Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, κατήγγειλε σήμερα ότι η Κίνα διέπραξε αυτή την εβδομάδα μια «ενέργεια εκφοβισμού»: η Καμπέρα κατηγορεί κινεζικό πολεμικό πλοίο πως φώτισε με λέιζερ αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος.
Δυο σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έπλεαν την Πέμπτη στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αυστραλίας όταν το ένα έστρεψε λέιζερ σε αυστραλιανό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, κάτι που «μπορούσε να θέσει ζωές σε κίνδυνο», σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας.
Ο Σκοτ Μόρισον τόνισε πως η κυβέρνησή του θα απαιτήσει εξηγήσεις από το Πεκίνο. «Δεν μπορώ να το δω αυτό με κανέναν άλλο τρόπο παρά ως ενέργεια εκφοβισμού», η οποίοα ήταν «αδικαιολόγητη και απρόκλητη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο lasing του κινεζικού πολεμικού στο αυστραλιανό αεροσκάφος P-8A Poseidon. «Η Αυστραλία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού», διατράνωσε.
Ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον υπερθεμάτισε, κάνοντας λόγο για «πολύ επιθετική ενέργεια» της Κίνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Αυστραλίας. «Νομίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση ελπίζει πως κανένας δεν θα πει κουβέντα για αυτές τις πολύ επιθετικές ενέργειες εκφοβισμού», δήλωσε ο κ. Ντάτον στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Βλέπουμε διάφορες μορφές αυτής της συμπεριφοράς σε όλη την περιφέρεια και σε διάφορες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας, τα κινεζικά πολεμικά κινούνταν προς ανατολάς, προς τη Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια της αυστραλιανής πόλης Ντάργουιν, που βρέχει επίσης τα παράλια της Ινδονησίας και της Παπούας Νέας Γουινέας.
Ο πρωθυπουργός Μόρισον είπε πως «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι εάν είχε κάνει κάτι ανάλογο αυστραλιανό πλοίο σε κινεζικό αεροσκάφος, η αντίδραση του Πεκίνου θα ήταν πολύ διαφορετική. «Ήταν μια επικίνδυνη ενέργεια (…). Νομίζω πως ήταν ριψοκίνδυνη, ανεύθυνη και δεν θα έπρεπε να έχει γίνει», έκρινε.
Μίλησε περί «μηνύματος» από την Κίνα, στο οποίο διεμήνυσε πως «θα απαντήσουμε», καθώς και για «δείγμα του είδους των απειλών και του εκφοβισμού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε χώρα στην περιοχή μας», συμπληρώνοντας: «γι’ αυτό πρέπει να συνασπιστούμε». Η κινεζική διπλωματία δεν έχει αντιδράσει, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο, στις κατηγορίες της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Η Καμπέρα είχε ήδη κατηγορήσει το Πεκίνο το 2019 πως έστρεψε λέιζερ στρατιωτικού τύπου σε αεροσκάφη της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας. Επρόκειτο τότε για ελικόπτερα που μπήκαν στο στόχαστρο στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι εντάσεις δεν σταματούν να κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα διεκδικεί πρακτικά ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή αυτή, από την οποία διέρχονται κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία έχει βυθό ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικούς πόρους, διεκδικούν επίσης το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και στην Κίνα -τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο- έχουν επιδεινωθεί θεαματικά, ειδικά μετά τον αποκλεισμό της κινεζικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies από τον διαγωνισμό για το ευρυζωνικό δίκτυο τηλεφωνίας και δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) στην Αυστραλία. Η Καμπέρα άλλωστε είναι ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ζητούν να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για την προέλευση του νέου κορονοϊού.