διαδίδεται γοργά εντός Τουρκίας, είναι ο χάρτης περί "εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού" που δημοσιεύσε σήμερα το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιου Δικαίου...