Κατασκευής Aselsan, το Sahin αποτελεί μια τουρκική πρόταση κατά μικρών drone η οποία ήδη βρίσκει «χώρο» στον Τουρκικό Στρατό που παρέλαβε το πρώτο σύστημα. Το Sahin δεν προσφέρει καινοτομία αλλά είναι ένας συνδυασμός υπαρχόντων συστημάτων σε μια νέα χρήση τους. Έτσι συνδυάζει ένα βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών κατασκευής της τουρκικής ΜΚΕ με προγραμματιζόμενα θραυσματογόνα πυρομαχικά (τα Atom που παράγει η Aselsan) και με ένα πυργίσκο ηλεκτροοπτικού εντοπισμού, επίσης της Aselsan, πάνω σε ένα μικρό ρυμουλκούμενο τρέιλερ. Έτσι το Sahin εντοπίζει μικρά drones π.χ. στην περίμετρο μιας κρίσιμης εγκατάστασης, ή μιας φάλαγγας αρμάτων ή γενικότερα συγκέντρωσης δυνάμεων, ο χειριστής τα στοχεύει και τα καταρρίπτει.
Το σύστημα πάνω στο τρέιλερ φέρει 64 έτοιμες προς χρήση βομβίδες, ενώ το όχημα ρυμούλκησης μεταφέρει εξτρά φορτίο. Οι προδιαγραφές του συστήματος είναι φανερό ότι αφορούν χαμηλά ιπτάμενα drones/UAV κατηγορίας mini-micro και σε μικρές αποστάσεις κάπου στα 500 μέτρα, και όχι τα πιο μεγάλα UAV. Αλλά καλύπτουν τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο των μικρών drones (συχνά εμπορίου) που όπως έχουμε δει στην Ουκρανία, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές καταστροφές και να παρενοχλήσουν επίγειες μονάδες.
Θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να κατασκευαστεί στην Ελλάδα; Εύκολα, καθώς το βομβιδοβόλο που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι είναι το γνωστό αμερικανικό Mk19 φτιαγμένο τοπικά, το οποίο όμως χρησιμοποιεί και ο Ελληνικός Στρατός (και σε παρόμοια εκδοχή του, το γερμανικό GMG) με τα πυρομαχικά να τα φτιάχνει ήδη η ΕΑΣ. Επίσης συστήματα ηλεκτροοπτικού εντοπισμού φτιάχνουν ελληνικές εταιρίες. Οπότε ο συνδυασμός και η ολοκλήρωση πάνω σε ένα τρέιλερ, ή ελαφρύ πυργίσκο για οποιοδήποτε όχημα, π.χ. το M1117, το Humvee, το VAB, δεν αποτελεί παρά μια απλή τεχνολογική άσκηση. Τέτοιες ιδέες χρειαζόμαστε.