Μέσα σε δύο χρόνια από τότε που η USAF έριξε στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους τα επίφοβα Β-52, τα βομβαρδιστικά καταρρίπτουν επιχειρησιακά ρεκόρ που κατείχαν από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Τα πληρώματα της 23ης Μοίρα Βομβαρδισμού από την βάση Minοt συμπλήρωσαν 400 συναπτές αποστολές δίχως ματαιώσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων, σπάζοντας το ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 1972 όταν κατά την διάρκεια των μαζικών βομβαρδισμών κατά του Βορείου Βιετνάμ, τα Β-52 πραγματοποιούσαν επί 11 ημέρες αποστολές στο πλαίσιο της Επιχείρησης Linebacker II.
Ομοίως, με την άφιξή τους στο θέατρο επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής τον Σεπτέμβριο του 2017, τα αεροσκάφη του 69th Εxpeditionary Bomb Squadron πραγματοποίησαν 834 πολεμικές αποστολές, επίσης χωρίς ματαιώσεις ένεκα βλαβών. Η τελευταία αποστολή της 69ης Μοίρας Βομβαρδισμού εξετελέσθη στις 7 Απριλίου, τέσσερεις ημέρες πριν την επιστροφή των Β-52H στην βάση Minot της Βόρειας Ντακότα, αντικαθιστάμενα από κλιμάκιο Β-1Β που αναπτύχθηκε στην περιοχή στις 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (AFCENT) τα Β-52 πέταξαν συνολικά περισσότερες από 1.850 αποστολές από την βάση Al Udeid στο Κατάρ, πλήττοντας στόχους του ISIS στο Ιράκ, την Συρία και το Αφγανιστάν, ρίχνοντας σχεδόν 12.000 βόμβες. Τα ακατάβλητα βομβαρδιστικά ήταν μεταξύ των αεροσκαφών που έριξαν τεράστιες ποσότητες βομβών στην Μοσούλη στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη.
«Η πειθαρχία και ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων αέρος των Β-52 και των τεχνικών ήταν αντάξια της φήμης του Β-52» επεσήμαινε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η AFCENT ο Διοικητής της 379th Air Expeditionary Wing, Ταξίαρχος Τζέισον Άρμαγκοστ. Η αποτελεσματικότητά τους αυτά τα δύο χρόνια κατέστη ακόμη μεγαλύτερη χάρη στις αναβαθμισμένες επικοινωνίες και τα πυρομαχικά ακριβείας, τονίζει.
Οι τζιχαντιστές που είχαν την ατυχία να μάθουν… τί σημαίνει το τελευταίο γράμμα της ακροστιχίδας BUFF (όχι, δεν είναι Fellow, αυτό είναι για τον Τύπο και τους «πολιτικώς ορθούς» τύπους στην Ουάσιγκτον) υποχωρούν κυνηγημένοι –όσοι επέζησαν δηλαδή. Όπως αναφέρει η AFCENT, μετά το «στρίμωγμα» του ISIS στην κοιλάδα του Ευφράτη στην Συρία, από τον περασμένο Νοέμβριο οι αεροπορικές δυνάμεις του πολυεθνικού συνασπισμού επικεντρώθηκαν εκ νέου στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν.
Το συγκεκριμένο μήνα, τα Β-52Η της 69ης Μοίρας Βομβαρδισμού ήταν τα πρώτα αεροσκάφη του τύπου που εφοδιάσθηκαν με τον αναβαθμισμένο περιστροφικό φορέα CRL (Conventional Rotary Launcher) που επιτρέπει την μεταφορά οκτώ επιπλέον «έξυπνων» όπλων εντός της εσωτερικής αποθήκης οπλισμού, κάτι που σημαίνει 66% αύξηση του πολεμικού φορτίου σε επιχειρησιακές αποστολές. Βάσει στοιχείων της AFCENT, τα Β-52 με τον νέο φορέα κατέστρεψαν σχεδόν 70 εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών και άλλους στόχους που σχετίζονται με αυτά, στερώντας τους Ταλιμπάν από μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης του ανταρτοπολέμου κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ.
Τους τελευταίους έξι με επτά μήνες πέρυσι τα πληρώματα των Β-52 που αναπτύχθηκαν επιχειρησιακά «έβαλαν» 400-450 ώρες πτήσης κατά μέσον όρο, δηλαδή περίπου τρείς φορές περισσότερες από τις 300 ώρες που πετούν συνήθως σε έναν ολόκληρο χρόνο. Και αυτές τις ώρες τις έβαλαν σε αποστολές με αεροσκάφη οπλισμένα. Επιμύθιον: μπορεί τα Β-52 να είναι παλιά κι άσχημα και να έρχονται από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά μην σας ξεγελά ούτε στιγμή αυτό.
Αλέξανδρος Θεολόγου