Η πρώτη βολή πυρηνικού πυραύλου στρατηγικής κρούσης μέσου βεληνεκούς (ASMPA) πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφος Rafale της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA).
Ο συγκεκριμένος πύραυλος, που αποτελεί ανάπτυξη της MBDA, αφέθηκε από μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, ως μέρος του προγράμματος δοκιμών που πραγματοποιεί η DGA, έχοντας απογειωθεί από την αεροπορική βάση στο Cazaux. Όπως όλοι οι πύραυλοι σε δοκιμαστικές βολές, το βλήμα ήταν φυσικά ανενεργό, μη φέροντας πολεμική κεφαλή, αλλά έχοντας όλα τα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη του πραγματικού ASMPA.
Kαθόλη τη διάρκεια της πτήσης του, ο πύραυλος παρακολουθείτο από το Κέντρο Πυραυλικών Δοκιμών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών στα Biscarosse, Hourtin και Quimper, όπως ενημέρωσε σχετικά το γαλλικό υπουργείο Αμύνης. Η επιτυχία της δοκιμής σηματοδοτεί το πέρασμα της ανάπτυξης στο επόμενο στάδιο, που είναι η φάση αξιολόγησης του πυραύλου ASMPA, κάτι το προαπαιτούμενο πριν τεθεί σε υπηρεσία με τις Εναέριες Στρατηγικές Δυνάμεις (FAS) της Γαλλικής Αεροδιαστημικής Δύναμης και των Πυρηνικών Δυνάμεων της Ναυτικής Αεροπορίας (FANU) του γαλλικού ναυτικού.
Το βλήμα ASMPA προορίζεται να αντικαταστήσει το προγενέστερο ASMP (στρατηγικός αεροεκτοξευόμενος πυρηνικός πύραυλος), που αποτελούσε το κύριο μέσο πυρηνικής κρούσης της Γαλλικής Αεροπορίας ως τώρα φερόμενο από μαχητικά Mirage 2000N. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πέρασμα από τον ASMP στον ASMPA θα γίνει αρχικά με την χρήση του από το μοντέλο K3 των Mirage 2000N, το οποίο κατόπιν θα αντικατασταθεί από την έκδοση F3 του Rafale.
To τελευταίο αντίο στα Mirage 2000N – αλλαγή σκυτάλης στην πυρηνική κρούση της Γαλλίας
Όπως έχει αποκαλύψει η γαλλική DGA, το βλήμα ASMPA (Air-Sol Moyenne Portée – Amélioré – πύραυλος αέρος-εδάφους, μέσης ακτίνας, βελτιωμένος) προωθείται από έναν κινητήρα ramjet. Η μέθοδος αυτή προώθησης επιτρέπει, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους πυραυλικής ώσης, την σημαντική μείωση τόσο του όγκου που καταλαμβάνει ο κινητήρας στον κορμό του πυραύλου όσο και το συνολικό βάρος του βλήματος επιτρέποντας έτσι τη σημαντική αναβάθμιση τόσο της ακτίνας δράσης του πυραύλου όσο και του βάρους της πολεμικής κεφαλής του. Επιπλέον, επιτρέπει στο βλήμα να αναπτύσσει την ικανότητα πτήσης σε υπερηχητική ταχύτητα για μεγαλύτερο μέρος του φακέλου του.
Ως προς την πολεμική κεφαλή, ο ASMPA φέρει νέα, μέσης ενέργειας θερμο-πυρηνικής γόμωσης κεφαλή. Εξομοιώσεις έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της ενώ η νέα κεφαλή αξιολογήθηκε θετικά κατά την τελευταία φάση εξέτασης των πυρηνικών δυνάμεων που πραγματοποίησαν οι γαλλικές αρχές. Η ακτίνα δράσης και οι δυνατότητες διάτρησης του νέου βλήματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παλιότερο ASMP. Ο πύραυλος θα αποτελέσει το κύριο μέσο πυρηνικής κρούσης από αέρος της Γαλλίας στις επόμενες δεκαετίες.
ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!