To ΤΟΜΑ Lynx 41 της Rheinmetall έκανε πάταγο όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην φετινή Eurosatory στο Παρίσι και οι εντυπώσεις συνεχίζονται με την πρώτη του εμφάνιση επί αμερικανικού εδάφους στην AUSA 2018 που άνοιξε σήμερα τις πύλες της στην Ουάσιγκτον. Η εμφάνισή του επισφραγίζει και τη συνεργασία Raytheon και Rheinmetall με το «σύστημα» Lynx να αποτελεί υποψηφιότητα για το πρόγραμμα NGCV (Next-Generation Combat Vehicle) του αμερικανικού στρατού.
Το Rheinmetall Lynx 41 περιλαμβάνεται σε άρθρο μας στο τρέχον τεύχος της Π&Δ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018) με πλήρη ανάλυση για τις τάσεις στον τομέα των αρμάτων όπως αυτές εμφανίστηκαν στην Eurosatory 2018.
Αντιγράφοντας από το άρθρο μας:
«Το γεγονός που σκόπιμα έλαβε -από πλευράς Rheinmetall– εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα ήταν η πρώτη παρουσίαση του ΤΟΜΑ Lynx KF 41 (KF: KettenFahrzeug: «τεθωρακισμένο όχημα»). Αυτό αναπτύχθηκε χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση από την εταιρεία, η οποία τηρούσε «σιγήν ιχθύος» μέχρι και λίγο πριν από την έκθεση. Κατά τη διάρκεια της Eurosatory πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις όσον αφορά στο Lynx KF 41. Πρώτη ήταν η πανηγυρική επίσημη παρουσίαση και δεύτερη εκδήλωση ήταν όταν στη διάρκεια ενός πρωινού παρουσία των επισκεπτών το συγκεκριμένο σκάφος άλλαξε το «module» του TOMA και «φόρεσε» επί τόπου «module» τεθωρακισμένου οχήματος διοικήσεως με τη βοήθεια μεγάλου τροχοφόρου γερανού. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε μέσο μάχης τέτοιου μεγέθους και μάλιστα κατά τη διάρκεια έκθεσης. Σκοπός της εταιρείας ήταν να αποδείξει τη βαθμιδωτή (modular) κατασκευή του Lynx KF 41, το οποίο σχεδιάστηκε εξαρχής να αποτελέσει όχημα μιας πολύ μεγάλης οικογένειας μέσων μάχης. Άποψη μας είναι ότι το πρωτότυπο σκάφος τού Lynx KF 41 αποτελεί τη βασική πλατφόρμα η οποία σταδιακά θα αποδώσει κάθε τύπο επανδρωμένου ερπυστριοφόρου μέσου στο μελλοντικό πεδίο, συμπεριλαμβανομένου και άρματος μάχης! Το τελευταίο δεν ανακοινώθηκε από την εταιρεία αλλά η σκόπιμη απουσία άλλου άρματος μάχης από το περίπτερό της θεωρούμε ότι… «μιλούσε από μόνη της».
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η καινοτόμα βαθμιδωτή σχεδίαση του KF 41 ικανοποιεί και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του αμερικανικού προγράμματος FCS (Future Combat System). Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο στις αρχές του 2000 επιδίωκε να καλύψει με μια κοινή πλατφόρμα όλες τις εκδόσεις επανδρωμένων ερπυστριοφόρων μέσων μάχης, συμπεριλαμβανομένου του οχήματος παροχής έμμεσου πυρός NLOS (Νοn Line Of Sight), δηλαδή τον αντικαταστάτη του αυτοκινούμενου οβιδοβόλου 155 mm και του οχήματος προσβολής στόχων LOS/BLOS (Line Of Sight/Beyond Line Of Sight), του διαδόχου τού άρματος μάχης. Η συγκεκριμένη έκδοση έλαβε στη συνέχεια την ονομασία MCS (Mounted Combat System) και θα ήταν η βαρύτερα οπλισμένη πλατφόρμα της μελλοντικής οικογένειας μέσων μάχης για την εκτέλεση άμεσων βολών. Το πρόγραμμα FCS τερματίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας λόγω του υψηλότατου κόστους αλλά και των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών που προέκυψαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 με τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν που ακολούθησαν. Οι άμεσες αμερικανικές επιχειρησιακές ανάγκες για περισσότερο ταχυκίνητες δυνάμεις καλύφθηκαν μεσοπρόθεσμα με το πρόγραμμα των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων STRYKER 8X8 (10 εκδόσεις: Μεταφοράς Πεζικού (ΤΟΜΠ), Φορείς πυροβόλου 105 mm, Διοίκησης, Αναγνώρισης, Φορείς όλμου, Φορειοφόρα, Φορείς Αντιαρματικών όπλων, Αναγνώρισης Ραδιολογικών Βιολογικών και Χημικών Ουσιών (ΡΒΧ), Μηχανικού, Διεύθυνσης Πυρών Πυροβολικού).
Ο Αμερικανικός στρατός, παρά την εσπευσμένη είσοδο σε μεγάλους αριθμούς της οικογένειας STRYKER (7 ταξιαρχίες), την οποία και αποκάλεσε στο πλαίσιο του (ιδιαίτερα μακροχρόνιου) σχεδιασμού του «Interim Force» (δηλαδή δύναμη που παρέχει μεσοπρόθεσμες επιχειρησιακά λύσεις), συνέχισε να διατηρεί-αναβαθμίζει τα κλασικά βαριά τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα μέσα του (άρμα Μ1, ΤΟΜΑ Bradley, αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ109). Όμως και γι’ αυτή τη δύναμη, την οποία αποκαλούσε «Legacy Force» («υφιστάμενη δύναμη») ενήργησε δραστικά προκειμένου να μειώσει τις πλατφόρμες από τρεις σε δύο. Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασης του σκάφους των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109 με το αντίστοιχο των Bradley. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί αντικατέστησαν ένα σκάφος σχεδίασης της δεκαετίας του 60 με ένα άλλο σχεδιαστικά νεότερο κατά 20 χρόνια και το -κυριότερο- πέτυχαν να ελαττώσουν σημαντικά τις ανάγκες τεχνικής υποστήριξης μειώνοντας τους υποστηριζόμενους τύπους. Φυσικά, ο τελικός και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργήσουν τη «Future Force» («Μελλοντική Δύναμη») με την οποία θα αντικαταστήσουν αρχικά τη «Legacy Force» και σε δεύτερο χρόνο την «Interim Force» με μία και μόνο πλατφόρμα 13 τουλάχιστον εκδόσεων. Στα δικά μας μάτια σε αυτό ακριβώς φαίνεται να αποσκοπεί το Lynx ΚF 41.
Περισσότερα στο τρέχον τεύχος μας (ΕΔΩ)
Περισσότερες αναφορές στην AUSA στη συνέχεια!